V√°laszt√°s
Választás 2014 - Eddig 18 550-en szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben
(MTI) - A nemzetis√©gi n√©vjegyz√©kben szerd√°n 18 550 v√°laszt√≥polg√°r szerepelt a Nemzeti V√°laszt√°si Bizotts√°g (NVB) szerdai √ľl√©s√©n hozott meg√°llap√≠t√≥ hat√°rozata szerint.
V√°laszt√°s 2014 - M√°r t√∂bb mint sz√°z√∂tvenezer k√ľlhoni magyar regisztr√°lt a v√°laszt√°sra
V√°laszt√°s 2014 – Nyomoz√°s indult egy h√≥dmez√Ķv√°s√°rhelyi jel√∂lt aj√°nl√°sai miatt
V√°laszt√°s 2014 - A nyilv√°ntart√°sba vett jel√∂l√Ķszervezetek fele √°ll√≠tott orsz√°gos list√°t
V√°laszt√°s 2014 - Mesterh√°zy: az orsz√°gnak b√©kess√©gre van sz√ľks√©ge
V√°laszt√°s 2014 - MSZP: nem √©rtelmezhet√Ķ a Fidesz felsz√≥l√≠t√°sa
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyel√Ķit
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukr√°n v√°ls√°g - Jacenyuk az orosz er√Ķk visszavon√°s√°t s√ľrgeti
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Oktůber 2023
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
B√Ķrgy√≥gy√°szati t√°vkonzult√°ci√≥s rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
V√°laszt√°s 2014 – Bajnai: √°prilisban hossz√ļ t√°vra eld√Ķl, az orsz√°g merre halad tov√°bb
Balett √©s fantasztikus v√≠gj√°t√©k a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°z m√°rciusi m√Ľsor√°n
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
V√°laszt√°s V√°laszt√°s
V√°laszt√°s 2014 - PSZ-f√≥rum a p√°rtok oktat√°si elk√©pzel√©seir√Ķl
MTI   2014 March 01, Saturday  

A Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpont (Klik) megsz√ľntet√©s√©t √≠g√©rt√©k korm√°nyra ker√ľl√©s√ľk eset√©re a Pedag√≥gusok Szakszervezet√©nek (PSZ) szombati f√Ķv√°rosi f√≥rum√°n r√©szt vev√Ķ ellenz√©ki p√°rtok k√©pvisel√Ķi.
Olvasůi ťrtťkelťs:starstarstarstarstar / 0
…rtťkelje ÷n is! starstarstarstarstar
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpont (Klik) megsz√ľntet√©s√©t √≠g√©rt√©k korm√°nyra ker√ľl√©s√ľk eset√©re a Pedag√≥gusok Szakszervezet√©nek (PSZ) szombati f√Ķv√°rosi f√≥rum√°n r√©szt vev√Ķ ellenz√©ki p√°rtok k√©pvisel√Ķi. A rendezv√©nyen kritikai √©szrev√©telek hangzottak el a pedag√≥guskarr√≥l, √©s sz√≥ volt arr√≥l is, hogy a p√°lyakezd√Ķb√©rekhez is hozz√° kell ny√ļlni.

¬†¬†¬†¬†Hiller Istv√°n (MSZP) azt mondta: szakmai √©rtelemben nincs oktat√°spolitika, hatalmi politika van, √©s az eg√©sz jelenlegi rendszer a legkisebbeket, a 6-14 √©veseket akarja "el√Ķre idom√≠tani." Ebben a pedag√≥gusok eszk√∂zk√©nt szerepelnek - mondta, √©s teljes szakmai auton√≥mi√°t √≠g√©rt.
¬†¬†¬†¬†Kiemelte: a k√∂znevel√©si t√∂rv√©nyb√Ķl els√Ķ l√©p√©sk√©nt vett√©k ki, hogy a gyermek mindenfeletti √©rdeke √°ll a k√∂zpontban. Ennek vissza√°ll√≠t√°s√°hoz k√©rte a jelenl√©v√Ķk t√°mogat√°s√°t. Az ellenz√©ki politikus a tanker√ľletet √©letk√©pesnek tartja, szerinte ezt √©rdemes megtartani, de azoknak t√°rsul√°sk√©nt kellene m√Ľk√∂dni√ľk. Az igazgat√≥k jogos√≠tv√°nyait visszaadn√°, s jelezte: a pedag√≥gus-√©letp√°lyamodellt megtartan√°k, a portf√≥li√≥t ugyanakkor elt√∂r√∂ln√©k √©s √ļj min√Ķs√≠t√©si rendszert dolgozn√°nak ki.
