Szalmonellafertõzés az enyingi iskolában - Igazgató: nem volt fertõtlenítési hiányosság
MTI
2013 October 22, Tuesday
(MTI) - A szalmonellafertõzés által érintett enyingi iskola részérõl semmilyen hiányosságot nem állapított meg a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vizsgálata - közölte az intézmény igazgatója kedden az MTI-vel.
|
(MTI) - A szalmonellafertõzés által érintett enyingi iskola részérõl semmilyen hiányosságot nem állapított meg a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vizsgálata - közölte az intézmény igazgatója kedden az MTI-vel.
Szabó Szilárd, a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola vezetõje emlékeztetett arra, hogy gyomor- és bélrendszeri tünetekkel járó megbetegedések fordultak elõ az intézmény tanulói, valamint dolgozói között. Az igazgató jelezte, hogy a megbetegedett diákok többsége már elhagyhatta a kórházat, három tanuló szorul még kórházi kezelésre. Hozzátette: az iskola a diákétkeztetést egy külsõ beszállítóval biztosítja, a vállalkozó üzemelteti az intézmény területén található tálalókonyhát is. Az intézményvezetõ közölte, hogy a külsõ vállalkozóval kötött szerzõdést a népegészségügyi szakigazgatási szerv állásfoglalásának fényében felül fogják vizsgálni. Ugyanakkor az iskola tisztasági állapota megfelelõ, a fertõtlenítés, takarítás folyamatos, a mosdókban az elõírások szerint ki volt helyezve fertõtlenítõszer - olvasható a közleményben. A Fejér Megyei Kormányhivatal hétfõn tájékoztatta az MTI-t arról, hogy múlt szerda óta összesen százan jelentkeztek gyomor- és bélrendszeri tünetekkel, hasmenéssel, hányással, lázzal orvosnál, és az eddig elvégzett vizsgálatok 16 beteg esetében szalmonellabaktériumot mutattak ki. A jelentõs számú hiányzás miatt az iskola igazgatója saját hatáskörében rendelt el tanítási szünetet a múlt pénteken. Az eddigi járványügyi vizsgálat felvetette az ételfertõzés gyanúját. A további megbetegedések elkerülésére a fõzõkonyha mûködését felfüggesztették, mivel a helyszíni vizsgálatokon konyhatechnológiai hiányosságok derültek ki. A megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági igazgatósága vizsgálatában megállapította, hogy a tálalókonyha engedély nélkül mûködik, a kézmosóknál nincs meleg víz, a mosogatást nem a jogszabályi elõírásoknak megfelelõ gyakorlat szerint végzik, továbbá a dokumentáció is hiányos. A fõzõkonyhán a higiénia és dokumentáció hiányosságait tapasztalták. Azonosíthatóság és nyomon követhetõség hiánya miatt azonnali hatállyal elrendelték mintegy 30 kilogramm fagyasztott hús forgalomból való kivonását, és a mûködést a hatóság további intézkedéséig felfüggesztették. A két konyháról összesen 36 mintát vettek. Ezek laboratóriumi vizsgálata még tart.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!