ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Politikus szerepek
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Chevrolet Matiz V8: Csöpp autó nagy "szívvel"
Honvédelem Honvédelem
Kevesebb mint öt hónap alatt majdnem annyi robbanóeszközt semmisítettek meg,mint tavaly egész évben
MTI   2013 May 27, Monday  

(MTI) - IdĂ©n kevesebb mint öt hĂłnap alatt mĂĄr majdnem annyit robbanĂłeszközt semmisĂ­tettek meg, mint tavaly egĂ©sz Ă©vben - mondta a Magyar HonvĂ©dsĂ©g 1. HonvĂ©d TĂ»zszerĂ©sz Ă©s HadihajĂłs Ezred parancsnoka az MTI-nek adott interjĂșjĂĄban.
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - IdĂ©n kevesebb mint öt hĂłnap alatt mĂĄr majdnem annyit robbanĂłeszközt semmisĂ­tettek meg, mint tavaly egĂ©sz Ă©vben - mondta a Magyar HonvĂ©dsĂ©g 1. HonvĂ©d TĂ»zszerĂ©sz Ă©s HadihajĂłs Ezred parancsnoka az MTI-nek adott interjĂșjĂĄban.

    CsurgĂł Attila közlĂ©se szerint a Magyar HonvĂ©dsĂ©gnĂ©l 1974 Ăłta vezetnek statisztikĂĄt a tĂ»zszerĂ©szeti esemĂ©nyekrĂ”l. Évente ĂĄtlagosan 2500 esethez hĂ­vjĂĄk a honvĂ©dsĂ©g tĂ»zszerĂ©szeit. Az ezredes utalt arra, hogy a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș alatt, 1944-ben MagyarorszĂĄg fĂ©l Ă©ven ĂĄt hadszĂ­ntĂ©r volt. A parancsnok szerint megbecsĂŒlni sem lehet, mennyi robbanĂłeszköz lehet mĂ©g az orszĂĄg terĂŒletĂ©n. FĂ”kĂ©nt Budapest Ă©s SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄr környĂ©kĂ©n folytak a harcok, Ă­gy tĂ»zszerĂ©szeti szempontbĂłl a "legszennyezettebb" terĂŒletnek Budapestet, Pest Ă©s FejĂ©r megyĂ©t tartjĂĄk.
    Tavaly összesen mintegy 45 ezer robbanĂłeszközt semmisĂ­tettek meg. IdĂ©n ĂĄprilis mĂĄsodik felĂ©ben gyorsultak fel az esemĂ©nyek, azĂłta naponta több mint 10, de olyan is elĂ”fordult, hogy 20-24 bejelentĂ©st kaptak a honvĂ©dsĂ©gi tĂ»zszerĂ©szek. MĂ©g a mĂĄjus sem Ă©rt vĂ©get, de mĂĄr több mint 44 ezer robbanĂłszerkezetet semmisĂ­tettek meg. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a tavaly megsemmisĂ­tett 45 ezer eszköz összesen 25 ezer kilogrammnyi robbanĂłanyagot tartalmazott, mĂ­g az idĂ©n fellelt eszközök 5 ezer kilogrammnyi robbanĂłanyagot tartalmaztak, mert többsĂ©gĂ©ben kisebb grĂĄnĂĄtok, illetve gyalogsĂĄgi lĂ”szerek kerĂŒltek elĂ”.
    MĂĄjus közepe Ăłta egy hĂ©t alatt több jelentĂ”s esetĂŒk volt: Egerben, a DobĂł tĂ©r közelĂ©ben egy nehezen megközelĂ­thetĂ” sziklĂĄs patakmederbĂ”l kerĂŒlt elĂ” egy 82 millimĂ©teres szovjet aknavetĂ”grĂĄnĂĄt. Ha azon helyen felrobbant volna, nem csak maga a grĂĄnĂĄt Ă©s a szĂ©tszĂłrĂłdĂł repeszek, hanem a sziklĂĄkbĂłl kiszakadĂł darabok is sĂ©rĂŒlĂ©seket okozhattak volna.
