Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Kapcsolati zûr
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Múzeumba került az elsõ, 1898-ban készült Porsche
Cikkek Cikkek
Bizonytalan a MASZK Egyesület jövője
Munkatársunktól   2000 October 20, Friday  

Továbbra is bizonytalan a MASZK Egyesület további sorsa, elsõsorban amiatt, hogy az elõadások otthonául szolgáló régi zsinagóga épületének további sorsa is bizonytalan. Az egyébként is rossz mûszaki állapotban lévõ, korábban szebb napokat látott építmény jövõjérõl meglehetõsen különbözõek az érintettek elképzelései. Martinkovics Katalin alelnököt a Maszk Egyesület lehetõségeirõl és jövõjérõl kérdeztük.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Igen sikeres volt az elmúlt évad. Hogyan értékeli a programot?

Az idei évben igazi különlegességekkel szolgálhattunk a közönségnek: a nyitókoncerten a Boban Markovic Orkestar aratott óriási sikert, később Lajkó Félix és zenekara, majd Alexander Balanescu volt a vendégünk, akit már évek óta szerettünk volna meghívni Szegedre. Megrendeztük hagyományos programjainkat, például a Gyermeknapi Vigasságokat, a Zene Ünnepe koncertsorozatot, és hagyományteremtő jelleggel kapcsolódtunk be a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programsorozatba. Vendégül láttunk olyan művészeket - például a Gryllus-testvéreket, Murányi Zsófiát, Noriyuki Sawát, a Dél-alföldi Szaxofonegyüttest -, akik már nem ismeretlenek a közönség előtt. És meghívtunk olyan alkotókat is - többek között Dóczy Pétert, Kathy Horváth Lajost és Lőrinszky Attilát, vagy az Odissi Dance Groupot Indiából -, akik először mutatkozhattak be a Régi Zsinagógában. Folytattuk együttműködési programunkat az Alliance Francaise Egyesülettel - ennek révén a francia kultúrába tekinthettek be az érdeklődők, illetve a Nemzetközi Zsinagóga-Lánccal, amelynek “utazó produkciója” idén a Dance Rhizome butoh-előadása volt.

Több szegedi vonatkozású programunk is volt ebben az évben, rendeztünk kiállításokat, és bemutattunk a MASZK

Néhány tervünk nem valósulhatott meg, de az idén s

or kerül még a Nyers együttes koncertjére - az SZTE Őszi Kulturális Fesztiváljának részeként -, Maurits Ferenc újvidéki festőművész Omázs című bemutatójára, melynek keretében vendégül látjuk Tolnai Ottó költőt és Bányai János irodalomkritikust. Október 20-án, pénteken pedig a Ghymes együttes koncertjével zárjuk az idei évadot.

Tudnak-e teljes műsortervet összeállítani a 2001-es évre?

Tekintettel a Régi Zsinagóga adottságaira, az évad nálunk tavasszal, május elején kezdődik, és október végén - az idén október 20-án - fejeződik be. Ez nehézséget okoz a programjaink szervezésénél, leginkább anyagi szempontból. Társadalmi szervezet lévén, működésünk alapját a pályázatokon elnyert támogatások jelentik, a pályázati kiírások pedig a “rendes”, ősztől tavaszig tartó évadbeosztáshoz igazodnak. Nekünk tehát, ha minden lehetőséget ki akarunk használni, egy évvel korábban tudnunk kellene, mikor és mit akarunk csinálni az épületben - ezt azonban nem tette lehetővé, hogy korábban évente kellett engedélyt kérnünk a tulajdonos önkormányzattól. A helyzet ilyen szempontból az idei évben sem változott: most az Ifjúsági Házzal kellett szerződnünk, a szerződésünk azonban 2000. október 20-án lejár. Mindezek tükrében nem kötelezhetjük el magunkat produkciók befogadására, és azt sem várhatjuk el, hogy bárki beírja Szegedet a naptárjába 2001-re. Nehéz egyeztetni, mert bár Magyarországon ez az egyetlen kortárs előadóművészeti központként működő hely vidéken, a vendégül látott előadók, produkciók többsége - magyarok és külföldiek egyaránt - szoros időbeosztással dolgozik, sokan turnéznak külföldön. Az idén meghiúsult például a Szkéné Színház Kórház-Bakony című előadásának vendégjátéka, amely a tavalyi évad legjobb előadása volt a szakma és a közönség szerint is: tavaszra azért nem tudtunk időpontot egyeztetni, mert a tagoknak bemutató-kötelezettségük volt különböző színházakban, nyáron filmet forgattak, így nem jöhettek el a fesztiválunkra sem, s ősszel újra budapesti színházakban játszanak, újonnan készülő előadásokban. Hiába a kiváló kapcsolat, a jószándék, a szívfájdalom - hiszen nagyon szerettek volna újra Szegeden játszani -, tehetséges, fiatal társulatról lévén szó, ki kell használniuk a lehetőségeiket. És persze a közönség szempontjából sem optimális ez a tavasztól őszig tartó évad, hiszen programjaink többsége elsősorban - bár nem kizárólag - az egyetemistáknak, főiskolásoknak szólhat. És az sem segíti a munkánkat, hogy a téli hónapokban nincs hová visszavonulnunk, gyakorlatilag eltűnünk a város kulturális közéletéből, olyan, mintha nem is lennénk - pedig éppen ezek a hónapok azok, amikor kitaláljuk, előkészítjük a következő időszakot - abban bízva persze, hogy módunk lesz tovább dolgozni.

