SZTE Hírlevél
JĂłl jĂĄr a diĂĄk, ha szemfĂŒles
Minden diĂĄknak megvan a maga „tuti” receptje a nyĂĄrra. Van, aki non-stop bulizĂĄssaltölti, de szĂ©p szĂĄmmal akadnak olyanok, akik diĂĄkmunka utĂĄn nĂ©znek. Nem ĂĄrt azonban nĂ©hĂĄny dolgot tisztĂĄzni, mielĂ”tt beleugrunk a mĂ©lyvĂ­zbe.
OrvosbĂĄlinvitĂĄlĂł
SZTE Hírlevél 2005/10
SZTE Hírlevél 2005/9
SZTE Hírlevél 2005/6
SZTE Hírlevél 2005/4
Universitas
SzTE hĂ­rek
Cannabis a vizsgaidÔszakban
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Universitas
SzTE hĂ­rek
Hol szĂŒletnek a döntĂ©sek? – A Nobel-dĂ­jas Bert Sakmann elĂ”adĂĄsa Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Magazin
Uccai dumĂĄk
MadagaszkĂĄr
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Chevrolet Matiz V8: Csöpp autó nagy "szívvel"
SZTE Hírlevél SZTE Hírlevél
SZTE Hírlevél 2005/8
MunkatĂĄrsunktĂłl   2005 December 26, Monday  

Szent- Györgyi Albert Orvos-Ă©s GyĂłgygyszerĂ©sztudomĂĄnyi Centrum mĂĄrciusi HĂ­rlevele CĂ­mszavakban: tanĂ©vnyitĂł beszĂ©d, sugĂĄrterĂĄpia, szakfelĂŒgyelĂ” fĂ”orvosok, szĂ©p halĂĄl?
  Hozzászólások 7 Nyomtat E-mail PDF

Sugårteråpiås fejlesztés a SZTE Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudomånyi Centrum ÁOK Onkoteråpiås Klinikån


2005. szeptember 2-ĂĄn ĂŒnnepĂ©lyesen ĂĄtadtĂĄk a SZTE Szent-Györgyi Albert Orvos- Ă©s GyĂłgyszerĂ©sztudomĂĄnyi Centrum ÁOK OnkoterĂĄpiĂĄs Klinika SugĂĄrterĂĄpiĂĄs RĂ©szleg felĂșjĂ­tĂĄsĂĄt Ă©s bĂ”vĂ­tĂ©sĂ©t, melynek következtĂ©ben egy Ășj Ă©s egy teljesen felĂșjĂ­tott, lĂ©nyegĂ©ben Ășjnak tekinthetĂ” lineĂĄris gyorsĂ­tĂł kezdi meg mĂ»ködĂ©sĂ©t, amelyeket a legkorszerĂ»bb, hazĂĄnkban egyedĂŒli CT szimulĂĄtor szolgĂĄl ki.


