SZTE Hírlevél
JĂłl jĂĄr a diĂĄk, ha szemfĂŒles
Minden diĂĄknak megvan a maga „tuti” receptje a nyĂĄrra. Van, aki non-stop bulizĂĄssaltölti, de szĂ©p szĂĄmmal akadnak olyanok, akik diĂĄkmunka utĂĄn nĂ©znek. Nem ĂĄrt azonban nĂ©hĂĄny dolgot tisztĂĄzni, mielĂ”tt beleugrunk a mĂ©lyvĂ­zbe.
OrvosbĂĄlinvitĂĄlĂł
SZTE Hírlevél 2005/10
SZTE Hírlevél 2005/9
SZTE Hírlevél 2005/8
SZTE Hírlevél 2005/6
Universitas
SzTE hĂ­rek
Az SZTE a måsodik-harmadik legnépszerûbb egyetem
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Universitas
SzTE hĂ­rek
Új gyakorlĂłrendelĂ”t adtak ĂĄt az SZTE FogorvostudomĂĄnyi KarĂĄn
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Magazin
Uccai dumĂĄk
Hollywoodi vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Bemutatta a BMW az elsĂ” elektromos meghajtĂĄsĂș modelljĂ©t
SZTE Hírlevél SZTE Hírlevél
SZTE Hírlevél 2005/3
MunkatĂĄrsunktĂłl   2005 March 15, Tuesday  

Szent- Györgyi Albert Orvos-Ă©s GyĂłgygyszerĂ©sztudomĂĄnyi Centrum mĂĄrciusi HĂ­rlevele CĂ­mszavakban: tanĂĄcsĂŒlĂ©sek, Ășj EHÖK elnök, nĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgy, Emeritus Klub
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

FelgyorsĂ­tjĂĄk a nĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgyi programot

2005-ben meg kell hatårozni a jövÔképet, elkészíteni a helyzetértékelést, körvonalazni a lehetséges partnereket.


