ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
Hollywoodi vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Bemutatta a BMW az elsĂ” elektromos meghajtĂĄsĂș modelljĂ©t
GazdasĂĄg GazdasĂĄg
Öt Ășj hungarikum
MTI   2013 November 28, Thursday  

(MTI) – A Hungarikum BizottsĂĄg döntĂ©sĂ©vel öt Ășj taggal bĂ”vĂŒlt a hungarikumok gyĂ»jtemĂ©nye; emellett öt Ășj elem kerĂŒlt be a Magyar ÉrtĂ©ktĂĄrba - közölte a bizottsĂĄg ĂŒlĂ©se utĂĄn a vidĂ©kfejlesztĂ©si miniszter csĂŒtörtökön Ópusztaszeren.
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A Hungarikum BizottsĂĄg döntĂ©sĂ©vel öt Ășj taggal bĂ”vĂŒlt a hungarikumok gyĂ»jtemĂ©nye; emellett öt Ășj elem kerĂŒlt be a Magyar ÉrtĂ©ktĂĄrba - közölte a bizottsĂĄg ĂŒlĂ©se utĂĄn a vidĂ©kfejlesztĂ©si miniszter csĂŒtörtökön Ópusztaszeren.

    Fazekas Såndor elmondta: hungarikum lett Puskås Ferenc életmûve, Kassai Lajos lovas-íjåsz módszere, a gyulai kolbåsz, a szikvíz és a magyar operett.
    A politikus kifejtette: PuskĂĄs Ferenc Ă©letmĂ»vĂ©t azĂ©rt tartottĂĄk fontosnak, mert a sportolĂłt a vilĂĄg minden rĂ©szĂ©n ismerik, Ă©s teljesĂ­tmĂ©nyĂ©t MagyarorszĂĄggal azonosĂ­tjĂĄk. Kassai Lajos a magyar hagyomĂĄnyĂ”rzĂ©s kiemelkedĂ” szemĂ©lyisĂ©ge, az Ă­jĂĄszat ĂșjjĂĄteremtĂ©sĂ©n fĂĄradozik, amely a magyar identitĂĄsban, gondolkodĂĄsmĂłdban rendkĂ­vĂŒl fontos szerepet tölt be. A gyulai kolbĂĄsz is felkerĂŒlt a listĂĄra, a hagyomĂĄnyos Ă­zvilĂĄgot megjelenĂ­tĂ” Ă©lelmiszer Ă©s annak elkĂ©szĂ­tĂ©si mĂłdja is hungarikum. SzintĂ©n hungarikumnak minĂ”sĂŒl mĂĄr a szikvĂ­z, a magyar talĂĄlmĂĄnyt ugyanis jĂłl ismerik a hatĂĄrokon tĂșl is. A magyar operett is gyarapĂ­tja a listĂĄt, hiszen a magyar identitĂĄs rĂ©sze, Ă©s a vilĂĄgban kĂ©pviseli az orszĂĄgot.
    A Magyar ÉrtĂ©ktĂĄrra vonatkozĂłan is jelentĂ”s döntĂ©sek szĂŒlettek Ópusztaszeren. BekerĂŒlt MathiĂĄsz JĂĄnos szĂ”lĂ”nemesĂ­tĂ” Ă©letmĂ»ve, a Hercz Ă©s a Pick tĂ©liszalĂĄmi, a zsolnay porcelĂĄn Ă©s kerĂĄmia, valamint a badacsonyi kĂ©knyelĂ» Ă”shonos magyar szĂ”lĂ”fajta.
    Az elĂ”terjesztĂ©sek közĂŒl hat hungarikumra vonatkozĂłt tĂĄrgyaltak meg, melybĂ”l ötöt vettek fel. A Magyar ÉrtĂ©ktĂĄrba valĂł felvĂ©telre tizenkĂ©t javaslat Ă©rkezett; ötöt tudtak megtĂĄrgyalni, a többi a következĂ”, vĂĄrhatĂłan januĂĄri ĂŒlĂ©sen kerĂŒl napirendre.
    A hungarikumok gyĂ»jtemĂ©nyĂ©be eddig felvettĂ©k mĂĄr a pĂĄlinkĂĄt Ă©s a törkölypĂĄlinkĂĄt, a matyĂł nĂ©pmĂ»vĂ©szetet, a tĂĄnchĂĄz mĂłdszert, a tokaji törtĂ©nelmi borvidĂ©k kultĂșrtĂĄjt, az ezerĂ©ves Pannonhalmi BencĂ©s FĂ”apĂĄtsĂĄgot Ă©s termĂ©szeti környezetĂ©t, Budapestet, a FertĂ”/Neusiedlersee kultĂșrtĂĄjt, a herendi porcelĂĄnt, HollĂłkĂ” Ăłfalut Ă©s környezetĂ©t, a HortobĂĄgyi Nemzeti Parkot, a mohĂĄcsi busĂłjĂĄrĂĄst, PĂ©cs (Sopianae) ĂłkeresztĂ©ny temetĂ”jĂ©t, a solymĂĄszatot, az Aggteleki-karszt Ă©s a SzlovĂĄk-karszt barlangjait, a karcagi birkapörköltet, legutĂłbb pedig a csabai kolbĂĄszt, a hĂ­zott libĂĄbĂłl elÔållĂ­tott termĂ©keket, a tokaji aszĂșt Ă©s a BĂ©res-cseppet.
    A Hungarikum BizottsĂĄg tavaly oktĂłberben alakult a VidĂ©kfejlesztĂ©si MinisztĂ©riumban (VM). A tizenöt tagĂș testĂŒletet a magyar nemzeti Ă©rtĂ©kekrĂ”l Ă©s a hungarikumokrĂłl tavaly tavasszal - a VM ĂĄltal kidolgozott - elfogadott törvĂ©ny hĂ­vta Ă©letre.
    A hungarikumtörvĂ©ny magĂĄban foglalja a magyarsĂĄg csĂșcsteljesĂ­tmĂ©nyeit, azokat az Ă©rtĂ©keket, amelyeket tizenegy Ă©vszĂĄzada az orszĂĄg hatĂĄrain belĂŒl Ă©s kĂ­vĂŒl felhalmozott. A bizottsĂĄg fogja össze azt a tevĂ©kenysĂ©get, amelynek eredmĂ©nyekĂ©nt felĂĄllĂ­thatĂłvĂĄ vĂĄlt a Magyar ÉrtĂ©ktĂĄr, Ă©s teljessĂ© vĂĄlhat a hungarikumok jegyzĂ©ke.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player