¬†¬†¬†¬†A volt miniszter kit√©rt arra is: a Klik 68 milli√°rdos hi√°nyt halmozott fel, s ez az√©rt √°llt el√Ķ, mert az √©letp√°lyamodell k√∂lts√©gvet√©se megvan, de a k√∂zoktat√°s√©t cs√∂kkentett√©k. A Klik nem megold√°s, hanem maga a probl√©ma - mondta, √©s kijelentette: azt kell√Ķ √°tmenettel megfogj√°k sz√ľntetni.
¬†¬†¬†¬†K√∂z√∂lte, eg√©sz Eur√≥p√°ban egy korm√°ny van, amelyik sz√Ľk√≠tette a tud√°shoz val√≥ hozz√°f√©r√©s lehet√Ķs√©g√©t, Orb√°n Viktor√©, amely cs√∂kkentette a tank√∂telezetts√©g korhat√°r√°t. Az MSZP-s politikus √∂rd√∂gt√Ķl val√≥ gondolatnak nevezte ezt a l√©p√©st, amely "pokolra k√ľldi" a legszeg√©nyebb r√©tegekb√Ķl sz√°rmaz√≥kat. Arr√≥l is besz√©lt, hogy "n√°ciknak nincs helye a Natban", √©s p√©ldak√©nt Ny√≠r√Ķ J√≥zsefet eml√≠tette. "Kiv√°gjuk" - √≠g√©rte, √©s elmondta: vissza√°ll√≠tan√°k a kompetenciaalap√ļ √©s lexik√°lis ismeretek harm√≥ni√°j√°t.
¬†¬†¬†¬†Hiller Istv√°n vissza√°ll√≠tan√° az √°llam √°ltal fel√ľgyelt, piaci alap√ļ tank√∂nyvell√°t√°st is. A pedag√≥guskar k√∂telezet√Ķ volt√°t szint√©n megsz√ľntetn√©k. A politikus v√©g√ľl k√∂zoktat√°si kerekasztal l√©trehoz√°s√°ra is javaslatot tett.
¬†¬†¬†¬†V√©lem√©nye szerint az vil√°gos √°ll√°sfoglal√°s, hogy a korm√°ny k√©pvisel√Ķi nem j√∂ttek el a f√≥rumra.
¬†¬†¬†¬†Kar√°csony Gergely (Egy√ľtt-PM) kiemelte: ami az oktat√°sban t√∂rt√©nt az elm√ļlt 3,5 √©vben, azt meg kell √°ll√≠tani. Kit√©rt arra, hogy az iskol√°kat vissza kell adni a helyi k√∂z√∂ss√©geknek, √©s a Kliket nemcsak meg kell sz√ľntetni, hanem azt a szellemis√©get, amit k√©pvisel, fel kell v√°ltania egy m√°siknak. Az infl√°ci√≥val, az ad√≥rendszer √°talak√≠t√°s√°val, a pedag√≥gus-b√©remel√©ssel a nullponton vannak - fogalmazott, s korm√°nyra ker√ľl√©s√ľk eset√©re tov√°bbi b√©remel√©st √©s olyan progressz√≠v ad√≥rendszert √≠g√©rt, amelyben a magasabb kereset√Ľekt√Ķl v√°rnak el szolidarit√°st.
¬†¬†¬†¬†A pedag√≥guskar szerinte az√©rt lett kital√°lva, hogy Hoffmann R√≥zs√°nak a v√°laszt√°sok ut√°n legyen √°ll√°sa. K√∂z√∂lte: vissza kell √°ll√≠tani a 18 √©ves korig tart√≥ tank√∂telezetts√©get, korrekci√≥ra szorul az eg√©sznapos iskola is. Rossz l√©p√©snek nevezte a hit- √©s erk√∂lcstanoktat√°s k√∂telez√Ķv√© t√©tel√©t. Szerinte a fels√Ķoktat√°sban az alapk√©pz√©sben nem √©rdemes tand√≠jjal foglalkozni, arra kell biztatni mindenkit, pr√≥b√°ljon tov√°bbtanulni, s elt√∂r√∂ln√©k a "r√∂gh√∂z k√∂t√©st" is.
