IMF
Óva int a monetĂĄris ösztönzĂ”k elhamarkodott kivezetĂ©sĂ©tĂ”l az IMF
(MTI) - A fejlett rĂ©giĂłkban a monetĂĄris ösztönzĂ”k tĂșl gyors kivezetĂ©sĂ©nek kockĂĄzataira, valamint a nem kellĂ”en hiteles gazdasĂĄgpolitikĂĄt alkalmazĂł fejlĂ”dĂ” orszĂĄgokra leselkedĂ” pĂ©nzĂŒgyi veszĂ©lyekre hĂ­vja fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap ...
IMF/Vilågbank - Varga: kedvezÔbb a magyar gazdasåg megítélése, nÔtt a befektetÔi érdeklÔdés
Az EIB, a Vilågbank és az EBRD több mint 16 milliård dollårt hitelezett Közép- és Délkelet-Európånak
IMF/VilĂĄgbank-közgyĂ»lĂ©s - A mĂĄsodik munkanapon az IMFC tart plenĂĄris ĂŒlĂ©st
IMF/VilĂĄgbank - Lagarde: sĂșlyos kĂĄrokkal jĂĄrhat, ha nem emelik meg az amerikai adĂłssĂĄgplafont
IMF: stabilizĂĄlĂłdik a nemzetközi pĂ©nzĂŒgyi rendszer
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
IMF IMF
Varga: az IMF elismeri a pĂ©nzĂŒgyi eredmĂ©nyeket, de a növekedĂ©s lehetĂ”sĂ©geit mĂĄskĂ©pp lĂĄtja, mint ...
MTI   2013 January 30, Wednesday  

Varga: az IMF elismeri a pĂ©nzĂŒgyi eredmĂ©nyeket, de a növekedĂ©s lehetĂ”sĂ©geit mĂĄskĂ©pp lĂĄtja, mint a kormĂĄny
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Varga MihĂĄly tĂĄrca nĂ©lkĂŒli miniszter szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is elismeri, hogy az orszĂĄg a pĂ©nzĂŒgyi egyensĂșly megteremtĂ©sĂ©ben jelentĂ”s eredmĂ©nyeket Ă©rt el az utĂłbbi idĂ”szakban, de a növekedĂ©s lehetĂ”sĂ©geinek megĂ­tĂ©lĂ©sĂ©ben eltĂ©r a magyar kormĂĄny Ă©s az IMF szakĂ©rtĂ”inek vĂ©lemĂ©nye - a miniszter errĂ”l szerdĂĄn a Kossuth RĂĄdiĂł 180 perc cĂ­mĂ» mĂ»sorĂĄban beszĂ©lt.

