Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Változó világ
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Elképesztő: Pagani replika Porsche alapokon
Kultúra Kultúra
BBC-interjú a 60 éves Schiff Andrással
MTI   2013 December 23, Monday  

(MTI) - Schiff Andrással közölt interjút a BBC Világszolgálata hétfőn a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész minap ünnepelt 60. születésnapja alkalmából.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Schiff Andrással közölt interjút a BBC Világszolgálata hétfőn a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész minap ünnepelt 60. születésnapja alkalmából.

    Az interjúban - amelyet a külföldre sugárzó BBC World Service tűzött műsorra két részben, hétfőre és keddre, de a BBC hírportálja hétfőn előzetes részleteket közölt belőle - Schiff András annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországon "enyhén szólva nem mennek jól a dolgok".
    Hozzátette: nemcsak a jelenlegi kormány aggasztja, hanem az is, hogy Magyarországon "nagyon kevés a civil kurázsi, az emberek félnek attól, hogy felemeljék szavukat".
    A művész felidézi Horthy Miklós budapesti szobrának felavatását. Schiff András szerint Horthy nem államférfi volt, hanem zsidóellenes törvényekért felelős háborús bűnös, aki végignézte félmillió zsidó deportálását a náci haláltáborokba.
    A riporter, Tim Franks kérdésére, hogy miért Londonban és nem Magyarországon tartotta a 60. születésnapja alkalmából rendezett koncertjét, a BBC idézete szerint Schiff András kijelentette: még magánszemélyként sem teszi be a lábát Magyarországra.
    A BBC riporterének arra az érvelésére, hogy a kormány és a szélsőjobb magyarországi ellenzőinek támogatást nyújthatna egy ilyen híres kritikus megjelenése az országban, Schiff András kijelentette: megfenyegették, hogy ha visszatért Magyarországra, mindkét kezét levágják.
     "Nem akarok fizikai és mentális támadásokat megkockáztatni" - tette hozzá.
    Elmondta: akik őt megfenyegették, "névtelen emberek az interneten". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a keserűség vagy a gyűlölet beszél belőle, inkább az aggodalom.
    A zongoraművészt 60. születésnapján, szombaton a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával tüntették ki a brit fővárosban, a Wigmore Hallban.
    Schiff - hangsúlyozza az RPS közleménye - olyan kiemelkedő muzsikusok sorához csatlakozik az Aranymedál tulajdonosainak sorában, mint Simon Rattle, Janet Baker, Daniel Barenboim, Micuko Ucsida, Thomas Quasthoff, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Alfred Brendel, Plácido Domingo, Pierre Boulez és Claudio Abbado.
    Az Aranymedált 1870-ben alapították Ludwig van Beethoven születése 100. évfordulóján, hogy emlékezzenek a társaság és a német zeneszerző közötti szoros kapcsolatra. A Királyi Filharmóniai Társaság rendelte meg Beethoventől a IX. szimfóniát. December elsején a Kurtág György vehette át ugyanezt az elismerést.
    Schiff András november 26-tól öt hangversenyen a számára egyik legfontosabb zeneszerző, Johann Sebastian Bach Goldberg-variációit szólaltatta meg, majd december 20-án eredeti kéziratból Beethoven Diabelli-variációt játszotta, 21-én pedig egy nagy koncerten zárta a Bach- és Beethoven-sorozatot a londoni Wigmore Hallban.
    A születésnapi koncertről szólva a BBC-nek azt hangsúlyozta a zongoraművész, hogy az élő koncert élményét a legjobb felvétel sem pótolja.     "Együtt töltünk két-három órát, és úgy érezzük, a világ jobbá vált" - tette hozzá. Közölte: a zenéhez való viszonya a pályafutása során nem változott, de életszemlélete és az időhöz való viszonya filozofikusabbá vált.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player