    Dunakeszin a DunĂĄban egy fĂŒrdĂ”zĂ” talĂĄlt egy 75 millimĂ©teres hĂŒvelyt, amelyben gyĂșjtĂłszerkezetek, kĂ©zigrĂĄnĂĄtok is voltak. A jĂĄrĂ”r a folyĂłban  tovĂĄbbi robbanĂłeszközöket talĂĄlt. MĂĄjus 21-Ă©n a budai VĂĄrbazĂĄrban felĂșjĂ­tĂĄsi munkĂĄlatok sorĂĄn egy 70 kilogrammos nĂ©met repeszrombolĂł bomba kerĂŒlt elĂ”, amelynek rĂ©szben sĂ©rĂŒlt volt a gyĂșjtĂłszerkezete.
    MĂĄjus 23-ĂĄn az V. kerĂŒletben, a FĂ”polgĂĄrmesteri Hivatal tetĂ”szerkezetĂ©nek felĂșjĂ­tĂĄsa sorĂĄn kerĂŒlt elĂ” egy szintĂ©n sĂ©rĂŒlt gyĂșjtĂłszerkezetĂ» 82 millimĂ©teres, kilĂ”tt ĂĄllapotĂș szovjet aknavetĂ” grĂĄnĂĄt. CsurgĂł Attila közlĂ©se szerint rendkĂ­vĂŒl veszĂ©lyes helyen, a tetĂ”szerkezet szĂ©lĂ©n, a pĂĄrkĂĄnyon talĂĄltĂĄk, ahonnan bĂĄrmikor leeshetett volna. A jĂĄrĂ”rparancsnok nĂ©gy emelet magasbĂłl a kezĂ©ben hozta le az eszközt, majd mivel a gyĂșjtĂłszerkezetet nem lehetett eltĂĄvolĂ­tani, arra speciĂĄlis kengyelt Ă©s vĂ©dĂ”kupakot tett, hogy el lehessen szĂĄllĂ­tani.
    CsurgĂł Attila hangsĂșlyozta, a tĂ»zszerĂ©sz jĂĄrĂ”rparancsnok, aki azonosĂ­tja, adott esetben hatĂĄstalanĂ­tja Ă©s megsemmisĂ­ti, vagy elszĂĄllĂ­tja az eszközt, több Ă©ven keresztĂŒl kĂ©szĂŒl a feladatra. A kĂŒlönbözĂ” robbanĂłeszközök gyĂșjtĂłszerkezete, ĂĄllapota, elhelyezkedĂ©se alapjĂĄn meg kell tudnia Ă­tĂ©lni, azok milyen veszĂ©lyeket rejthetnek magukban. Nem ritkĂĄn 8-10 Ă©vbe telik, mire egy tĂ»zszerĂ©sz egyedĂŒl eldöntheti, mit tesz a talĂĄlt robbanĂłeszközzel.
    A parancsnok felhĂ­vta a figyelmet arra, a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșban a robbanĂłszerkezetek gyĂĄrtĂĄsa sorĂĄn az volt a lĂ©nyeg, hogy nagy tömegben ĂĄllĂ­tsanak elĂ” pusztĂ­tĂł fegyvereket. ÖsszeszerelĂ©sĂŒknĂ©l egyrĂ©szt az akkori technolĂłgia sem tette lehetĂ”vĂ©, mĂĄsrĂ©szt nem is törekedtek a biztonsĂĄgra. Ezek a labilis Ă©s veszĂ©lyes eszközök az elmĂșlt mintegy hatvan Ă©vben a földben, a vĂ­zben mĂ©g veszĂ©lyesebbĂ© vĂĄltak - hangsĂșlyozta.
    Mindezek nyomĂĄn a honvĂ©dsĂ©gi tĂ»zszerĂ©sz parancsnok hangsĂșlyozta, ha valaki olyan eszközt talĂĄl, amelynĂ©l a legkisebb gyanĂș is fennĂĄll arra, hogy  az robbanĂłeszköz, ne vigye el a helyszĂ­nrĂ”l, meg se mozdĂ­tsa azt. Ilyen esetben azonnal hĂ­vni kell a rendĂ”rsĂ©get, akik Ă©rtesĂ­tik a tĂ»zszerĂ©szeket. A rendĂ”rsĂ©g feladata, hogy a helyszĂ­nt biztosĂ­tsa, ha kell intĂ©zkedjen a terĂŒlet lezĂĄrĂĄsĂĄrĂłl Ă©s kiĂŒrĂ­tĂ©sĂ©rĂ”l, mĂ­g a robbanĂłtest hatĂĄstalanĂ­tĂĄsĂĄrĂłl Ă©s elszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl a honvĂ©dsĂ©g tĂ»zszerĂ©szei gondoskodnak - fejtette ki CsurgĂł Attila.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player