ElÔzmények

Az OnkoterĂĄpiĂĄs Klinika 1994-ben alakult meg a RadiolĂłgiai Klinika sugĂĄrterĂĄpiĂĄs osztĂĄlya Ă©s a SzĂŒlĂ©szeti Ă©s NĂ”gyĂłgyĂĄszati Klinika onkolĂłgiai osztĂĄlya egyesĂ­tĂ©sĂ©vel, 55 fekvĂ”beteg ĂĄggyal. A sugĂĄrterĂĄpiĂĄs lehetĂ”sĂ©get egy, az ĂŒregi kezelĂ©sek elvĂ©gzĂ©sĂ©re szolgĂĄlĂł, nagy aktivitĂĄsĂș iridium 192 izotĂłppal mĂ»ködĂ” utĂĄntöltĂ” berendezĂ©s, valamint egy lineĂĄris gyorsĂ­tĂł biztosĂ­totta. MindkĂ©t berendezĂ©s Ășj volt Ă©s az akkori idĂ”nek megfelelĂ”en igen korszerĂ».
A lineĂĄris gyorsĂ­tĂł bonyolult elektronikus rendszerrel mĂ»ködve kĂ©t sugĂĄrfĂ©lesĂ©get ĂĄllĂ­t elĂ”, amelyek kĂŒlönbözĂ” mĂ©lysĂ©gben kĂ©pesek a szervezetbe hatolni Ă©s ott a sejteket, szöveteket elpusztĂ­tani. Annak Ă©rdekĂ©ben, hogy ez a pusztĂ­tĂł hatĂĄs fĂ”leg a daganatban Ă©rvĂ©nyesĂŒljön, szĂŒksĂ©ges volt a besugĂĄrzandĂł tĂ©rfogat pontos meghatĂĄrozĂĄsĂĄra, amelyhez rendelkezĂ©sre ĂĄllt egy, a besugĂĄrzandĂł terĂŒletet ĂĄtvilĂĄgĂ­tĂł, a besugĂĄrzĂĄs tervezĂ©sĂ©t segĂ­tĂ” szimulĂĄtor. Ennek, valamint az igen bonyolult szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tervezĂ” rendszernek a segĂ­tsĂ©gĂ©vel, lehetĂ”sĂ©g volt arra, hogy az Ă©p szöveteknek a lehetĂ” legnagyobb vĂ©delme mellett hatĂĄsos sugĂĄrkezelĂ©seket vĂ©gezzĂŒnk. Valamennyi rosszindulatĂș daganat kezelĂ©sĂ©re nyĂ­lt Ă­gy lehetĂ”sĂ©g.
A hazai sugĂĄrterĂĄpiĂĄs lehetĂ”sĂ©gek korlĂĄtozott volta miatt a kilencvenes Ă©vek közepĂ©n kezdĂ”dött meg a több kormĂĄnyzati cikluson ĂĄtĂ­velĂ” sugĂĄrterĂĄpiĂĄs fejlesztĂ©si program. Ennek keretĂ©ben sikerĂŒlt az OnkoterĂĄpiĂĄs Klinika sugĂĄrterĂĄpiĂĄs gĂ©pparkjĂĄt egy kobaltĂĄgyĂșval bĂ”vĂ­teni, amelyet teljes egĂ©szĂ©ben az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kormĂĄnyzat finanszĂ­rozott, 120 milliĂł Ft tĂĄmogatĂĄssal.
A kezelĂ©sre szorulĂł betegek szĂĄmĂĄnak ĂĄllandĂł emelkedĂ©se miatt mindkĂ©t besugĂĄrzĂł kĂ©szĂŒlĂ©k nyĂșjtott mĂ»szakban mĂ»ködött. A fokozott hasznĂĄlat miatt Ă©s az Ă©vek mĂșlĂĄsĂĄval, a berendezĂ©s öregedĂ©sĂ©vel, egyre több meghibĂĄsodĂĄs jelentkezett Ă©s Ă­gy emelkedett a mĂ»szaki okbĂłl törtĂ©nĂ” leĂĄllĂĄsok ideje. Ez mindenkĂ©ppen rontotta a betegellĂĄtĂĄs szĂ­nvonalĂĄt, Ă©s igen kellemetlen volt a betegek, de az ellĂĄtĂł szemĂ©lyzet szĂĄmĂĄra is. Hat Ă©vvel ezelĂ”tt bizonyossĂĄ vĂĄlt, hogy Ășjabb lineĂĄris gyorsĂ­tĂł beszerzĂ©se vĂĄlik szĂŒksĂ©gessĂ©. Ennek elhelyezĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©g volt egy Ășj befogadĂł Ă©pĂŒlet, Ășn. bunker Ă©pĂ­tĂ©sĂ©re. Szeged Megyei JogĂș VĂĄros ÖnkormĂĄnyzat KözgyĂ»lĂ©se az akkori Orvosegyetem kĂ©rĂ©sĂ©re 20 milliĂł Ft-al tĂĄmogatta az Ă©pĂ­tkezĂ©st, amelyhez tovĂĄbbi 75 milliĂł Ft-ot biztosĂ­tott az EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi MinisztĂ©rium. 2003-ra elkĂ©szĂŒlt az Ășj bunker igen korszerĂ» Ă©s pontos Ă©pĂ­tĂ©szeti kivitelezĂ©ssel. Ezzel megteremtettĂŒk annak a feltĂ©telĂ©t, hogy abba egy Ășj kĂ©szĂŒlĂ©k kerĂŒlhessen elhelyezĂ©sre.

