TĂĄrsadalom
Szerdåtól az interneten is elérhetÔk a történeti népszåmlålåsok adatai
(MTI) - Szerdån szabadon hozzåférhetÔvé teszik a magyarorszågi történeti népszåmlålåsok adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Könyvtår honlapjån - közölte a KSH hétfÔn az MTI-vel.
JelentÔsen nÔtt az illegålis bevåndorlók és a menedékkérÔk szåma a Dél-Alföldön
Januårban ezren igényelték a gyed melletti munkavégzés lehetÔségét
Az MNB milliårdos tudomåny- és oktatåsfejlesztési programot indít
MegkezdÔdik a nagykanizsai javítóintézet építése
Soltész Miklós: a gyed mellett is jår a bölcsÔdei ellåtås!
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
TĂĄrsadalom TĂĄrsadalom
Romagyilkossågok - Tållai: a rasszizmus nem természeti csapås, hanem emberek mûve (Frissítve)
MTI   2013 November 02, Saturday  

A rasszizmus nem termĂ©szeti csapĂĄs, hanem emberek mĂ»ve, a kisebbsĂ©gek elleni gyĂ»lölet erĂ”södik egĂ©sz EurĂłpĂĄban, Ă­gy MagyarorszĂĄgon is - mondta a BelĂŒgyminisztĂ©rium önkormĂĄnyzati ĂĄllamtitkĂĄra szombaton NagycsĂ©csen.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A rasszizmus nem termĂ©szeti csapĂĄs, hanem emberek mĂ»ve, a kisebbsĂ©gek elleni gyĂ»lölet erĂ”södik egĂ©sz EurĂłpĂĄban, Ă­gy MagyarorszĂĄgon is - mondta a BelĂŒgyminisztĂ©rium önkormĂĄnyzati ĂĄllamtitkĂĄra szombaton NagycsĂ©csen. TĂĄllai AndrĂĄs errĂ”l azon a Borsod megyei telepĂŒlĂ©sen beszĂ©lt, ahol öt Ă©vvel ezelĂ”tt, akkor mĂ©g ismeretlenek, gyĂșjtĂłbombĂĄt dobtak romĂĄk ĂĄltal lakott hĂĄzakra Ă©s agyonlĂ”ttek egy 40 Ă©ves nĂ”t Ă©s egy 43 Ă©ves fĂ©rfit. A gyilkossĂĄg a romĂĄk elleni tĂĄmadĂĄssorozat rĂ©sze volt.

    Az ĂĄllamtitkĂĄr a közsĂ©g temetĂ”jĂ©ben, a kĂ©t roma ĂĄldozat sĂ­rjĂĄnĂĄl Ășgy fogalmazott: az emberi szabadsĂĄg Ă©s mĂ©ltĂłsĂĄg egy Ă©s oszthatatlan, Ă©s az egyik ember ellen akĂĄr tĂĄrsadalmi helyzete, szĂĄrmazĂĄsa, neme, kora miatt elkövetett minden sĂ©relem mindenki mĂĄs szabadsĂĄgĂĄt, mĂ©ltĂłsĂĄgĂĄt is veszĂ©lyezteti.
    EzĂ©rt az emberi szabadsĂĄg minden korlĂĄtozĂĄsa Ă©s az emberi mĂ©ltĂłsĂĄg mindenfĂ©le megalĂĄzĂĄsa ellen azonnal, egyĂŒttesen fel kell lĂ©pni - jelentette ki TĂĄllai AndrĂĄs, hozzĂĄtĂ©ve: az orszĂĄg alaptörvĂ©nye valĂłdi vĂ©delmet, biztonsĂĄgot, igazi Ă©s teljes emberi, szemĂ©lyes Ă©s közössĂ©gi mĂ©ltĂłsĂĄgot ad minden kisebbsĂ©gnek.
    HangsĂșlyozta azt is: nincs szabadsĂĄg emberi mĂ©ltĂłsĂĄg nĂ©lkĂŒl, ezĂ©rt a mai nemzedĂ©k nem tĂ»ri el, hogy bĂĄrkit szĂĄrmazĂĄsa, vallĂĄsa miatt emberi mĂ©ltĂłsĂĄgĂĄban megsĂ©rtsenek. Nem törtĂ©nhet meg mindaz, ami öt Ă©vvel ezelĂ”tt megtörtĂ©nt - utalt a romagyilkossĂĄgokra az ĂĄllamtitkĂĄr, megjegyezve azt is: az erĂ”szak minden formĂĄjĂĄt el kell utasĂ­tani.
