Elemzések
Júliusi makrógazdasági és tőzsdei elemzések
A Quaestor szakértőjének elemzése szerint az idei évben már enyhén növekedhet a GDP Magyarországon, míg szintén javasolják a befektetést rövid távon részvényekbe.
Júniusi makrogazdasági és tőzsdei elemzés
Májusi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Októberi makrogazdasági és tőzsdei elemzés
Szeptemberi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Augusztus havi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Gazdaság
Adóinfó
Eva: július végéig 83 milliárd forint bevétel
Magyar gazdaság
Továbbra is 223 forint felett a svájci frank
Világ-gazdaság
Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt
Programajánló
Augusztus 2022
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Ekotómia
Magyar gazdaság
Akár 100 milliárdnyi is lehet az agrárkár
A NFM leállítaná a Volánbusz közbeszerzését
Világ-gazdaság
Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt
Elemzések
Márciusi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Júliusi makrógazdasági és tőzsdei elemzések
Elemzések Elemzések
Márciusi makrogazdasági és tőzsdei elemzések
Munkatársunktól   2010 April 16, Friday  

A magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz, kilábalás, szerény növekedés csak a második félévben várható a GKI Gazdaságkutató előrejelzése szerint. A tőzsdén leginkább egy 2/3-os Fidesz többségre reagálnának pozitívan a piacok.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Makrogazdaság

A GKI Gazdaságkutató előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz, kilábalás, szerény növekedés a második félévben várható. A világválságból való kilábalás világszerte megkezdődött, ám ennek sebessége bizonytalan, a folyamat törékeny. Az alacsony kapacitáskihasználtság korlátozza a beruházást, a még tovább romló foglalkoztatás - amely egyúttal minimalizálja a béremeléseket is - pedig akadályozza a lakossági fogyasztás emelkedését. A költségvetési eszközökkel való keresletélénkítés is folytathatatlan, mindinkább napirendre kerül az államháztartási egyensúly romlásának megállítása, majd javítása. A visszaesés Magyarországon már hét negyedéve tart. 2009-ben a GDP 6,2%-kal, a fogyasztás 6,7%-kal, a beruházás 6,5%-kal zuhant. 2010-ben az ipar és az export már az I. negyedévben nő, a munkanélküliség és a fogyasztás-visszaesés viszont ekkor tetőzik. A II. félévben viszont már szerény növekedés lesz, s az infláció érdemben lassul. A magyar gazdaság helyzetét elsősorban a világban és az EU-ban végbemenő globális változások határozzák meg, ezért a választások után megalakuló kormány hatása a 2010. évi gazdasági folyamatokra valószínűleg kisebb lesz az általában gondoltnál.


Tőzsde

Itt van a tavasz, jönni kellene a jobb makroadatoknak, de ezek inkább vegyes képet mutatnak: a valós számok nem javulnak, csak a várakozások. Ez megerősíti, hogy ami a világ tőzsdéin zajlik, a vállalatok részéről nincs fundamentálisan alátámasztva. Viszont a kicsit gyengébb adatok egyelőre nem fogják kiábrándítani a piaci szereplőket a részvénypiacból. Az elemzések szerint még mindig sok, 30 százalék azoknak az aránya, akik a partvonalon állnak, vagyis nem vállalnak pozíciót se emelkedésre, sem pedig esésre játszva. Márpedig az emelkedés addig nem tud megszakadni, amíg ebből a körből is mintegy tíz százalék nem dönt a vásárlás mellett. Ezért a következő egy-két hónapban oldalazás és emelkedés jellemezheti a tőzsdéket. Ezt támogatja az is, hogy a május-június osztalékfizetési időszak. A görög félelmek már lerágott csontnak számítanak, az újabb „rémisztő" hírek ellenére látszik, hogy a dollárban nincs már új erő, az euró ismét erőre kapott. A hazai piacot elsősorban a választási eredmények mozgatják, itt az általános vélemény szerint egy kétharmados Fidesz-többségre reagálnának leginkább pozitívan a piacok.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow EkoContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player