Sikerül-e továbbra is meghosszabbítani a Régi Zsinagóga használatára szóló szerződést az Ifjúsági Házzal?

A lassan végéhez közeledő évad tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy az alapvető baj nem az, hogy az Ifjúsági Ház kezelésébe került az épület, hiszen ettől függetlenül gyakorlatilag zavartalanul bonyolíthattuk le idei programjainkat. Sokkal nagyobb problémának látom, hogy az utóbbi időben többféle elképzelés is napvilágot látott az épület jövőjével kapcsolatban. Ez pedig arra utal - függetlenül attól, hogy jövőre használhatjuk-e az épületet, vagy nem -, hogy nincs elhatározott, konkrét, pénzügyileg is megalapozott elképzelés ezzel kapcsolatban. Ráadásul minél többen leszünk ebben a történetben, annál nehézkesebb a kommunikáció nem csak kiféle, de egymás között is. Az újságokból értesültünk, hogy a közgyűlés határozata szerint az Ifjúsági Háznak és a Kortárs Balettért Alapítványnak tárgyalásokat kell folytatni arról, tud-e a balettegyüttes a Régi Zsinagógában dolgozni a jövőben. A tárgyalások eredményét szeptember 30-áig kellett az önkormányzat illetékesei elé tárni. Mi a megállapodásról - ahogy az az épülettel kapcsolatos korábbi döntéseknél szokássá lett - nem kaptunk hivatalos értesítést, így bár természetesen mindkét féllel kapcsolatban vagyunk, “hivatalosan” még semmit nem tudunk azon felül, hogy a szerződés meghosszabbításáról, illetve 2001-es évadról szóló tárgyalások nem kezdődhetnek el, amíg erre az ügyre nem kerül pont. Így tehát azt sem tudjuk, jövőre vissza mehetünk-e, és azt sem, milyen feltételekkel. Legutóbb felmerült, hogy talán a közgyűlésnek valamilyen minden évben kötelezően betartandó határnaphoz kellene kötnie az évenkénti szerződés létrejöttét - ez azonban megítélésem szerint még nehézkesebbé tenné a dolgok amúgy sem gördülékeny menetét.

Már évekkel ezelőtt felvetettük, és most, amikor a Régi Zsinagóga az Ifjúsági Ház telephelye lett, újra azon igyekeztünk, hogy hosszú távú szerződést köthessünk a használatra vonatkozóan. Ennek nem valamiféle kisajátítás a célja, hiszen nem csak a korábban felsorolt szervezési és programfinanszírozási problémák megoldását segítené elő. A MASZK Egyesület arra vállalkozott volna, hogy más tekintetben is kézbe veszi a Régi Zsinagóga ügyét. Az épületet minél előbb fel kellene újítani - nem azért, hogy komfortosabb legyen, hanem azért, mert egyre romló állapota ezt kívánja. Ehhez pedig a későbbi működésre vonatkozóan szakmailag és anyagiak tekintetében is konkrét elképzelésekre, a pályázati lehetőségekre hazai és nemzetközi viszonylatban is rugalmasan reagáló, azt kihasználó szervezetre lenne szükség - hiszen ez a beruházás rengeteg pénzbe kerül, és lévén szó kulturális intézményről, valószínűleg sohasem fog megtérülni, legalábbis pénzügyileg. Hogy a Régi Zsinagóga kortárs előadóművészeti központként való működése Szegeden miért lehet fontos a városnak - kifelé és befelé egyaránt - már sokszor elmondtuk, de talán folytonos bizonygatás nélkül is könnyen belátható.

