ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Ma mår tudom, szeretnék olyan lenni
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Minden idÔk legbiztonsågosabb autója a Tesla "S"
Egészség Egészség
Mostmår tényleg kellene egy reform
Csenke LĂĄszlĂł Ă©s BĂĄsthy GĂĄbor   2008 June 07, Saturday  
OrvossĂĄg az egĂ©szsĂ©gĂŒgynek
A mĂĄrcius 9.-i nĂ©pszavazĂĄs utĂĄn, a vita helyett kormĂĄnyvĂĄlsĂĄgrĂłl, elĂ”rehozott vĂĄlasztĂĄsokrĂłl szĂłl a kommunikĂĄciĂł. Mi mĂ©gis megkĂ­sĂ©rlĂŒnk nĂ©hĂĄny higgadt gondolatot megfogalmazni. Ez egy vitairat az egĂ©szsĂ©gbiztosĂ­tĂĄsrĂłl, egĂ©szsĂ©gĂŒgyrĂ”l.
  Hozzászólások 8 Nyomtat E-mail PDF

Minden egĂ©szsĂ©gĂŒgyi verseny alapfeltĂ©tele, hogy az adott szolgĂĄltatĂĄs tudomĂĄnyosan bizonyĂ­tott tĂ©nyeken alapuljon. Évtizedek Ăłta - tehĂĄt igencsak vontatott tempĂłban - halad az ellĂĄtĂĄsi protokollok kidolgozĂĄsa, bevezetĂ©se a gyakorlatba, Ă©s fĂ”leg rutinszerĂ» alkalmazĂĄsuk. Ez a vontatottsĂĄg akadĂĄlyozza az ellĂĄtĂĄs minĂ”sĂ©gĂŒgyi ellenĂ”rizhetĂ”sĂ©gĂ©t. Legjobb pĂ©ldai ennek a biztosĂ­tĂĄsi felĂŒgyelet gyenge kĂ­sĂ©rletei a kĂłrhĂĄzak halĂĄlozĂĄsi Ă©s egyĂ©b ellĂĄtĂĄst jellemzĂ” mutatĂłinak standardizĂĄlĂĄsĂĄra, közzĂ©tĂ©telĂ©re. Nem kevĂ©sbĂ© pedig az a felzĂșdulĂĄs, ami e kĂ­sĂ©rleteket a szakma rĂ©szĂ©rĂ”l fogadta.

ProblĂ©mĂĄs a tisztiorvosi szolgĂĄlat ĂĄltal kĂ©pviselt, lassan kĂ©t Ă©vtizedes gyakorlat, az ideiglenes (Ă©rtsd: vĂ©g nĂ©lkĂŒli) mĂ»ködĂ©si engedĂ©lyezĂ©sben. Mindennek a gyökere a kĂłrhĂĄz-tulajdonosi szerkezetbĂ”l, vagyis az Ötv.-bĂ”l tĂĄplĂĄlkozik, következĂ©skĂ©ppen abbĂłl, hogy az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂłsĂĄg halogatĂł harcmodorral, a helyi politikai konfliktusok elĂ”l tĂ©r ki. JĂłl lehet, mĂĄr az ĂłvodĂĄs gyerekek is tudhatjĂĄk, hazĂĄnkban fele ekkora kĂłrhĂĄzi rendszerre sem lenne szĂŒksĂ©g. A hosszĂș Ă©vek alatt mĂ©gsem sikerĂŒlt az ideiglenesen kiadott kĂłrhĂĄzi mĂ»ködĂ©si engedĂ©lyeket visszavonni, Ă©s legalĂĄbb azokat az ellĂĄtĂł helyeket bezĂĄrni, amelyek adott minimĂĄlis követelmĂ©nyeknek sem tesznek eleget.

