Elemzések
Júniusi makrogazdasági és tőzsdei elemzés
Magyarországon az elmúlt másfél évben a külső és belső egyensúly látványosan tovább javult, viszont visszaesett a fogyasztás, a beruházás és a GDP. A kiigazítás nemzetközi elismerést aratott, javította az ország hitelességét.
Májusi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Márciusi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Októberi makrogazdasági és tőzsdei elemzés
Szeptemberi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Augusztus havi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Gazdaság
Adóinfó
Ne várjunk a határidőig, minél előbb adjuk be adóbevallásunkat
Magyar gazdaság
A NFM leállítaná a Volánbusz közbeszerzését
Világ-gazdaság
Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt
Programajánló
Augusztus 2022
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Ekotómia
Magyar gazdaság
Továbbra is 223 forint felett a svájci frank
Negatív csúcson a forint a svájci frankkal szemben
Világ-gazdaság
Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt
Elemzések
Júniusi makrogazdasági és tőzsdei elemzés
Májusi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Elemzések Elemzések
Júliusi makrógazdasági és tőzsdei elemzések
Munkatársunktól   2010 August 17, Tuesday  

A Quaestor szakértőjének elemzése szerint az idei évben már enyhén növekedhet a GDP Magyarországon, míg szintén javasolják a befektetést rövid távon részvényekbe.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Makrogazdaság

A hónap fontos eseménye, hogy az amerikai jegybank megerősítette, hogy jó ideig alacsony kamatszinttel lehet számolni, és a gazdasági prognózisokat is lefelé módosították. Ben Bernanke, a Fed elnöke, júliusi képviselőházi meghallgatásán úgy nyilatkozott, amennyiben a gazdasági pálya hanyatlani kezdene, megtesz mindent azért, hogy ismét visszaterelje az eddigi enyhén emelkedő trendbe, ez tehát azt jelenti, hogy a Fed készen áll bármikor monetáris politikai lazításra. Idehaza az első negyedévi GDP-adat és a külpiaci konjunktúra hatására a korábbi 0,2 %-os csökkenésről 0,6 %-os bővülésre módosította az idei évi átlagos GDP-teljesítményre adott prognózisát a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az ipar kibocsátása a korábban jelzett 3-5 %-os bővüléshez képest kedvezőbb lehet, miközben a lakásépítések negatív kockázatai a beruházások enyhébb, 0,8 %-os bővülését valószínűsítik. Az idén várható inflációt a gyenge kereslet inflációleszorító hatása dominálja, de a vártnál gyengébb árfolyam és magasabb élelmiszerárak az előrejelzést a korábbi 4,3 %-ról 4,7 %-ra emelik. A tárca friss előrejelzése szerint idén éves átlagban 11,7 %-os lehet a munkanélküliségi ráta Magyarországon.


Tőzsde

A következő 2-3 hónapban ismét optimista hangulat köszönthet a világ pénz- és tőkepiacaira, ez ugyanakkor nem a mesés gazdasági fundamentumoknak, sokkal inkább a piacra öntött mérhetetlen likviditásnak lesz köszönhető. Rövid távra részvényt kell venni, ez a tippünk a következő 2-3 hónapra. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy a világgazdaság maga mögött hagyta a problémákat, hiszen a makroadatok csupán lassú ütemben javulnak, az USA-ban például továbbra is kimondottan gyenge mind a munkaerőpiac, mind az ingatlanpiac. Ezzel együtt - vagy talán épp emiatt - a mérhetetlen likviditás továbbra is kinn van a piacon, sőt, a hírek már arról szólnak, hogy az amerikai jegybank újabb dollár milliárdokat készül a piacra önteni, látva a kilábalás lassuló ütemét. A helyzet tehát némileg hasonlít a tavaly nyárira: a gazdasági fundamentumok alapvetően nem indokolják a bikapiacot, a gazdaságösztönző szándékkal piacra öntött dollár milliárdok azonban keresik a helyüket, és a reálgazdaság helyett a részvény- és árupiacokra áramlanak, ami végső soron mégiscsak az árfolyamok emelkedését hozza. Ilyenkor, főleg a rövid távú befektetési döntéseknél nem szabad mérlegelni, hogy a fundamentum indokolja-e az emelkedést, hanem föl kell szállni a vonatra, amíg robog.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow EkoContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player