ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
MadagaszkĂĄr
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Hihetetlen: Audi A4 AvantbĂłl rozsdĂĄs konzervdoboz
VatikĂĄn VatikĂĄn
Egy olasz teológus megfontolandónak tartja nÔi bíboros kinevezését
MTI   2013 September 25, Wednesday  

(MTI) - A katolikus egyhĂĄz nyitĂĄsĂĄt sĂŒrgette a nĂ”k felĂ© Lucetta Scaraffia olasz törtĂ©nĂ©sz-ĂșjsĂĄgĂ­rĂł az Il Messaggero cĂ­mĂ» rĂłmai napilapban, megfontolandĂłnak tartva, hogy a nĂ”k közĂŒl is kerĂŒlhetne ki bĂ­boros. Ha a pĂĄpa egy nĂ”t kinevezne bĂ­borosnak
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A katolikus egyhĂĄz nyitĂĄsĂĄt sĂŒrgette a nĂ”k felĂ© Lucetta Scaraffia olasz törtĂ©nĂ©sz-ĂșjsĂĄgĂ­rĂł az Il Messaggero cĂ­mĂ» rĂłmai napilapban, megfontolandĂłnak tartva, hogy a nĂ”k közĂŒl is kerĂŒlhetne ki bĂ­boros.

    Ha a påpa egy nÔt kinevezne bíborosnak, egy csapåsra megoldanånk a nÔk pappå szentelésének problémåjåt - vélekedett Scaraffia az El País címû spanyol napilapban e témåról koråbban megjelent cikkre reagålva.
    Az egyhĂĄzjog Ă©rtelmĂ©ben a bĂ­borosok elsĂ”dleges feladata a pĂĄpa megvĂĄlasztĂĄsa. A 351. kĂĄnon szerint bĂ­boros csak fĂ©rfi Ă©s pĂŒspök lehet. A pĂĄpa ugyanakkor, mint legfĂ”bb egyhĂĄzi törvĂ©nyhozĂł szabadon dönthet Ă©s mĂłdosĂ­thatja az egyhĂĄzi törvĂ©nykönyvet.
    Lucetta Scaraffia, akit OlaszorszĂĄgban a kortĂĄrs törtĂ©nelem tudĂłsakĂ©nt Ă©s katolikus ĂșjsĂĄgĂ­rĂłkĂ©nt is ismernek, 2007 Ăłta a L'Osservatore Romano cĂ­mĂ» szentszĂ©ki napilap nĂ”i mellĂ©kletĂ©t szerkeszti.
    Mostani cikkĂ©ben emlĂ©keztetett arra, hogy Ferenc pĂĄpa egy olasz jezsuita folyĂłiratnak adott interjĂșban maga is szorgalmazta a nĂ”k szerepĂ©nek növelĂ©sĂ©t az egyhĂĄzon belĂŒl.
    Lucetta Scaraffia szerint ha nem is bĂ­borosi kinevezĂ©s, de erĂ”s Ă©s jelentĂ”s vĂĄltozĂĄs kell ahhoz, hogy sikerĂŒljön eloszlatni azt a bizalmatlansĂĄgot Ă©s Ă©rdektelensĂ©get, melyet a papsĂĄg nagy rĂ©sze tanĂșsĂ­t a nĂ”k irĂĄnt. Az ĂșjsĂĄgĂ­rĂł szerint a kĂ©t elĂ”zĂ” pĂĄpa, II. JĂĄnos PĂĄl Ă©s XVI. Benedek is szorgalmazta, hogy az egyhĂĄzban vegyĂ©k figyelembe a nĂ”k jelenlĂ©tĂ©t, ez idĂĄig azonban ennek kevĂ©s eredmĂ©nye lĂĄtszik.
    "Furcsa Ă©s hibĂĄs", hogy egy nĂ” sincsen az egyhĂĄzi döntĂ©seket hozĂł pĂĄpai tanĂĄcsokban: nincsen nĂ” az egyhĂĄzban szolgĂĄlĂłkkal foglalkozĂł egyhĂĄzi intĂ©zmĂ©nyekben, miközben az egyhĂĄzban szolgĂĄlĂłk kĂ©tharmada nĂ”. Nincsenek nĂ”k a laikusok pĂĄpai tanĂĄcsĂĄban, pedig a laikusoknak legalĂĄbb a fele nĂ”. Nincsenek nĂ”k a csalĂĄd pĂĄpai tanĂĄcsĂĄban, Ă©s abban sem, mely egĂ©szsĂ©gĂŒggyel, kommunikĂĄciĂłval vagy kultĂșrĂĄval foglalkozik - Ă­rta Scaraffia.
    HangsĂșlyozta, hogy a mĂĄrciusi pĂĄpavĂĄlasztĂĄs elĂ”tti bĂ­borosi tanĂĄcskozĂĄsokon egyetlenegy nĂ”vĂ©rt sem hallgattak meg.
    "Ami az egyhĂĄzbĂłl hiĂĄnyzik, az a nĂ”k meghallgatĂĄsa irĂĄnti kĂ©szsĂ©g" - fogalmazott Lucetta Scaraffia, hozzĂĄtĂ©ve, hogy a nĂ”kre az egyhĂĄzban Ășgy tekintenek, mint mĂĄsok parancsainak engedelmes vĂ©grehajtĂłira vagy hĂĄztartĂĄsi alkalmazottakra. "ValĂłban hihetetlen, hogy az egyhĂĄzi hierarchia azt gondolja, hogy a nĂ”knek nincsen semmi mondanivalĂłja, semmi Ă©rdembelit nem tudnak javasolni" - jegyezte meg a szerzĂ”, hozzĂĄfĂ»zve, hogy a nĂ”k aktĂ­v közremĂ»ködĂ©se nĂ©lkĂŒl nem lehet Ă©lettel teli jövĂ”t adni az egyhĂĄznak.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player