¬†¬†¬†¬†Arat√≥ Gergely (DK) a Klikr√Ķl azt mondta: elsietett, er√Ķltetett, politikailag motiv√°lt k√∂zpontos√≠t√°s t√∂rt√©nt, amivel "√°tg√°zoltak" a pedag√≥gusok auton√≥mi√°j√°n. A Klik l√©trehoz√°sa azt is megmutatta: nincsen j√≥ modellje az oktat√°s k√∂zpontos√≠t√°s√°nak Magyarorsz√°gon - k√∂z√∂lte a kor√°bbi √°llamtitk√°r.
¬†¬†¬†¬†Hozz√°tette, ezt a k√∂zpontos√≠tott rendszert meg kell sz√ľntetni, √©s a d√∂nt√©seknek helyben kell sz√ľletni√ľk, helyre kell √°ll√≠tani az int√©zm√©nyek szervezeti auton√≥mi√°j√°t. Szerinte nagy a vesz√©lye annak, hogy egycsatorn√°ss√° v√°lhat a finansz√≠roz√°s √©s a miniszter teljesen szabadon d√∂nthet, s fenn√°ll a gyan√ļ, hogy az int√©zm√©nyh√°l√≥zat tov√°bbi sz√Ľk√≠t√©s√©vel akarnak forr√°sokat megtakar√≠tani. Alapvet√Ķen normat√≠v finansz√≠roz√°st szorgalmazott, amely ott, ahol sz√ľks√©ges, korrig√°l.
¬†¬†¬†¬†Kit√©rt arra is, a mostani ellen√Ķrz√©si rendszer arra ir√°nyul, hogy "kord√°ban tudja tartani" az √ļj√≠t√≥ szellem√Ľ pedag√≥gusokat. A pedag√≥guskart feleslegesnek nevezte, az szerinte nem jav√≠tja a pedag√≥gusok preszt√≠zs√©t, r√©szv√©tel√©t a helyi folyamatokban. "Kaptak a pedag√≥gusok egy szigor√ļ oszt√°lyf√Ķn√∂k√∂t, aki megmondja, mikor kell hazamenni este a mozib√≥l" - fogalmazott. Elismerte, hogy elindult egy √©rdemi v√°ltoz√°s a pedag√≥gusb√©rekben, b√°r szerinte sokkal rosszabb felt√©telekkel, mint amit √≠g√©rtek. Ugyanakkor hozz√° kell ny√ļlni a p√°lyakezd√Ķb√©rekhez is - sz√∂gezte le.
¬†¬†¬†¬†Pet√Ķ Ern√Ķ (LMP) r√°mutatott: az alapvet√Ķ c√©ljaik azonosak, a Kliket √Ķk is megsz√ľntetn√©k. √ögy l√°tja, jelenleg a k√∂lts√©gvet√©sben hatalmi t√©nyez√Ķk szabj√°k meg az oktat√°s mozg√°ster√©t, √©s radik√°lis visszaes√©s k√∂vetkezett be a finansz√≠roz√°sban a mostani korm√°nyzati ciklusban. Az LMP is vissza√°ll√≠tan√° a 18 √©ves korig tart√≥ tank√∂telezetts√©get, √©s tand√≠jmentess√©get k√≠v√°nnak a fels√Ķoktat√°sban. Hozz√°tette: Klinghammer Istv√°n fels√Ķoktat√°si √°llamtitk√°r tev√©kenys√©g√©nek ugyanakkor nagyon sok pozit√≠v eleme volt.
¬†¬†¬†¬†Tarj√°n Andr√°s (Magyar Liber√°lis P√°rt) kiemelte: nem ideol√≥gia, hanem egyszer√Ľ haszonszerz√©s vez√©nyli a korm√°nyp√°rtokat, √©s a k√∂zoktat√°s √°talak√≠t√°sa ennek jegy√©ben zajlik a szakmai szervezetek, szakszervezetek v√©lem√©ny√©nek mell√Ķz√©s√©vel. "Engedelmes rabszolg√°v√° tett n√©pet" neveln√©nek - fogalmazott, s egyet√©rtett a 18 √©ves korig tart√≥ tank√∂telezetts√©g vissza√°ll√≠t√°s√°val.
¬†¬†¬†¬†Gall√≥ Istv√°nn√©, a PSZ eln√∂ke kiemelte: az oktat√°s nemcsak a pedag√≥gusok √ľgye, hanem k√∂z√ľgy, √©s k√∂vetkezm√©nyeit minden magyar √°llampolg√°r viseli. Azt mondta, nem p√°rtpolitikai, hanem kifejezetten szakmai tan√°cskoz√°st szerveztek, ez√©rt k√ľl√∂n f√°j√≥, hogy sem a Fidesz, sem a KDNP nem deleg√°lt arra r√©sztvev√Ķt.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player