Már hatezer éve is fûszerezték az ételt az európaiak
MTI
2013 August 22, Thursday
(MTI) - Az Európában élõk már hatezer évvel ezelõtt is fûszerezték az ételeiket - derült ki egy tudományos kutatásból.
|
(MTI) - Az Európában élõk már hatezer évvel ezelõtt is fûszerezték az ételeiket - derült ki egy tudományos kutatásból.
Régészeti feltárások során a mai Dánia és Németország területén bukkantak olyan edénymaradványokra, amelyeken felfedezték a fokhagymára és mustárra emlékeztetõ aromájú kányazsombor (Alliaria petiolata) fûszernövény nyomát. A fûszert halból és húsból származó zsírmaradványokkal együtt találták - ismertette a BBC online hírszolgáltatása. A Plos One folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók kifejtették, hogy a mivel kányazsombor tápértéke nagyon kicsi, nyilvánvaló, hogy az étel ízesítésére használhatták. Ez a legkorábbi fûszerhasználatra utaló felfedezés a nyugat-balti régióban - tették hozzá a szerzõk. A York Egyetem tudósa, Hayley Saul által vezetett kutatás nyomán megdõlhet az a közkeletû nézet, hogy a vadászó-gyûjtögetõ embert csak az vezérelte, hogy minél kalóriadúsabb ennivalóhoz jusson. Saul az eredményekbõl arra következtetett, hogy már hatezer éve is létezhetett valamiféle "konyhamûvészet". "Ez egészen új eszme az európai vadászó-gyûjtögetõ archeológiában" - fogalmazott. Európán kívül, a Közel-Keleten sokkal korábbi leletek is bizonyítják az ételek fûszerezésének elterjedtségét. Egy izraeli barlangban például 23 ezer éves korianderre bukkantak régészek, és miközben azt nagyon nehéz rekonstruálni, hogy pontosan miként is használták, nagyon fontos lelet, amely kapcsolatba hozható korabeli konyhával - mutatott rá Saul. Az õskori konyhán tehát ízletesebb ételek készültek, mint gondolták, de azért távolról sem volt változatos a fûszerezés. Eddig csak a kányazsombort sikerült kimutatni. A tudós szerint azonban a korabeli ember rendkívül kreatív volt, jól ismerte környezetét és azt is tudta, hogyan hozhatja ki a legtöbbet abból, amit megszerzett.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!