    Varga MihĂĄly elmondta: az IMF-fel egyetĂ©rtĂŒnk abban, hogy a folyĂł fizetĂ©si mĂ©rleg tartĂłsan pozitĂ­v egyenleggel zĂĄr, hogy az orszĂĄg pĂ©nzĂŒgyi helyzete javult az elmĂșlt 2 Ă©vben, hisz az ĂĄllamhĂĄztartĂĄsi deficitet 3 szĂĄzalĂ©k alatt tudjuk tartani. A miniszter kifejtette: "a sĂșlyos, nagymĂ©rtĂ©kĂ» hiĂĄnyokat magunk mögött tudjuk hagyni", az orszĂĄg adĂłssĂĄgĂĄllomĂĄnya csökkent, a korĂĄbbi, a GDP-hez mĂ©rt 82-83 szĂĄzalĂ©kos szintrĂ”l 78 szĂĄzalĂ©kra esett, a megtakarĂ­tĂĄsok növekedĂ©se is jĂł jel, Ă©s a kĂŒlkereskedelmi mĂ©rleg egyenlege is pozitĂ­v.
    "Van sok olyan pozitĂ­v elem, amirĂ”l mintha kevesebbet akart volna Ă­rni az IMF, nagyobb hangsĂșlyt kapott az anyagukban az, amit mi is fontosnak tartunk, ...hogyan lesz növekedĂ©s a gazdasĂĄgban" - mondta a tĂĄrca nĂ©lkĂŒli miniszter.
    Varga MihĂĄly elmondta: miközben az IMF ĂĄltal kiadott anyag is elismeri, hogy közĂ©ptĂĄvon pozitĂ­v potenciĂĄlis növekedĂ©s van a magyar gazdasĂĄgban, s azt Ă­rjĂĄk, hogy 1-1,5 szĂĄzalĂ©kos bĂ”vĂŒlĂ©s mindenkĂ©ppen lesz közĂ©ptĂĄvon, eközben kifogĂĄsoljĂĄk, hogy a növekedĂ©s miĂ©rt nem erĂ”teljesebb.
    MagyarorszĂĄgnak ahhoz, hogy egyensĂșlyba kerĂŒljön, elĂ”ször az ĂĄllamhĂĄztartĂĄsi hiĂĄnyt kellett csökkenteni, az adĂłssĂĄgĂĄllomĂĄny növekedĂ©sĂ©t kellett megĂĄllĂ­tani, ...itt egy tudatosan vĂĄllalt kormĂĄnyzati döntĂ©srĂ”l van szĂł - emelte ki.
    Varga MihĂĄly kifejtette: a valutatalap szakĂ©rtĂ”i azt mondjĂĄk, hogy a magyar gazdasĂĄgban azĂ©rt nincs növekedĂ©s, mert nincs elegendĂ” beruhĂĄzĂĄs, s azĂ©rt nincs beruhĂĄzĂĄs, mert a bankok nem hiteleznek eleget, s azĂ©rt nincs elegendĂ” hitelezĂ©s, mert a magyar pĂ©nzĂŒgyi rendszer "tĂșl van adĂłztatva".
    A magyar kormĂĄny azt mondja, "az helyes tĂĄrsadalmi cĂ©l, hogy nem mindig az emberekre hĂĄrĂ­tjuk a vĂĄlsĂĄg terheit" - mondta a miniszter. A bankok adĂłztatĂĄsa mellett nagyon nagy szerepe van a hitelezĂ©sben annak, milyen kamatokat kĂ©rnek a hitelekĂ©rt, mĂ©g mindig 15 szĂĄlĂ©k körĂŒl van az a hitel-kamatszint, amin egy vĂĄllalkozĂł hitelt tud felvenni - tette hozzĂĄ.
    Az elmĂșlt Ă©vekben a devizahitelekkel sok vĂĄllalkozĂł is "megĂ©gette magĂĄt", ezĂ©rt Ăłvatosabbak, kivĂĄrnak. Emellett a kĂŒlföldi tulajdonĂș bankok az elmĂșlt idĂ”szakban jelentĂ”s mĂ©rtĂ©kben vontak ki forrĂĄsokat MagyarorszĂĄgrĂłl, ez sem segĂ­tette, hogy a hitelezĂ©s szintje magas maradjon - folytatta.
    KifogĂĄsoltĂĄk az IMF szakĂ©rtĂ”i, hogy a kormĂĄny csökkentette a rezsit, holott "azt halottam a hĂ­rekben, a nĂ©met környezetvĂ©delmi miniszter bejelentette, NĂ©metorszĂĄgban is csökkennie kell az energiaĂĄraknak" - mondta a tĂĄrca nĂ©lkĂŒli miniszter.
    Kifejtette:  a megbeszĂ©lĂ©seken a növekedĂ©s beindĂ­tĂĄsĂĄra csak a hagyomĂĄnyos eszköztĂĄr elemeit javasolta az IMF, pĂ©ldĂĄul felmerĂŒlt a tömegközlekedĂ©s tĂĄmogatĂĄsĂĄnak tovĂĄbbi lefaragĂĄsa, vagy a szociĂĄlis tĂĄmogatĂĄsok cĂ©lzottabbĂĄ tĂ©telĂ©t vetettĂ©k fel.
    A miniszter kĂ©rdĂ©sre elmondta: mivel ezek a tĂĄrgyalĂĄsok a 2008-as hitelmegĂĄllapodĂĄs felĂŒlvizsgĂĄlatĂĄrĂłl folytak, az Ășj hiteltĂĄrgyalĂĄsok csak a "fehĂ©r asztalnĂĄl", a nem hivatalos beszĂ©lgetĂ©seken kerĂŒltek szĂłba. "A valutaalap mĂĄr Ășgy Ă©rkezett Budapestre, hogy elĂ”zetesen közölte, ezekrĂ”l e kĂ©rdĂ©sekrĂ”l nem kĂ­vĂĄn tĂĄrgyalni, mi ezt tiszteletben tartottuk" - mondta Varga MihĂĄly.
    "Per pillanat" nincs a valutaalap mentÔövĂ©re szĂŒksĂ©gĂŒnk, ezt a valutaalap is Ă©rzĂ©keli - mondta egy kĂ©rdĂ©sre a miniszter.
    Arra a felvetésre, hogyan értékeli a Magyar Nemzeti Bank Monetåris Tanåcsa keddi 25 båzispontos alapkamat-csökkentését, elmondta: a kormåny tagjaként ezt nem akarja minÔsíteni, "nincs jogosítvånya ennek minÔsítésére", de utalt arra: a magyar gazdasåg mai helyzetében a kamatcsökkentés folyamata "reålis lépéssorozatnak" mondható.
    Arra kĂ©rdĂ©sre, tudja-e, ki lesz az Ășj jegybank-elnök, elmondta: a hatĂĄlyos magyar jogszabĂĄlyok szerint a miniszterelnök jogköre, hogy megnevezze a jegybankelnök jelöltet, "a miniszterelnök ezt a megfelelĂ” idĂ”ben meg fogja tenni."


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player