(MTI) - TĂzbõl egy ember Ă©tkezik a korszerĂ» orvostudományi ismereteknek megfelelõen, de a lakosság nagy többsĂ©ge odafigyel az Ă©telek testsĂşlyra gyakorolt hatására - derĂĽlt ki a GfK Hungária PiackutatĂł IntĂ©zet idĂ©n jĂşliusban összegzett elemzĂ©sĂ©bõl, amelyet csĂĽtörtökön juttattak el az MTI-hez.
    A kutatás szerint a lakosság mintegy tĂz százalĂ©ka Ă©tkezik teljes mĂ©rtĂ©kben egĂ©szsĂ©gesen, vagyis legnagyobb rĂ©szt követve az orvostudomány mai ismeretei alapján megfogalmazott ajánlásokat, további mintegy egynegyede (23 százalĂ©k) kerĂĽli az egĂ©szsĂ©gtelen Ă©teleket. Ă–sszessĂ©gĂ©ben a lakosság háromnegyede figyel oda az Ă©tkezĂ©sĂ©re Ăşgy, hogy figyelembe veszi, milyen hatással van az a testsĂşlyára.
    Egyre erõsödik az a tendencia, amely szerint az egĂ©szsĂ©ges Ă©s egĂ©szsĂ©gesnek gondolt termĂ©kekre Ă©s szolgáltatásokra egyre nagyobb figyelmet fordĂtanak a háztartások. Magyarországon ezt a legtöbben zöldsĂ©gek, gyĂĽmölcsök, tej Ă©s tojás rendszeres fogyasztásával oldják meg, de az Ă©trend-kiegĂ©szĂtõk Ă©s a bioĂ©lelmiszerek is egyre nĂ©pszerĂ»bbek.
    Ugyanakkor az egészséges táplálkozást alapvetõen meghatározó funkcionális élelmiszerek iránti kereslet Magyarországon némiképp elmarad a nemzetközi trendektõl.
    Az egĂ©szsĂ©ges táplálkozást nemzetközi szinten meghatározĂł egyik kategĂłria a funkcionális Ă©lelmiszerek köre, ezek az egĂ©szsĂ©get bizonyĂtottan javĂtĂł tápanyagokat tartalmaznak valamilyen hozzáadott formában. MĂg Észak-Amerikában, Nyugat-EurĂłpában Ă©s a Távol-Keleten (fõleg Japánban) ezek az Ă©lelmiszerek rendkĂvĂĽl nĂ©pszerĂ»ek, Ă©s egyes országokban a lakosság nagyobb rĂ©sze fogyaszt ilyet rendszeresen, Magyarországon csupán a lakosság kevesebb mint egyharmada prĂłbált ki valaha ezek közĂĽl az Ă©lelmiszerek közĂĽl legalább egyet.
    Magyarországon a funkcionális Ă©lelmiszerek fogyasztása nĂ©gy Ă©lelmiszer-kategĂłriában haladja meg jelentõsen az átlagot: a joghurtok, a margarinok, a reggeli gabonafĂ©lĂ©k Ă©s a teák esetĂ©ben. A joghurtok körĂ©ben 6,5 százalĂ©kot Ă©rt el a funkcionális Ă©lelmiszerek aránya az összes vásárolt termĂ©kbõl származĂł bevĂ©telekbõl 2012-ben. A margarinok kategĂłriájában ez az arány 4,1 százalĂ©k, a reggeli cereáliák esetĂ©ben pedig 3,2 százalĂ©k volt. A tapasztalatok szerint legnagyobb arányban - 2012-ben 8,3 százalĂ©k - teákbĂłl vásárolnak a fogyasztĂłk olyan változatokat, amelyeknek bizonyĂtottan kedvezõ hatásuk van az egĂ©szsĂ©gre - olvashatĂł a GfK vizsgálatában.
    NĂ©pszerĂ»ek továbbá a valamilyen "egĂ©szsĂ©gĂĽzenetet" hordozĂł termĂ©kek is. Ezek ugyan nem tartalmaznak az egĂ©szsĂ©gre bizonyĂtottan kedvezõ hatásĂş adalĂ©kokat, de kommunikáciĂłjukban megjelenik az egĂ©szsĂ©gessĂ©g mint Ă©rv.
    A teákra Ă©s a joghurtokra költött összegekbõl 6,3 százalĂ©kban, a reggeli cereáliákra fordĂtott költĂ©sekbõl pedig hasonlĂł arányban - 6,4 százalĂ©k - fogyasztottak a vásárlĂłk ilyen egĂ©szsĂ©gĂĽzenettel felruházott változatokat. A margarinokra fordĂtott kiadásokbĂłl jĂłval nagyobb arányban - 18,4 százalĂ©k - rĂ©szesĂĽltek az egĂ©szsĂ©gĂĽzenetet hordozĂł termĂ©kek 2012-ben. Ebben a körben nĂ©pszerĂ»ek mĂ©g a szĂ©nsavas ĂĽdĂtõitalok, egyre több cukormentes ĂzesĂtett ásványvĂz jelenik meg a boltokban, Ă©s a mĂĽzlik, amely kategĂłria esetĂ©ben a reggeli cereáliákhoz hasonlĂłan gyakran jelenik meg az egĂ©szsĂ©gĂĽzenet.
    Az egĂ©szsĂ©ges Ă©lelmiszerek fogyasztása Ă©s vásárlása jelentõs kĂĽlönbsĂ©get mutat aszerint, mekkora erõfeszĂtĂ©st tesz valaki az egĂ©szsĂ©gĂ©nek megõrzĂ©sĂ©Ă©rt.
    A most közölt vizsgálatban a 2012-es adatokat összegezték, az elemzés idén júliusban készült el.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!