ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
JégesÔ, vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
2013-ban Ă©rkezik a Vw UP! GT
Szegedi hĂ­rek Szegedi hĂ­rek
Új dĂ©lvidĂ©ki orszĂĄgzĂĄszlĂłt ĂĄllĂ­tottak Szegeden
MTI   2013 May 14, Tuesday  
Image
Új dĂ©lvidĂ©ki orszĂĄgzĂĄszlĂłt ĂĄllĂ­tottak Szegeden, az ÁrpĂĄd tĂ©ren. Simor MĂĄrton szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz alkotĂĄsĂĄt kedden avatta fel a nemzetpolitikĂĄĂ©rt felelĂ”s miniszterelnök-helyettes.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Új dĂ©lvidĂ©ki orszĂĄgzĂĄszlĂłt ĂĄllĂ­tottak Szegeden, az ÁrpĂĄd tĂ©ren. Simor MĂĄrton szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz alkotĂĄsĂĄt kedden avatta fel a nemzetpolitikĂĄĂ©rt felelĂ”s miniszterelnök-helyettes.

SemjĂ©n Zsolt hangsĂșlyozta, hogy minden magyar szĂĄmĂĄra elĂ©rhetĂ” a magyar ĂĄllampolgĂĄrsĂĄg, ami a nemzet közjogi ĂșjraegyesĂ­tĂ©sĂ©t jelenti. "A magyar ĂĄllampolgĂĄrsĂĄg Ă©s az EurĂłpĂĄban bevĂĄlt autonĂłmia megadĂĄsa jelenti a megoldĂĄst. Ez a magyar megmaradĂĄs Ă©s a KĂĄrpĂĄt-medence nĂ©peivel sorsközössĂ©get vĂĄllalĂł vĂĄlasz törtĂ©nelmĂŒnk tragĂ©diĂĄjĂĄra. Ezt jelkĂ©pezi ez az orszĂĄgzĂĄszlĂł" - mondta SemjĂ©n Zsolt. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: 1920. jĂșnius 4. tragikus törtĂ©nelmi dĂĄtuma a magyaroknak. "NekĂŒnk, magyaroknak a gyĂĄsz napja, de egyben a nemzet hatĂĄrokon ĂĄtĂ­velĂ” összetartozĂĄsĂĄnak felelĂ”ssĂ©ge, kĂŒldetĂ©se is" - hangsĂșlyozta.
   
SemjĂ©n Zsolt Ășgy fogalmazott: a törtĂ©nelem okozta sebek begyĂłgyulĂĄsa nem lehet csak magyar ĂŒgy, az egĂ©sz KĂĄrpĂĄt-medence nĂ©peiĂ© kell, hogy legyen. "Ez az orszĂĄgzĂĄszlĂł sem irĂĄnyul senki ellen. Mi a törtĂ©nelmi megbĂ©kĂ©lĂ©s Ă©s a kölcsönös fĂ”hajtĂĄs hĂ­vei vagyunk" - tette hozzĂĄ. BalczĂł ZoltĂĄn, az OrszĂĄggyĂ»lĂ©s jobbikos alelnöke emlĂ©keztetett: 2010 Ăłta a parlament Ă©s a kormĂĄny fontos lĂ©pĂ©seket tett a KĂĄrpĂĄt-medencei magyarsĂĄg Ă©rdekĂ©ben, de mĂ©g sok teendĂ” van.
   
MiutĂĄn a szomszĂ©dos orszĂĄgokban nem ismerik el az ott Ă©lĂ” magyar nemzeti közössĂ©geket ĂĄllamalkotĂł tĂ©nyezĂ”kĂ©nt, tehĂĄt nem egyenrangĂș polgĂĄrok, csak a tĂ©nyleges Ă©s teljes körĂ» - körĂŒlmĂ©nyektĂ”l fĂŒggĂ”en - kulturĂĄlis vagy terĂŒleti autonĂłmia biztosĂ­thatja a szĂŒlĂ”földön boldogulĂĄsukat Ă©s fennmaradĂĄsukat - mondta. Az orszĂĄgzĂĄszlĂłt Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanĂĄdi megyĂ©s pĂŒspök ĂĄldotta meg.
   
Simor MĂĄrton szegedi szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz alkotĂĄsa sĂŒttĂ”i mĂ©szkĂ”bĂ”l kĂ©szĂŒlt, alapja kĂ©vĂ©t idĂ©z, amelyet szĂ­jak szorĂ­tanak. A posztamensen a Hiszekegy sorai olvashatĂłk. A kĂ©ve tetejĂ©t a magyarsĂĄg szĂ©tszabdaltsĂĄgĂĄt jelkĂ©pezĂ” grĂĄnitpengĂ©k tagoljĂĄk. A hatmĂ©teres zĂĄszlĂłrĂșd, amelyen fĂ©lĂĄrbocra eresztett angyalos cĂ­meres lobogĂłt lenget a szĂ©l, kettĂ”s keresztben vĂ©gzĂ”dik. Az emlĂ©kmĂ» azĂ©rt az ÁrpĂĄd tĂ©rre kerĂŒlt, mert 1933-tĂłl itt ĂĄllt a szegedi orszĂĄgzĂĄszlĂł, amelyet a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșt követĂ”en jelkĂ©peitĂ”l megfosztottak, majd lebontottak.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player