ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
A diktatĂșrĂĄrĂłl
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
MĂșzeumba kerĂŒlt az elsĂ”, 1898-ban kĂ©szĂŒlt Porsche
KultĂșra KultĂșra
Oscar-dĂ­j - RekordszĂĄmĂș, 76 orszĂĄg nevezett a legjobb idegen nyelvĂ» film dĂ­jĂĄra
MTI   2013 October 08, Tuesday  

(MTI) - RekordszĂĄmĂș, 76 orszĂĄg nevezett idĂ©n a legjobb idegen nyelvĂ» film Oscar-dĂ­jĂĄra. Moldova Ă©s SzaĂșd-ArĂĄbia elsĂ” alkalommal kĂŒldött filmet a versengĂ©sbe, MagyarorszĂĄg nevezettje SzĂĄsz JĂĄnos A nagy fĂŒzet cĂ­mĂ» hĂĄborĂșs drĂĄmĂĄja.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - RekordszĂĄmĂș, 76 orszĂĄg nevezett idĂ©n a legjobb idegen nyelvĂ» film Oscar-dĂ­jĂĄra. Moldova Ă©s SzaĂșd-ArĂĄbia elsĂ” alkalommal kĂŒldött filmet a versengĂ©sbe, MagyarorszĂĄg nevezettje SzĂĄsz JĂĄnos A nagy fĂŒzet cĂ­mĂ» hĂĄborĂșs drĂĄmĂĄja.

    Az amerikai filmakadĂ©mia olyan alkotĂĄsok nevezĂ©sĂ©t fogadja el ebben a kategĂłriĂĄban, amelyek jĂĄtĂ©kfilm hosszĂșsĂĄgĂșak, Ă©s az EgyesĂŒlt Államokon kĂ­vĂŒl kĂ©szĂŒltek tĂșlnyomĂłrĂ©szt nem angol nyelvĂ» dialĂłgusokkal.
    Az oscar.org honlap ĂĄltal ismertetett szabĂĄlyzat szerint bĂĄrmely orszĂĄg nevezhet, de orszĂĄgonkĂ©nt csak egy nevezĂ©st fogad el a filmakadĂ©mia. Az Ă©rvĂ©nyes nevezĂ©shez 2012 oktĂłberĂ©nek elsĂ” napja Ă©s 2013 szeptemberĂ©nek utolsĂł napja között legalĂĄbb hĂ©t egymĂĄst követĂ” napon vetĂ­teni kell a filmet egy filmszĂ­nhĂĄzban abban az orszĂĄgban, amelynek szĂ­neiben indul az OscarĂ©rt. Az azonban nem feltĂ©tel, hogy a produkciĂłt forgalmazzĂĄk az EgyesĂŒlt Államokban.
    A nevezett filmeket a filmakadĂ©mia jelölĂ©seirĂ”l ebben a kategĂłriĂĄban döntĂ” egy vagy több bizottsĂĄga tekinti meg, Ă©s szavazĂĄs ĂștjĂĄn vĂĄlasztjĂĄk ki az öt alkotĂĄst, amelyek Oscar-jelölĂ©st kapnak. A dĂ­j odaĂ­tĂ©lĂ©sĂ©rĂ”l a filmakadĂ©miĂĄnak csak azok a tagjai dönthetnek, akik mind az öt produkciĂłt lĂĄttĂĄk.
    A nevezett idegen nyelvû filmeket mås Oscar-kategóriåban is lehet indítani, åm ehhez 2013. januår 1. és 2013. december 31. között hét egymåst követÔ napon vetíteni kell Ôket egy Los Angeles megyei moziban.
    Az idĂ©n szĂĄmos korĂĄbban nemzetközi filmfesztivĂĄlon dĂ­jazott produkciĂł szerepel az idegen nyelvĂ» filmek mezĂ”nyĂ©ben. SzĂĄsz JĂĄnos filmje a Karlovy Vary filmfesztivĂĄl fĂ”dĂ­jĂĄt, a KristĂĄlyglĂłbusz-dĂ­jat nyerte el. Az irodalmi mĂ»bĂ”l, KristĂłf Ágota regĂ©nyĂ©bĂ”l szĂŒletett, mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș idejĂ©n jĂĄtszĂłdĂł alkotĂĄs egy ikerpĂĄr törtĂ©netĂ©t mesĂ©li el, akik a nagymamĂĄjukhoz kerĂŒlve megedzik magukat, hogy tĂșlĂ©ljĂ©k a körĂŒlöttĂŒk lĂ©vĂ” borzalmakat.
    SzlovĂĄkia Mira Fornay magyar szĂĄrmazĂĄsĂș filmrendezĂ” KutyĂĄm, Killer cĂ­mĂ» filmjĂ©t nevezte, amely a Titanic FilmfesztivĂĄlon is elismerĂ©st kapott a JirĂ­ Menzel vezette zsĂ»ritĂ”l. Menzel, akinek SzigorĂșan ellenĂ”rzött vonatok cĂ­mĂ» filmje több mint nĂ©gy Ă©vtizede elnyerte a legjobb idegen nyelvĂ» film OscarjĂĄt, idĂ©n legĂșjabb, Don Juanok cĂ­mĂ» munkĂĄjĂĄval kĂ©pviseli CsehorszĂĄgot a kategĂłriĂĄban.
     A mezĂ”nyben olvashatĂł Andrzej Wajda neve, akinek a Lech WalesĂĄrĂłl kĂ©szĂŒlt dokumentumfilmjĂ©t nevezte LengyelorszĂĄg, Vong Kar-vaj neve, aki A nagymester cĂ­mĂ» kung-fu-filmjĂ©vel indul Ă©s Thomas VinterbergĂ© is, aki DĂĄniĂĄt a La Chasse cĂ­mĂ» filmmel kĂ©pviseli.
    Az elĂ”ször versenybe szĂĄllĂł Moldova Adrian Popovici Toti copiii domnului cĂ­mĂ» filmjĂ©t kĂŒldte Hollywoodba, SzaĂșd-ArĂĄbia pedig Haifaa Al Mansour rendezĂ©sĂ©ben a Wadjda cĂ­mĂ» több mint tucatnyi nemzetközi fesztivĂĄldĂ­jjal jutalmazott alkotĂĄst.
    Montenegró idén nevezett elÔször önålló orszågként Drasko Djurovic As pic címû filmdråmåjåval.
    A jelöléseket 2014. januår 16-ån hozza nyilvånossågra a filmakadémia, a 86. Oscar-díjåtadó gålåt 2014. mårcius 2-ån tartjåk a hollywoodi Dolby Színhåzban.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player