Jelenlegi fejlesztés

Az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kormĂĄnyzat a fejlesztĂ©si program maradĂ©k összegĂ©bĂ”l 200 milliĂł Ft-ot bocsĂĄtott az Egyetem rendelkezĂ©sĂ©re 2003-ban. TermĂ©szetesen ez az összeg lĂ©nyegesen kevesebb volt annĂĄl, amibĂ”l a beruhĂĄzĂĄst meg lehetett valĂłsĂ­tani, de az Egyetem Ă©s a Centrum vezetĂ©se, felismerve a beruhĂĄzĂĄs fontossĂĄgĂĄt, valamint azt, hogy Ășj kĂ©szĂŒlĂ©k hiĂĄnyĂĄban Ă©s a rĂ©gi berendezĂ©s idĂ”s kora miatt, veszĂ©lyben van a sugĂĄrterĂĄpiĂĄra szorulĂł betegek ellĂĄtĂĄsa, a beruhĂĄzĂĄs tĂĄmogatĂĄsa mellĂ© ĂĄllt. Így sajĂĄt forrĂĄs biztosĂ­tĂĄsĂĄval a beruhĂĄzĂĄs 2004 Ă”szĂ©n megkezdĂ”dhetett Ă©s 2005. jĂșnius vĂ©gĂ©re befejezĂ”dött. A beruhĂĄzĂĄssal a legkorszerĂ»bb hazai sugĂĄrterĂĄpiĂĄs centrum alakult ki, amelyben egy Ășj Ă©s egy teljesen felĂșjĂ­tott, lĂ©nyegĂ©ben Ășjnak tekinthetĂ” lineĂĄris gyorsĂ­tĂł mĂ»ködik, a kobaltĂĄgyĂș hibĂĄtlanul vĂ©gez besugĂĄrzĂĄsokat. Mindezeket a napjainkban legkorszerĂ»bb, hazĂĄnkban egyedĂŒli CT szimulĂĄtor szolgĂĄlja ki Ă©s a digitĂĄlis technikĂĄval elÔållĂ­tott kĂ©peken korszerĂ» szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tervezĂ” szoftverek biztosĂ­tjĂĄk azt, hogy csak a daganatos szöveteket sugarazzuk be, vĂ©dve Ă­gy a környezĂ” egĂ©szsĂ©ges szerveket, szöveteket. A kiegĂ©szĂ­tĂ” berendezĂ©sek lehetĂ”vĂ© teszik, hogy a kezelĂ©s sorĂĄn vĂĄltozĂł intenzitĂĄsĂș besugĂĄrzĂĄs törtĂ©njen, ami ugyancsak jobb gyĂłgyulĂĄsi esĂ©lyt jelent. Ez a besugĂĄrzĂĄsi technika annyira Ășj, hogy mĂ©g finanszĂ­rozĂĄs sincsen rĂĄ, Ă­gy az ilyen tĂ­pusĂș kezelĂ©seket a hagyomĂĄnyos kezelĂ©seknek megfelelĂ” finanszĂ­rozĂĄssal szĂĄmoljĂĄk el, holott Ă©ppen bonyolultsĂĄga miatt sokkal több emberi erĂ”forrĂĄst kell felhasznĂĄlni az alkalmazĂĄs sorĂĄn.
A most befejezett beruhĂĄzĂĄs, amiben igen jelentĂ”s szerepe volt az Egyetemnek Ă©s az ÁltalĂĄnos OrvostudomĂĄnyi Karnak is, biztosĂ­tja azt, hogy tovĂĄbbi 8-10 Ă©vig biztonsĂĄggal Ă©s magas szakmai szĂ­nvonalon lehessen sugĂĄrterĂĄpiĂĄs ellĂĄtĂĄst vĂ©gezni a KlinikĂĄn. Az Ășj technikĂĄk mĂ»ködtetĂ©se egyĂșttal azt is lehetĂ”vĂ© teszi, hogy azok kiegĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel , tovĂĄbbi Ășj technikĂĄk bevezetĂ©sĂ©vel, igen kis mĂ©retĂ», vagy kritikus helyen, pĂ©ldĂĄul a koponyĂĄban elhelyezkedĂ” daganatok cĂ©lzott kezelĂ©sĂ©t is elvĂ©gezhessĂŒk, vagyis megteremtsĂŒk a „sugĂĄrsebĂ©szetet" nemcsak Szegeden, de a rĂ©giĂłban is, sĂ”t a jelenlegi hazai helyzetet figyelembe vĂ©ve, orszĂĄgos mĂ©rtĂ©kben is. Ennek kĂŒlönösen nagy jelentĂ”sĂ©ge lesz akkor, ha a közeljövĂ”ben megkezdi Szegeden mĂ»ködĂ©sĂ©t a PET-CT, ami Ă©ppen a kicsiny daganatok kimutatĂĄsĂĄra is alkalmas.
Összefoglalva, a jelenlegi beruhĂĄzĂĄs megvalĂłsĂ­tĂĄsa garantĂĄlja az onkolĂłgiai betegellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt, a magas technikai szĂ­nvonalat Ă©s egyĂșttal reĂĄlis alapjĂĄt jelenti a tovĂĄbbfejlesztĂ©snek is.

prof. dr. Lonovics JĂĄnos
rektorhelyettes
SZTE Orvos- és Gyógyszerésztudomånyi Centrum elnöke




Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!

