Világ-gazdaság
Az olcsó eszközöké a jövő
A számítógépipart is mélyen érinti a gazdasági krízis. A Gartner piackutató adatai szerint 2008-hoz képest 12 százalékkal csökken az értékesített gépek száma a világon az idén.
Borúlátó IMF-jelentés a világgazdaságról
Újra 300 forint felett az euró
Öt új gazdaságfejlesztési EU-pályázat
13 milliárd euró értékű román gazdaságélénkítő csomag
Obama: "Egyre betegebb az amerikai gazdaság"
Gazdaság
Adóinfó
Eva: július végéig 83 milliárd forint bevétel
Magyar gazdaság
Erősödött a forint a svájci frankkal szemben
Elemzések
Júliusi makrógazdasági és tőzsdei elemzések
Programajánló
Augusztus 2022
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Ekotómia
Magyar gazdaság
Erősödött a forint az euróval és svájci frankkal szemben
Letölthető az Új Széchenyi Terv Pályázati kézikönyve
Világ-gazdaság
Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt
Elemzések
Márciusi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Júliusi makrógazdasági és tőzsdei elemzések
Világ-gazdaság Világ-gazdaság
Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt
Munkatársunktól   2011 January 07, Friday  

Magyarországnak kiemelten fontos, hogy uniós elnöksége idején megőrizze a kohéziós politika súlyát és szerkezetét – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Magyarországnak kiemelten fontos, hogy uniós elnöksége idején megőrizze a kohéziós politika súlyát és szerkezetét - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön az Európai Unió, vezető lapjait képviselő újságíróknak tartott sajtótájékoztatón. A miniszter felhívta a figyelmet a következő fél évben az energiapolitikában meghozandó döntések súlyára is.

Magyarország támogatja az Európai Unió 2020 stratégiáját. A kohéziós és regionális politika területén a fő cél az, hogy az eddigi gyakorlattal összhangban Európa kohézióját segítsük elő - hangsúlyozta Fellegi Tamás. Hozzátette le kell küzdeni az Európa fejlett és fejletlen területei közötti meglévő gazdasági és egyéb egyenlőtlenségeket. Az elmúlt néhány év gazdasági válságának fényében, kiemelt prioritás a versenyképesség növelésének elősegítse. Fő célkitűzésünk az erős, hatékony és versenyképes Európa, ezért választotta a magyar elnökség jelszavául az „Erős Európa" kifejezést - emelte ki a miniszter. A kohéziós politikának mindkét célt egyidejűleg szolgálnia kell, vagyis segítenie kell Európa elmaradott régióit, s eközben erősítenie a versenyképességet ahhoz, hogy el tudjuk érni az Európa 2020 stratégia célkitűzéseit.

Emellett különösen tekintettel kell lenni arra, hogy a kohéziós politikára szánt összegek megfelelő célokra, korrupciómentesen költődnek el. Ehhez erősíteni szükséges a monitoring rendszert - emelte ki Fellegi Tamás. Magyarország elnökségi ideje alatt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy erősödjön a kohéziós politika súlya, és mentesüljön azoktól a problémáktól, amelyek jellemezték. Magyarország teljes mértékben támogatja az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos álláspontját, amely szerint az Általános Ügyek Tanácsában a kohéziós politika önálló formáció legyen.

Fellegi Tamás kiemelte: február 4-e kiemelkedő jelentőséggel bír az energiapolitika terén. Ekkor lesz az első olyan európai tanácsülés, ahol önállóan foglalkoznak az energiakérdésekkel. Magyarország számára a két leglényegesebb kérdés az energiahatékonyság növelése és a belső energetika piac kiépítése. Az Európai Uniónak hangsúlyosan kell foglalkoznia energia terén is az orosz kapcsolatokkal.  A Nabucco, a Déli Áramlat, az Északi Áramlat és az Agri projekt is kötődik az oroszokhoz.

Két alapvető dokumentumnak kell elkészülnie a magyar elnökség alatt - hangsúlyozta a miniszter: az egyik a 2020-ra szóló energiastratégia, a másik az alacsony karbonkibocsátású gazdaság 2050-ig történő megteremtésének útiterve. A májusi energetikai informális miniszteri találkozót a 2050. útitervnek kívánja szentelni Magyarország.

A miniszter a magyar elnökség időszakát az EU jövőjének szempontjából kulcsfontosságú időszaknak tekinti, hiszen meghatározó területeken alapvető döntések meghozatalára kerül sor.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow EkoContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player