A szĂŒletĂ©skor vĂĄrhatĂł Ă©lettartam 2012-ig legalĂĄbb 3 Ă©vvel legyen hosszabb, növekedjen az egĂ©szsĂ©gesen töltött Ă©letĂ©vek szĂĄma, mĂ©rsĂ©klĂ”djenek az egĂ©szsĂ©gi ĂĄllapot tekintetĂ©ben meglevĂ” egyenlĂ”tlensĂ©geink — ĂĄll az OrszĂĄggyĂ»lĂ©s több mint 90 szĂĄzalĂ©kos többsĂ©ggel elfogadott, a nĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgyi programrĂłl szĂłlĂł hatĂĄrozatĂĄban. Mindez MagyarorszĂĄg eurĂłpai felzĂĄrkĂłzĂĄsĂĄt, versenykĂ©pessĂ©gĂŒnk javĂ­tĂĄsĂĄt is szolgĂĄlja. Ez Ă©vtĂ”l Ășj szakaszĂĄhoz Ă©rt a program.
KökĂ©ny MihĂĄly nĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgyi kormĂĄnymegbĂ­zott szerint a piacgazdasĂĄgban elvĂĄrt teljesĂ­tmĂ©ny nem lehet egĂ©szsĂ©gtudatos magatartĂĄs nĂ©lkĂŒl, s ezt a munkĂĄltatĂłk is egyre inkĂĄbb igyekeznek elĂ”segĂ­teni. EzĂ©rt is Ă©rtĂ©kelĂ”dik fel a prevenciĂł. A nĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgyi program — az intĂ©zmĂ©nyi szervezet kialakĂ­tĂĄsa, mintaprogramok, mĂłdszertani anyagok kidolgozĂĄsa utĂĄn — 2005-re Ășj szakaszĂĄhoz Ă©rt. A törekvĂ©sek akkor lesznek eredmĂ©nyesebbek, akkor jĂĄrnak nagyobb szakmai Ă©s politikai hozadĂ©kkal, ha sikerĂŒl a programot tĂĄrsadalmasĂ­tani, ha az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ĂĄgazat elefĂĄntcsonttornyĂĄbĂłl kilĂ©pve mĂĄs szektorok is megtalĂĄljĂĄk Ă©rdekeltsĂ©gĂŒket az egĂ©szsĂ©g ĂłvĂĄsĂĄban - ĂĄllĂ­tja KökĂ©ny MihĂĄly.
Markosz Kiprianu, az EurĂłpai UniĂł egĂ©szsĂ©gvĂ©delemĂ©rt felelĂ”s biztos szerint „az egĂ©szsĂ©g a gazdasĂĄg versenykĂ©pessĂ©gĂ©nek elĂ”mozdĂ­tĂłja. Egy dolgozĂł betegsĂ©gĂ©nek költsĂ©ge nem csupĂĄn a tĂĄppĂ©nz vagy a betegszabadsĂĄg kifizetĂ©sĂ©t jelenti a munkĂĄltatĂł szĂĄmĂĄra. A helyettesĂ­tĂ©s, az alacsonyabb termelĂ©kenysĂ©g is vesztesĂ©ggel jĂĄr. EzĂ©rt is Ă©rdemes befektetĂ©snek tekinteni az egĂ©szsĂ©gmegĂ”rzĂ©s, a betegsĂ©gmegelĂ”zĂ©s kiadĂĄsait..." A program közĂ©p- Ă©s hosszĂș tĂĄvĂș sikeres megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄnak egyik meghatĂĄrozĂł esĂ©lye a 2. Nemzeti fejlesztĂ©si tervbe valĂł hatĂ©kony bekapcsolĂłdĂĄs. Az egĂ©szsĂ©ges tĂĄrsadalom kiemelt operatĂ­v program.
2005-ben meg kell hatĂĄrozni a jövĂ”kĂ©pet, elkĂ©szĂ­teni a helyzetĂ©rtĂ©kelĂ©st, körvonalazni a lehetsĂ©ges partnereket. MĂ©g az idĂ©n el kell jutni egy koherens stratĂ©gia alapjĂĄn az operatĂ­v tervekig. Fontos, hogy a regionĂĄlis fejlesztĂ©seknĂ©l Ă©s a telepĂŒlĂ©spolitikai elhatĂĄrozĂĄsoknĂĄl az egĂ©szsĂ©g szempontjai mind erĂ”teljesebben juthassanak Ă©rvĂ©nyre. A kezdeti eredmĂ©nyek biztatĂłk: egyre nagyobb az emlĂ”szĂ»rĂ©sen rĂ©szt vevĂ”k arĂĄnya, elindult a mĂ©hnyakrĂĄkszĂ»rĂ©s, több mint 60 telepĂŒlĂ©s nyerte el 2004-ben az „egĂ©szsĂ©gbarĂĄt telepĂŒlĂ©s" cĂ­met. OrszĂĄgossĂĄ szĂ©lesedett az egĂ©szsĂ©ges munkahely kialakĂ­tĂĄsĂĄt cĂ©lzĂł mozgalom. Az erĂ”feszĂ­tĂ©seket kiemelt terĂŒletekre koncentrĂĄljĂĄk, ide tartozik a parlagfĂ»-mentesĂ­tĂ©s.
A hĂĄromĂ©ves kormĂĄnyzati stratĂ©gia ĂĄgazati egyĂŒttmĂ»ködĂ©si terve az Ă©v közepĂ©re elkĂ©szĂŒl, melynek a cĂ©lja, hogy ne csak növĂ©nyvĂ©delmi kĂ©rdĂ©skĂ©nt, hanem ezzel pĂĄrhuzamosan környezetvĂ©delmi, környezet- Ă©s humĂĄn-egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kĂ©rdĂ©skĂ©nt foglalkozzon a lĂ©gĂști, allergiĂĄs betegsĂ©gekĂ©rt elsĂ” helyen felelĂ”s gyomnövĂ©ny visszaszorĂ­tĂĄsĂĄval. CĂ©lja tovĂĄbbĂĄ, hogy az ĂĄllami terĂŒletek, önkormĂĄnyzati földek parlagfĂ»-mentesĂ­tĂ©se is megtörtĂ©njen, minden tulajdonos ismerje a feladatait, Ă©s az ĂĄltala gondozott terĂŒletek rendezettsĂ©gĂ©t biztosĂ­tsa. Kiemelten fontos az ifjĂșsĂĄg egĂ©szsĂ©gfejlesztĂ©se, kĂŒlönös tekintettel a tĂĄplĂĄlkozĂĄsra. A korszerĂ» nĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgyi gondolkodĂĄs nem vĂĄlasztja kettĂ© a tĂĄplĂĄlkozĂĄs Ă©s a mozgĂĄs kĂ©rdĂ©sĂ©t, hanem egyĂŒttesen kezelve energiaegyensĂșlyrĂłl beszĂ©l.
Tavaly elkĂ©szĂŒlt a magyar dohĂĄnyzĂĄspolitikai dokumentum elsĂ” tervezete. A közelmĂșltban pedig az OrszĂĄggyĂ»lĂ©s törvĂ©nyt alkotott a nemzetközi dohĂĄnyzĂĄsellenes keretegyezmĂ©nynek a hazai jogrendbe illesztĂ©sĂ©rĂ”l. Ezen a kötelezettsĂ©gen tĂșl az Ă©vi 28 ezer, idĂ” elĂ”tti, a cigarettĂĄzĂĄssal összefĂŒggĂ” halĂĄleset is arra int: komolyabban kell venni a dohĂĄnyzĂĄs korlĂĄtozĂĄsĂĄt. IskolĂĄban Ă©s kĂłrhĂĄzban nem lehet helye, sĂ”t a trafikokat Ă©s mĂĄs ĂĄrusĂ­tĂłhelyeket kötelezni lehetne egĂ©szsĂ©gvĂ©dĂ” feliratok elhelyezĂ©sĂ©re. S ha az olaszok Ă©s az Ă­rek elĂ©rtĂ©k, hogy a vendĂ©glĂĄtĂĄs, az Ă©ttermek fĂŒstmentesek legyenek, itt az ideje, hogy feltegyĂŒk a kĂ©rdĂ©st: nekĂŒnk miĂ©rt ne sikerĂŒlhetne. Legyen errĂ”l tĂĄrsadalmi vita, Ă©s vĂĄrjuk az Ă©rintett ĂŒzleti szfĂ©ra Ă©rveit is —javasolja KökĂ©ny MihĂĄly kormĂĄnymegbĂ­zott.

Kiadja: prof. dr. Lonovics JĂĄnos
a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerész-
tudomånyi Centrum elnöke
FelelÔs szerkesztÔ: Tråser Låszló
Munkatårsak: Domokosné Halåsz Margit, Varga György
KĂ©szĂŒlt: az SZTE ÁOK HĂĄzi NyomdĂĄjĂĄban
VezetĂ”: Nagy JĂĄnos
Törzsszåm: 170/2005
 





Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Universitas



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player