    A cĂ©l az, hogy a magyarorszĂĄgi cigĂĄnyok megtalĂĄljĂĄk helyĂŒket a magyar jövĂ”ben, ahol szĂĄmukra van Ă©s lesz hely - mondta TĂĄllai AndrĂĄs, hangoztatva azt is: lehet Ă©s kell egyĂŒtt Ă©lni, tartĂłs egyĂŒttĂ©lĂ©sre kell berendezkedni, Ă©ppen ezĂ©rt a roma integrĂĄciĂł "mindannyiunk szĂĄmĂĄra közös Ă©rdek", MagyarorszĂĄg jövĂ”je is mĂșlik ezen.
    Kovåcs Zoltån, az Emberi ErÔforråsok Minisztériumånak tårsadalmi felzårkózåsért felelÔs ållamtitkåra arról szólt, hogy a gyûlölet Nagycsécsen ölt elÔször, és ez a gyûlölet megmagyaråzhatatlan, felfoghatatlan, semmivel sem igazolható. Hozzåtette: el kell utasítani minden olyan szélsÔséget, amely egyszerû megoldåst ajånl, ilyen ugyanis nincs.
    Azt mondta, talĂĄn megnyugvĂĄst jelent, hogy megszĂŒletett egy bĂ­rĂłsĂĄgi Ă­tĂ©let, de a következmĂ©nyekkel egyĂŒtt kell Ă©lni, folyamatosan törĂ”dni kell azzal, amit maguk utĂĄn hagytak ezek az esemĂ©nyek, nem lehet pihenni, mindenkire felelĂ”ssĂ©get rĂł mindaz, ami 2008-2009-ben törtĂ©nt.
    KovĂĄcs ZoltĂĄn szĂłlt arrĂłl is, hogy a cigĂĄnysĂĄgban nem ĂĄldozatot Ă©s nem bĂ»nöst lĂĄt a kormĂĄnyzat, hanem partnert, olyan tĂĄrsakat, akikkel egyĂŒtt lehet mĂ»ködni.
    NagycsĂ©csen 2008. november 3-ĂĄn Molotov-koktĂ©lt dobtak kĂ©t, romĂĄk lakta hĂĄzra, majd sörĂ©tes puskĂĄval lĂ”ni kezdtek az ablakokra. A tĂĄmadĂĄsban egy 43 Ă©ves roma fĂ©rfi Ă©s egy 40 Ă©ves roma nĂ” halt meg, egy ember nyolc napon tĂșl gyĂłgyulĂł sĂ©rĂŒlĂ©seket szenvedett. A nagycsĂ©csi tĂĄmadĂĄs volt az elsĂ” olyan helyszĂ­n, ahol gyilkossĂĄg törtĂ©nt.
    A 2008-ban Ă©s 2009-ben kilenc telepĂŒlĂ©sen lĂ”fegyverekkel, gyĂșjtĂłpalackokkal vĂ©grehajtott tĂĄmadĂĄsok következtĂ©ben hatan vesztettĂ©k Ă©letĂŒket, köztĂŒk egy gyermek, tovĂĄbbi öt ember sĂșlyosan megsĂ©rĂŒlt, köztĂŒk is van egy gyermek.
    A rendĂ”rsĂ©g 2009 augusztusĂĄban, egy debreceni szĂłrakozĂłhelyen fogta el Ă©s vette Ă”rizetbe a tĂĄmadĂĄsokkal gyanĂșsĂ­tott nĂ©gy fĂ©rfit. A Budapest KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©k 2013. augusztus 6-ĂĄn, nem jogerĂ”sen tĂ©nyleges Ă©letfogytiglanra Ă­tĂ©lte Kiss ÁrpĂĄd elsĂ”-, Kiss IstvĂĄn mĂĄsod- Ă©s PetĂ” Zsolt harmadrendĂ» vĂĄdlottat. Csontos IstvĂĄn negyedrendĂ» vĂĄdlottat elsĂ” fokon tizenhĂĄrom Ă©v fegyhĂĄzra Ă­tĂ©ltĂ©k.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player