SZTE Hírlevél
JĂłl jĂĄr a diĂĄk, ha szemfĂŒles
Minden diĂĄknak megvan a maga „tuti” receptje a nyĂĄrra. Van, aki non-stop bulizĂĄssaltölti, de szĂ©p szĂĄmmal akadnak olyanok, akik diĂĄkmunka utĂĄn nĂ©znek. Nem ĂĄrt azonban nĂ©hĂĄny dolgot tisztĂĄzni, mielĂ”tt beleugrunk a mĂ©lyvĂ­zbe.
OrvosbĂĄlinvitĂĄlĂł
SZTE Hírlevél 2005/10
SZTE Hírlevél 2005/9
SZTE Hírlevél 2005/8
SZTE Hírlevél 2005/6
Universitas
SzTE hĂ­rek
Véget ért a Szent-Györgyi Konferencia
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Universitas
SzTE hĂ­rek
Új gyakorlĂłrendelĂ”t adtak ĂĄt az SZTE FogorvostudomĂĄnyi KarĂĄn
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Magazin
Uccai dumĂĄk
Hollywoodi vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Bugatti EB110 SS gumifĂŒstölĂ©s
SZTE Hírlevél SZTE Hírlevél
SZTE Hírlevél 2005/3
MunkatĂĄrsunktĂłl   2005 March 15, Tuesday  

Szent- Györgyi Albert Orvos-Ă©s GyĂłgygyszerĂ©sztudomĂĄnyi Centrum mĂĄrciusi HĂ­rlevele CĂ­mszavakban: tanĂĄcsĂŒlĂ©sek, Ășj EHÖK elnök, nĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgy, Emeritus Klub
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


SZOTE hĂ­rek

Új EHÖK-elnököt vĂĄlasztottak a Szegedi TudomĂĄnyegyetemen.

Telegdy Gergely joghallgatĂłt vĂĄlasztotta a Szegedi TudomĂĄnyegyetem Egyetemi HallgatĂłi ÖnkormĂĄnyzata elnökĂ©vĂ© a testĂŒlet vĂĄlasztmĂĄnya februĂĄr 17-Ă©n. Az SZTE EHÖK-elnöki posztjĂĄrĂłl leköszönĂ” MĂĄk BalĂĄzs eddigi elnök Ă©s a bizottsĂĄgi elnökök beszĂĄmolĂłjĂĄt követĂ”en megvĂĄlasztottĂĄk az EHÖK Ășj elnökĂ©t. Az SZTE EHÖK 5 Ă©ves törtĂ©netĂ©ben tavaly fordult elĂ” elĂ”ször, hogy nem egy, hanem kĂ©t jelölt mĂ©rkĂ”zött az elnöki szĂ©kĂ©rt. IdĂ©n is ketten pĂĄlyĂĄztak: Telegdy Gergely, az Állam- Ă©s JogtudomĂĄnyi Kar vĂ©gzĂ”s hallgatĂłja, a kari HÖK-elnöke Ă©s BirĂł IstvĂĄn, az EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi FĂ”iskolai Kar korĂĄbbi HÖK-elnöke, a HallgatĂłi ÖnkormĂĄnyzatok OrszĂĄgos KonferenciĂĄja jelenlegi elnöksĂ©gi tagja. A vĂĄlasztmĂĄny jelen lĂ©vĂ” tagjai a programok ismeretĂ©ben kĂ©tfordulĂłs szavazĂĄssal 17—15 arĂĄnyban Telegdy Gergelynek szavaztak bizalmat. Az ĂŒlĂ©sen az SZTE EHÖK Ășj elnöksĂ©gi tagjait Ă©s az SZTE Egyetemi TanĂĄcsa hallgatĂłi kĂ©pviselĂ”it is megvĂĄlasztottĂĄk.