ihkfinkpjt 2012 November 30, Friday, 17:25:47

s0n5PH , [url=http://jejsgkecliiq.com/]jejsgkecliiq[/url], [link=http://inhbtzrcmpjj.com/]inhbtzrcmpjj[/link], http://pqnlsbqmkbpw.com/

gjmxorwa 2012 November 30, Friday, 11:55:58

YLbtjR wbwsgzteaksn

bzkefi 2012 November 30, Friday, 04:10:49

mh4toI , [url=http://vqsfqirjgznm.com/]vqsfqirjgznm[/url], [link=http://cvbdmslbvzlt.com/]cvbdmslbvzlt[/link], http://mnlpthxbortf.com/

gemfvkc 2012 November 29, Thursday, 19:08:46

gKivhS bwaqdqsfcqty

Pelle 2012 November 26, Monday, 02:14:17

Ird ide hozze1szf3le1sod Kf6vetkező HTML tagokat haszne1lhatod: var RecaptchaOptions = { theme : 'red', lang : 'en' , teabndix : 5 }; #submit {display:none;}

Tags: 2009 August 27, Thursday, 12:30:24

Prof. Dr. Illés Tamås

az uborka szåra mérgezÔ åm! 2009 August 25, Tuesday, 18:35:31

Boa nyanya kedvence ma 17:32 | VĂĄlasz | #3280 Itt olvastam, a Google hozott ide: "IgazgatĂł: Prof. Dr. IllĂ©s TamĂĄs egyetemi tanĂĄr, MTA doktora CĂ­m: 7624 PĂ©cs, IfjĂșsĂĄg Ășt 13. Telefon: 72/536-206 Fax: 72/536-210 [email protected] " HĂ­res ember lettĂ©l, IllĂ©s Tomi. Ám azt kevesen tudhatjĂĄk, a gyerek korodban mekkora megĂĄtalkodott sunyi besĂșgĂł voltĂĄl! Az ĂłvodĂĄba az anyukĂĄdnak ĂĄrulkodtĂĄl rĂłlunk, Ă” volt ugye a vezetĂ” ĂłvĂłnĂ” - akit vĂ©gĂŒl sikkasztĂĄs miatt csak elkĂŒldtek LovĂĄszibĂłl. (Zala) Az Ă©desapĂĄd, IllĂ©s SĂĄndor mint iskola igazgatĂł elvtĂĄrs!, Ă©s körzeti, közsĂ©gi "mĂ»velĂ”dĂ©si valaki fĂ”ember" szintĂ©n bukott abban az ĂŒgyben - bĂĄr fölfelĂ© 'buktattĂĄk' az elvtĂĄrsak a megyĂ©nĂ©l, mint megtudtuk. Na, annak meg az ĂĄltalĂĄnos iskolĂĄban ĂĄrulkodtĂĄl rĂłlunk, az osztĂĄlytĂĄrsaidrĂłl. ApĂĄd szokott testi fenyĂ­tĂ©st alkalmazni, ahogy anyĂĄd is az ĂłvodĂĄban... (Most prĂłbĂĄlnĂĄ meg a felszaporodott cigĂł pulyĂĄk "sĂ©relmĂ©re"! Mosoly SzĂłval te mindig sĂșgtĂĄl. Erre faragtĂĄl rĂĄ vĂ©gĂŒl NagykanizsĂĄn, a gimnĂĄzium koleszĂ©ben, mert ott apuci nem tudott levĂ©deni tĂ©ged. Alaposan elvertek a szobatĂĄrsaid, osztĂĄlytĂĄrsaid, megpokrĂłcozva egy este-Ă©jjel, Ășgy hallottuk. Mosoly AztĂĄn menned kellett magĂĄnszĂĄllĂĄsra utĂĄna, mert nem neked volt igazad - apuka nem volt ott is fĂ”nök...Hogy miĂ©rt szemĂ©tkedek itt vagy a neten? Mosoly MiĂ©rt nincsen iWiW lapod, ha ilyen nĂ©pszerĂ» vagy/lettĂ©l? Tomika!? ApĂĄd az Ă©n nagyapĂĄmmal nagyon ki....ott 1978 tĂĄjĂĄn valamikor! Mocskos mĂłdon. Te pedig anno velem az ĂłvodĂĄban, majd az ĂĄltalĂĄnos suliban. (...) AztĂĄn lĂĄttam itt a közsĂ©gĂŒnkben a "vizsgamunkĂĄdat" is! Kacsint Az OrsĂłs JĂłska pĂșpos fiĂĄt. HĂĄt az valami csodĂĄlatos alakĂș Quasimodo lett! Kacsint Az iWiW-en pedig talĂĄltam egy homokos fiĂșkĂĄt - na nem kerestem, Ășgy nem! - csak a neved utĂĄn. Csak nem a fiad? Mosoly http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?textencoded=1&userID=11788431 Nos: BocsĂĄss meg, hogy nem vagyok elfelejtĂ”s tĂ­pus. Igyexem hĂĄlĂĄs lenni. Csak ennyi... Spilázott ördög

Hozzïżœszïżœlïżœsok szïżœma: 7 


Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Universitas



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player