Hulladékból környezetbarát energia
Munkatársunktól
2009 January 22, Thursday
Új bioüzemanyag használatát teszi lehetõvé az a gyakorlati technológia, melyet a SZTE kutatói dolgoztak ki. A módszerrel szénhidrát tartalmú növényi hulladékokból olcsó és környezetbarát energia állítható elõ.
|
Az elmúlt hetekben az Európát sújtó gáz- és energiaválság, az ebbõl fakadó környezeti károk, valamint a bioetanol elõállítását meghatározó gabonaárak mindinkább szükségessé teszik az alternatív energiaforrásokra irányuló kutatások és fejlesztések elõtérbe helyezését. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar és a Konzorciumi partnerei, (SZTE-TTIK érintett tanszékei, Elsõ Magyar Biogáz Egyesület és az ipari megvalósításban is érdekelt partnerek pl. Corax stb.) szakemberei hároméves kutatómunka eredményeképpen olyan technológiát dolgoztak ki, amely a mezõgazdaság és a feldolgozóipar lignocellulóz tartalmú hulladékából - például bogyósgyümölcs préslepénybõl, cukorcirok szalmából - 55-60%-os hatékonysággal képes a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló etanolt elõállítani. Az eredmény környezetvédelmi szempontból is kiemelkedõ, hiszen a Szegedi Tudományegyetem kutatói által kifejlesztett gyakorlati technológiának köszönhetõen az élelmiszeripari nyersanyagok termelésekor- és feldolgozásakor keletkezõ hulladék teljeskörûen feldolgozható válik, - a bioetanol-fermentációból visszamaradó anyagok például biogáz- vagy jó minõségû komposzt elõállítás céljára hasznosíthatóak. Mindennek köszönhetõen a módszerrel tehát környezetbarát energia állítható elõ a cellulóztartalmú hulladékból. „A jelenlegi alkalmazások a bioetanol elõállításánál könnyen lebontható szénhidrát tartalmú haszon- és takarmánynövényeket használnak, mint például a kukorica vagy a búza. Az elmúlt évek terméseredményei, a gabonaárak illetve a fejlõdõ országok tiltakozása miatt, ezek a növények nem jelentenek hosszú távú megoldást az ország energiaproblémájára. Az általunk kidolgozott módszer ezzel szemben növényi hulladékból képes elõállítani az etanolt, ráadásul környezetbarát módon, anélkül hogy élelmiszertermelésre alkalmas termõterületeket veszítenénk el. A három éves munka eredményeképp a gyakorlati technológia elkészült, jelenleg a konkrét technikai vonal felállításán, illetve a megoldások tökéletesítésén dolgozunk." - hangsúlyozza Dr. Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese.
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!