A Szegedi Tudomånyegyetem Szent-Györgyi Albert Baråti Köre és az Emeritus Klub

A Szegedi TudomĂĄnyegyetem Szent-Györgyi Albert BarĂĄti Kör egyesĂŒlete 1991-ben alakult ĂșjjĂĄ azzal a szĂĄndĂ©kkal, hogy az 1922-ben alapĂ­tott Ă©s 1949-ben megszĂŒntetett BarĂĄti Kör egyesĂŒlet folytassa elĂ”djĂ©nek nemes cĂ©ljait.
Az egyetemi hagyomĂĄnyĂ”rzĂ©s fejlesztĂ©se, Ă©rtĂ©keinek megĂ”rzĂ©se cĂ©ljĂĄbĂłl 1993-ban a BarĂĄti Kör elsĂ” elnöke prof. emeritus dr. Simon MiklĂłs felkĂ©rte a Karok DĂ©kĂĄnjait, hogy az illetĂ©kes tanszĂ©kvezetĂ”k emlĂ©kezzenek meg elĂ”deik, a volt tanszĂ©kvezetĂ”k centenĂĄriumi Ă©vfordulĂłirĂłl. ÖrömĂŒnkre szolgĂĄl, hogy a megemlĂ©kezĂ©sek, ĂŒnnepĂ©lyes formĂĄban sorra megtörtĂ©ntek Ă©s folyamatos tervezĂ©ssel valĂłsulnak meg. KĂŒlön elismerĂ©st Ă©rdemel, hogy egy-egy megemlĂ©kezĂ©srĂ”l kiadvĂĄny is kĂ©szĂŒl, mely hazai Ă©s kĂŒlföldi szaklapokban is megjelennek.
EgyesĂŒletĂŒnk tisztelettel emlĂ©kezett meg Ă©s anyagilag jĂĄrult hozzĂĄ a II. vilĂĄghĂĄborĂș hĂ”si halott-jainak emlĂ©kĂ©re  a BelvĂĄrosi TemetĂ”ben  emlĂ©kmĂ» felĂĄllĂ­tĂĄsĂĄhoz.
MegemlĂ­tjĂŒk a 10, 20, 30 Ă©ve elhunytakra törtĂ©nĂ” megemlĂ©kezĂ©st is. JelentĂ”s Ă©rtĂ©ket kĂ©pvisel az egyetemi tanĂĄrok sĂ­rjainak a szĂĄmbavĂ©tele, feltĂ©rkĂ©pezĂ©se, melyrĂ”l a HÍRLEVÉL-ben is tĂĄjĂ©koztattuk az Ă©rdeklĂ”dĂ”ket.
JelentĂ”s Ă©rtĂ©ket kĂ©pvisel az a portrĂ© gyĂ»jtemĂ©ny, amelynek egyes darabjai mĂ©g KolozsvĂĄrrĂłl kerĂŒltek az Egyetem birtokĂĄba. A gyĂ»jtemĂ©ny nagyobbik rĂ©sze pedig a szegedi festĂ”mĂ»vĂ©szek alkotĂĄsa. EmlĂ­tĂ©st Ă©rdemel Vinkler LĂĄszlĂł festĂ”mĂ»vĂ©sz, aki jelentĂ”s szĂĄmĂș festmĂ©nyt alkotott. FelvetĂ”dött a gyĂ»jtemĂ©ny könyv formĂĄjĂĄban törtĂ©nĂ” kiadĂĄsa, amely vĂ©gĂŒl is fedeznĂ© a bekerĂŒlĂ©s költsĂ©gĂ©t, de az indulĂĄshoz szĂŒksĂ©ges anyagi tĂ”ke mĂ©g vĂĄrat magĂĄra.
A hagyomĂĄnyĂ”rzĂ©s kiemelkedĂ” pĂ©ldĂĄja az Egyetem eredetĂ©nek, a 450 Ă©v alatt törtĂ©ntek kutatĂĄsa Ă©s feldolgozĂĄsa, amit dr. Minker Emil emeritus professzor vĂ©gzett. ElismerĂ©st Ă©rdemel azoknak a klinikĂĄknak, intĂ©zeteknek törtĂ©neti kutatĂĄsai, melyek keresik Ă©s feltĂĄrjĂĄk sajĂĄt intĂ©zetĂŒk törtĂ©netĂ©t Ă©s az oktatott tĂĄrgyuk önĂĄllĂł tantĂĄrggyĂĄ vĂĄlĂĄsĂĄnak idejĂ©t. EgyetemĂŒnk nemzetközi elismerĂ©se szempontjĂĄbĂłl, valamint a felsĂ”oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyek rangsorolĂĄsakor is nagy jelentĂ”sĂ©ggel bĂ­r az alapĂ­tĂĄs Ă©ve, az oktatott tantĂĄrgyak Ă©s kutatĂĄsok eredmĂ©nyeinek nemzetközi ismerete. Az 50 Ă©ve önĂĄllĂłan mĂ»ködĂ” Szegedi-, majd Szent-Györgyi Albert OrvostudomĂĄnyi Egyetem sajĂĄt Ă©rtĂ©keinek feltĂĄrĂĄsĂĄt Ă©s hagyomĂĄnyinak Ă”rzĂ©sĂ©t mĂĄstĂłl nem vĂĄrhatja, csak sajĂĄt magĂĄtĂłl.
