(MTI) - Frissen fÔtt hallé illata töltötte be szombaton Szeged belvårosåt, ahol immår tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivålt.
A gasztronĂłmiai seregszemle mĂĄsodik napjĂĄn mĂĄsfĂ©l szĂĄz amatĂ”r- Ă©s mesterszakĂĄcs, csalĂĄdi Ă©s vĂĄllalati csapat, a politika, a közĂ©let Ă©s a sport prominens kĂ©pviselĂ”i vĂĄllalkoztak arra, hogy bemutassĂĄk hallĂ©fĂ”zĂ” tudomĂĄnyukat. Az Ășjszegedi PartfĂŒrdĂ”n azonban ennĂ©l jĂłval több bogrĂĄcsban rotyogott a hagyomĂĄnyos hallĂ©, hiszen volt olyan indulĂł, aki több szĂĄz embert lĂĄtott vendĂ©gĂŒl.
Frank SĂĄndor Venesz-dĂjas mesterszakĂĄcs, a fesztivĂĄl ötletgazdĂĄja szerint a finom szögedi hallĂ© titka, hogy az alaplĂ© elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez többfĂ©le hal csontjĂĄt, fejĂ©t hasznĂĄljĂĄk fel. Ezeket a bogrĂĄcsban szegedi zöldpaprikĂĄval, paradicsommal Ă©s makĂłi vöröshagymĂĄval körĂŒlbelĂŒl kĂ©t ĂłrĂĄig fĂ”zik. Ha elkĂ©szĂŒlt, alaposan ĂĄtpasszĂrozzĂĄk, Ășgy, hogy csak a csontok maradjanak. A passzĂrozĂĄst ki-ki mĂĄs mĂłdszerrel vĂ©gzi: vannak, akik sĂ»rĂ»szövĂ©sĂ» szitĂĄt, acĂ©lszĂ»rĂ”t hasznĂĄlnak, mĂĄsok kĂŒlön erre a cĂ©lra kifejlesztett tekerhetĂ” fĂ©m alkalmatossĂĄgot. Az Ăgy kapott sĂ»rĂ» alaplĂ©be teszik bele a beirdalt, kifilĂ©zett halszeleteket, megfĂ”zik Ă©s jĂłfĂ©le szegedi pirospaprikĂĄval ĂzesĂtik.
  Â
A PartfĂŒrdĂ”n az egyik legnagyobb Ă©rdeklĂ”dĂ©st az SZTE Konfuciusz IntĂ©zetĂ©nek bogrĂĄcsa körĂŒl folyĂł esemĂ©nyek keltettĂ©k. A kĂnai nyelv Ă©s kultĂșra megismertetĂ©sĂ©n dolgozĂł szakemberek egy tĂĄvol-keleti szakĂĄcs segĂtsĂ©gĂ©vel kĂ©szĂtettĂ©k el sajĂĄt hallevĂŒket, amely elsĂ” rĂĄnĂ©zĂ©sre nem is annyira kĂŒlönbözött a hagyomĂĄnyos szögeditĂ”l. EgĂ©sz kĂĄrĂĄszokbĂłl fĂ”zött alaplevet többek között pirospaprikĂĄval fĂ»szereztek, a magyarnĂĄl kicsit hĂgabb levesbe pedig a tiszai recepthez hasonlĂłan filĂ© kerĂŒlt, igaz nem pontybĂłl vagy harcsĂĄbĂłl, hanem tengeri halbĂłl.
  Â
Az Ănyencek azonban nem csak a hĂĄzi mĂ©retekben fortyogĂł hallĂ©t kĂłstolhatjĂĄk meg. A rendezvĂ©nyt szervezĂ” halĂĄszcsĂĄrda a vĂzi bĂĄstyĂĄra felĂĄllĂtott hĂĄromezer-ötszĂĄz literes ĂłriĂĄsbogrĂĄcsĂĄban kĂ©szĂti el az Ă©telt. A bogrĂĄcs mĂ©retĂ©t jĂłl jellemzi, hogy egyszeri megtöltĂ©sĂ©hez csak pontybĂłl huszonnĂ©gy mĂĄzsĂĄt hasznĂĄlnak föl, e mellĂ© kerĂŒl mĂ©g hat mĂĄzsa vöröshagyma, egy mĂĄzsa paradicsom, fĂ©l mĂĄzsa zöldpaprika, ĂzesĂtĂ©sĂŒl hatvan kilĂł fĂ»szerpaprika, fele ennyi sĂł, no meg hĂĄrom kilĂł fokhagyma is.
Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!