Csúcstechnológiával nyerik ki a gyógynövények hatóanyagait Bikácson
MTI
2014 January 09, Thursday
(MTI) – Kozmetikumok Ă©s növĂ©nyi gyĂłgyszerek alapanyaga, fĂ»szernövĂ©nyek kivonata kĂ©szĂĽl biotechnolĂłgiával a Tolna megyei Bikácson, a cĂ©g több százmilliĂł forintos árbevĂ©telt vár az idĂ©n.
|
(MTI) - Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fûszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson, a cég több százmillió forintos árbevételt vár az idén.
    A kutatások több mint tĂz Ă©ve kezdõdtek, a bikácsi telephely lĂ©trehozása is több Ă©vre tekint vissza, a gyártást Ă©s kutatást vĂ©gzõ Herb Extract Factory Kft. 2013-ban alakult - számolt be az MTI-nek Dulovics Edit kutatási Ă©s termĂ©kfejlesztĂ©si, illetve ĂĽzemvezetõ. Hozzátette, hatvanhĂ©tfĂ©le növĂ©ny hatĂłanyagait nyerik ki. OldĂłszerkĂ©nt cseppfolyĂłsĂtott szĂ©n-dioxidot alkalmaznak, az eljáráshoz általuk használt berendezĂ©s az egyetlen az országban.     A Tolna megyei Bikácsot azĂ©rt választották, mert a Mezõföld ezen rĂ©sze kiválĂłan alkalmas gyĂłgynövĂ©nytermesztĂ©sre, aminek hagyománya is van a környĂ©ken. A szomszĂ©dos nagydorogi önkormányzat koordinálásával a termesztĂ©st is ösztönzik. 2013-ban majoranna Ă©s macskagyökĂ©r, idĂ©n már több növĂ©nyfajta termesztĂ©se folyik a környezõ telepĂĽlĂ©seken.     A szĂ©n-dioxid nem oldja ki a mĂ»trágyavegyĂĽleteket, nehĂ©zfĂ©meket, ezĂ©rt bioeljárás - hangsĂşlyozta Dulovics Edit. HozzáfĂ»zte, a hagyományos eljárásoknál sokkal nagyobb koncentráciĂłt - akár 20-50-szerest - tudnak elĂ©rni, amit analitikai vizsgálatok bizonyĂtanak.     A Bikácson nyert extraktumok, azaz kivonatok fĂ»szer- Ă©s kozmetikai ipar, valamint a növĂ©nyi gyĂłgyszergyártás alapanyagául szolgálnak.     ElõkĂ©szĂtett szerzõdĂ©seink vannak gyártĂłkkal, forgalmazĂłkkal, ezek alapján 2014-ben 300 milliĂł forintos bevĂ©tellel számolnak - tájĂ©koztatott Dulovics Edit. A kivonatokat belföldön Ă©s kĂĽlföldön is Ă©rtĂ©kesĂtik.     A bikácsi feldolgozĂłban kutatási program is zajlik a PĂ©csi Tudományegyetemmel közösen. A vöröszõlõfajták hĂ©jábĂłl kinyerhetõ rezveratrol kivonási paramĂ©tereinek optimalizásán dolgoznak. A világon elsõkĂ©nt a PĂ©csi Tudományegyetemen teszteltĂ©k a vörös szõlõfajták magjában Ă©s hĂ©jában találhatĂł, rezveratrol nevĂ» hatĂłanyag Ă©lettani hatását, a kĂsĂ©rlet pedig egyĂ©rtelmĂ»en pozitĂv eredmĂ©nyt hozott.     A bikácsi ĂĽzem vezetõje azt mondta, hogy a rezveratrolt hungarikummá szeretnĂ©nk nyilvánĂtani, az ehhez szĂĽksĂ©ges lĂ©pĂ©seket már megtettĂ©k.
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!