A Szegedi OrvostudomĂĄnyi Egyetem BarĂĄti KörĂ©nek keretein belĂŒl jött lĂ©tre az Emeritus Klub. 1993-ban dr. Boda Domokos emeritus professzor kezdemĂ©nyezte a Klub lĂ©trehozĂĄsĂĄt. ElnökĂŒket eleinte Ă©venkĂ©nt vĂĄlasztottĂĄk meg sajĂĄt köreikbĂ”l. ElsĂ” elnök dr. Simon MiklĂłs emeritus professzor, akit dr. Guba Ferenc emeritus professzor követett. 1994/95-ben dr. Szekeres LĂĄszlĂł emeritus professzort dr. BĂ©lĂĄdi Ilona emeritus professzor, dr. Altorjay IstvĂĄn emeritus professzor, dr. SzilĂĄrd JĂĄnos emeritus professzor Ă©s dr. Szendrei KĂĄlmĂĄn emeritus professzor követte Ă©s töltöttĂ©k be az elnöki tisztsĂ©get. 2001/2002-ben dr. KovĂĄcs GĂĄbor emeritus professzor kapott megbĂ­zĂĄst az elnöki tisztsĂ©gre, amelyet 2004-ben a BarĂĄti Kör elnöksĂ©ge meghosszabbĂ­tott.
Az Emeritus Klub tanĂ©venkĂ©nt ĂĄltalĂĄban 7—8 összejövetelt rendezett, amin szĂ­vesen lĂĄtott vendĂ©gek voltak az Ășjonnan kinevezett professzorok, akik bemutatkoztak az elĂ”döknek Ă©s felvĂĄzoltĂĄk oktatĂĄsi, kutatĂĄsi terveiket. Egyes programok nyitottak voltak az intĂ©zeti oktatĂłk szĂĄmĂĄra is. Közösen megtekintettĂ©k az Ășj lĂ©tesĂ­tmĂ©nyeket, Egyetemi GyĂłgyszertĂĄr, Nyomda, PulmonolĂłgiai TanszĂ©k, PatholĂłgiai IntĂ©zet stb. 2005-ben elsĂ” közös programunk az Egyetem TanulmĂĄnyi Ă©s InformĂĄciĂłs KözpontjĂĄnak (TIK) Ă©pĂŒletĂ©nek „bejĂĄrĂĄsa" lesz, valamint az Ășj könyvtĂĄr megtekintĂ©se. A Megyei VĂ©radĂł ÁllomĂĄs több esetben adott helyet Ă©rtĂ©kes elĂ”adĂĄsok megtartĂĄsĂĄra Ă©s tartott kedves csalĂĄdi összejöveteleket, melyeknek hĂĄzigazdĂĄja prof. dr. GĂĄl György ny. regionĂĄlis igazgatĂł volt. MegemlĂ­tendĂ”k mĂ©g dr. Boda Domokos emeritus professzor ĂĄltal szervezett zenĂ©s programok, melyeket az ĂĄltala vezetett kamara zenekar szereplĂ©se tett emlĂ©kezetessĂ©. A zenekar ĂĄllandĂł tagja dr. Veres LĂĄszlĂł ny. fĂ”igazgatĂł c. egyetemi tanĂĄr.
Az Emeritus Klub programjĂĄt szĂ©lesebb körben kellene kiterjeszteni. CĂ©lszerĂ» lenne bevonni EgyetemĂŒnk többi KarĂĄnak emeritus professzorait is Ă©s azt a sok Ă©rtĂ©ket közkinccsĂ© tenni, amit egy-egy Ă©let alatt összegyĂ»jtöttek. Nem hiĂĄnyozhatna a Klub Ă©letĂ©bĂ”l a MĂșzeum, a SzĂ­nhĂĄz Ă©s Opera tagozata, valamint a ZenemĂ»vĂ©szeti Kar sem. Folytatni fogjuk az intĂ©zet lĂĄtogatĂĄsokat, a Karok megismerĂ©sĂ©t a Sport lĂ©tesĂ­tmĂ©nyek bemutatĂĄsĂĄt.
Úgy gondoljuk, hogy egymĂĄs megismerĂ©se, barĂĄtsĂĄgok, szakmai kapcsolatok ismerete nagyon fontos lehet az UNIVERSITAS kiteljesedĂ©sĂ©hez.