Semmilyen tekintetben nem tartunk tehát előrébb, mint mondjuk egy évvel ezelőtt, de ha nagyon elkeseredettek vagyunk, azt is mondhatjuk, hogy az elmúlt, kemény munkával töltött nyolc év után is ott tartunk, ahol a kezdetekkor. Ez persze így nem igaz, hiszen a Régi Zsinagóga 1992 óta európai hírű, bevezetett kulturális “intézmény” lett.

Mi az elképzelésük arra az esetre, ha nem marad a MASZK használatában régi zsinagóga?

Talán hiba, de n

Kapcsolódó linkek:
-
Korábbi cikkünk
- Maszk

Koltay Miklós

2000. október 20.

em foglalkoztunk komolyan ezzel az eshetőséggel. Egyrészt azért nem, mert egyesületünknek alapszabályban rögzített célja egy kortárs előadóművészeti központ létrehozása Szegeden. Kissé cinikusan mondhatnánk azt is, hogy elértük a célunkat, leléphetünk a porondról - hiszen a Régi Zsinagóga az utóbbi három évben ezeknek az elképzeléseknek megfelelően, modellszerűen működött: csak az épület adottságai és a pénzügyi feltételek szabtak határt elképzeléseink megvalósításának, és az általunk meghatározott szakmai kritériumok adtak keretet a munkánknak. Ahogy azonban említettem, az épület jelenével és főként jövőjével kapcsolatban túl sok lett az utóbbi évben a bizonytalansági tényező - holott a márciusi döntés legfontosabb indoka az volt, hogy így majd lesz gazdája az épületnek, stabilabbá tehető a működés. Mára beigazolódott, hogy ez nincs így. 2000-ben így aztán leginkább azzal foglalkoztunk, hogy ugyanolyan magas színvonalú programsorozatot bonyolítsunk le zökkenőmentesen az épületben, mint az elmúlt években - ez azonban sokkal több energiát követelt valamennyiünktől, mint korábban, bár ezt remélhetőleg a közönség nem érzékelte. Harmadrészt azért sem foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, mert nem a MASZK Egyesület “átmentése” az elsődleges célunk, még akkor sem, ha ma már munkatársaink egzisztenciáját is érinti ez a kérdés. Mi a közönséget és az alkotókat szeretnénk kiszolgálni, a város, és nyugodtan mondhatom, az egész ország kulturális közéletének hasznára. Hogy hogyan, milyen szakmai szempontok alapján - erre vonatkozóan határozottak az elképzeléseink. Hogy reményeink szerint hol - ezt is tudjuk 1992 óta, s az utóbbi három évben nem is vittünk máshová programokat a fesztiválokat kivéve, csak a Régi Zsinagógába. Hogy mit hoz a jövő, és hogy mi hogyan tudjuk alakítani a jövőt - erre ma még nem tudok határozott választ adni.
Egyesület menedzsmentjében létrejött produkciókat is, amelyek közül az egyik legérdekesebb a vajdasági alkotókat bemutató, számukra és a közönség számára is találkozási lehetőséget jelentő Szám űzés címet viselő esemény volt. Az idén tizedik alkalommal megrendezett THEALTER - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója fesztivál keretében júliusban fellépett a Régi Zsinagógában az Artus Stúdió, az ANDAXÍNHÁZ, a vajdasági Nyári Mozi Színházi Közösség francia zenészekkel kiegészülve, a Teatr Novogo Fronta Csehországból, a Szárnyak Színháza, Szegedről Az Álló Idő Színháza, Halász Péter és az oroszországi Ache, valamint a nemzetközi Body Weather Laboratory workshop alkalmi társulata Christine Quoiraud vezetésével.

Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player