    dr. Vass Zoltån    dr. Csillik Bertalan
    ny. egyetemi fÔtitkår    prof. emeritus
    A BarĂĄti Kör volt ĂŒgyintĂ©zĂ”je    a BarĂĄti Kör elnöke
Tel.: 544—579
Dugonics tér 13.


ÖsszeĂĄllt a vidĂ©k Ășj egĂ©szsĂ©gvĂ©delmi programja

ElkĂ©szĂŒlt az a tĂ­z Ă©vre szĂłlĂł cselekvĂ©si terv, amelytĂ”l az egĂ©szsĂ©gben eltöltött Ă©vek szĂĄmĂĄnak növekedĂ©sĂ©t vĂĄrjĂĄk.

PapĂ­ron mĂĄr összeĂĄllt az a tĂ­z Ă©vre szĂłlĂł egĂ©szsĂ©gvĂ©delmi stratĂ©gia, amelyet a Megyei JogĂș VĂĄrosok SzövetsĂ©gĂ©nek ajĂĄnlĂĄsĂĄra az OrszĂĄgos EgĂ©szsĂ©gfejlesztĂ©si IntĂ©zet dolgozott ki, s amelynek gyakorlati megvalĂłsĂ­tĂĄsa mĂĄr idĂ©n megkezdĂ”dik. A több lĂ©pĂ©sben vĂ©grehajtandĂł egĂ©szsĂ©gvĂ©delmi projekt elsĂ”dleges cĂ©lja, hogy legalĂĄbb hĂĄrom Ă©vvel nĂ”jön az ĂĄtlagos vĂĄrhatĂł Ă©lettartam, s emelkedjen az egĂ©szsĂ©gben eltöltött Ă©vek szĂĄma is.

Mint dr. Toller LĂĄszlĂł, a Megyei JogĂș VĂĄrosok SzövetsĂ©gĂ©nek elnöke, PĂ©cs polgĂĄrmestere elmondta: a kĂ©t szervezet vezetĂ”inek hosszĂș tĂĄvĂș programja — amely egyĂ©bkĂ©nt szervesen kapcsolĂłdik a kormĂĄny NĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgyi projektjĂ©hez — az egĂ©szsĂ©gvĂ©delem szinte minden szeletĂ©t felöleli. Szerepel benne az egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlkozĂĄs mellett a manapsĂĄg slĂĄgertĂ©mĂĄnak szĂĄmĂ­tĂł Ă©lelmiszerbiztonsĂĄg kĂ©rdĂ©se, az aktĂ­v testmozgĂĄs elterjesztĂ©se, a drog — Ă©s az alkoholfogyasztĂĄs, valamint a dohĂĄnyzĂĄs visszaszorĂ­tĂĄsĂĄra tett, az eddigieknĂ©l jĂłval hatĂĄrozottabb kĂ­sĂ©rlet.

Az elnök Ășgy vĂ©li: fontos kitĂ©tel mĂ©g az idĂ”skorĂș emberek meggyĂ”zĂ©se arrĂłl, hogy a napi rendszeres testmozgĂĄssal — akĂĄr egy ĂłrĂĄs lendĂŒletes sĂ©tĂĄval — Ă©veket nyerhetnek az egĂ©szsĂ©ges Ă©letnek. ÖsztönzĂ©skĂ©ppen szerveznĂ©k meg, illetve terjesztenĂ©k el orszĂĄgosan a fĂ”vĂĄrosban — a Margitszigeten — mĂĄr mĂ»ködĂ” gyaloglĂłklubot, amelynek tagjai kĂ©thetente talĂĄlkoznak Ă©s mozognak egyĂŒtt.

Ennek Ă©rdekĂ©ben az önkormĂĄnyzatok egĂ©szsĂ©gĂŒggyel foglalkozĂł szakemberei rövid idĂ”n belĂŒl felveszik a kapcsolatot a vidĂ©ken mĂ»ködĂ” idĂ”s otthonok, illetve napközik, a kĂŒlönbözĂ” nyugdĂ­jas szervezetek vezetĂ”ivel, akik a konkrĂ©t elkĂ©pzelĂ©sekrĂ”l rĂ©szletesen tĂĄjĂ©koztatjĂĄk az Ă©rintetteket.

A projekt kĂŒlönös hangsĂșlyt fektetett a pszicholĂłgiai tanĂĄcsadĂł rendszer megerĂ”sĂ­tĂ©sĂ©re, mert a szakmai vĂ©lemĂ©nyek egyĂ©rtelmĂ»en leszögezik: a sĂșlyos megbetegedĂ©sek szinte minden esetben lelki bajokra vezethetĂ”k vissza.

A kĂ©t szervezet felgyorsĂ­tanĂĄ a dohĂĄnyzĂĄs elleni programot, amely magatartĂĄsformĂĄlĂł tĂ©mĂĄkkal kezdĂ”dne mĂĄr az ĂłvodĂĄkban. Erre egyĂ©bkĂ©nt van mĂĄr pĂ©lda MagyarorszĂĄgon, KecskemĂ©ten mĂ»ködik olyan egĂ©szsĂ©gvĂ©delmi mintaprogram, amelyben interaktĂ­v jĂĄtĂ©kszoftver segĂ­ti a dohĂĄnyzĂĄst megelĂ”zĂ” kĂŒzdelmet.

A Megyei JogĂș VĂĄrosok SzövetsĂ©gĂ©nek ajĂĄnlĂĄsĂĄra kĂ©szĂŒlt el az a stratĂ©gia is, amely a hazai gyĂłgyvizekhez kapcsolĂłdva szĂ©lesebb körben elĂ©rhetĂ”vĂ© tennĂ© a nyugdĂ­jasoknak is a belföldi gyĂłgyfĂŒrdĂ” turizmus szolgĂĄltatĂĄsait.

HajdĂș NĂłra, Horvatics GĂĄbor, Havasi Zsolt, Nagy RĂłbert Ă©s KovĂĄcs Lajos a SebĂ©szeti MĂ»tĂ©ttani IntĂ©zet tudomĂĄnyos diĂĄkörös hallgatĂłi az European Shock Society XI. bĂ©csi kongresszusĂĄn nĂ©gy elsĂ”szerzĂ”s poszter-elĂ”adĂĄsban ismertettĂ©k kutatĂĄsi eredmĂ©nyeiket.




Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Universitas



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player