A szolgĂĄltatĂł egĂ©szsĂ©gĂŒgy kialakulĂĄsa lenne elvĂĄrhatĂł a reformok eredmĂ©nyekĂ©nt. Ebben, az ĂĄtalakult (verseny rĂ©vĂ©n, Ă©s nem kĂŒlsĂ” beavatkozĂĄsok következtĂ©ben) egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ellĂĄtĂłrendszerben legelĂ”ször is az ĂĄllami eszközök hĂĄlapĂ©nzes magĂĄnĂ©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂ©nek kell megszĂ»nnie. Ha majd ez az ĂĄllapot Ă©szlelhetĂ” lesz, mĂĄr tudni lehet, eljött a szolgĂĄltatĂł egĂ©szsĂ©gĂŒgy ideje. Ekkorra kiderĂŒl majd az is, hogy ebben az Ășj egĂ©szsĂ©gĂŒgyben meg lehet, Ă©s meg is kell fizetni az orvosokat, ĂĄpolĂłkat egyarĂĄnt, tehĂĄt a szakember-elvĂĄndorlĂĄs vĂ­ziĂłja nem vĂĄlik valĂłra. SĂ”t ki fog derĂŒlni, hogy több szakember van a kelletĂ©nĂ©l. Ott lesz a tartalĂ©khadsereg, amely szĂ­vesen lĂ©p majd a gyengĂ©n teljesĂ­tĂ”k helyĂ©be az intĂ©zmĂ©nyi Ă©s egyĂ©ni verseny keretei között.

Csak olyan tĂĄrsadalomban alakulhat ki a szolgĂĄltatĂł egĂ©szsĂ©gĂŒgy, amelyben nincs közmegegyezĂ©s a közteherviselĂ©s kikerĂŒlĂ©sĂ©re, az adĂł- Ă©s jĂĄrulĂ©kfizetĂ©s szabotĂĄlĂĄsĂĄra! Vagyis noha a tĂĄrsadalom kĂ©pes vehemensen ostorozni egĂ©szsĂ©gĂŒgyĂ©t, sĂ”t sokszor bĂ»nbakkĂĄ is tenni, nem szabad elfelejteni, hogy ez az egĂ©szsĂ©gĂŒgy ugyanennek a tĂĄrsadalomnak a "termĂ©ke". TehĂĄt, legelĂ”ször is a reformĂĄlĂĄst a tĂĄrsadalomnak önnön nĂ©zetein kellene kezdenie. A tĂĄrsadalomnak a "termĂ©nyt az urasĂĄg elĂ”l dugdosĂł paraszti attitĂ»d" helyett egy felvilĂĄgosultabb, polgĂĄribb viselkedĂ©si kultĂșrĂĄt kellene felmutatnia.

Itt azonban visszakanyarodtunk az eredeti gondolathoz: nem az egĂ©szsĂ©gĂŒgy Ă©s egĂ©szsĂ©gbiztosĂ­tĂĄs önmagĂĄban ĂĄllĂł reformjĂĄra lenne szĂŒksĂ©g, hanem a teljes ĂĄllamhĂĄztartĂĄs ĂșjrarendezĂ©sĂ©re. AlapvetĂ” ĂĄllamfilozĂłfiai kĂ©rdĂ©seket kellene legelĂ”bb tisztĂĄzni. SĂ”t nem csupĂĄn tisztĂĄzni, hanem közmegegyezĂ©sre jutni bennĂŒk.

Mindez Ă©rdeke-e a parlamenti pĂĄrtoknak? Érdeke-e a lakossĂĄgnak? Mert, ha Ă©rdeke, akkor nem kisebbsĂ©gi, nem többsĂ©gi, nem is kĂ©tharmados, hanem a legszĂ©lesebben vett nagykoalĂ­ciĂłs kormĂĄnyzĂĄsra van szĂŒksĂ©ge MagyarorszĂĄgnak, vagy ha ez nem megy, legalĂĄbbis politikai Ă©s tĂĄrsadalmi konszenzusra, Ă©s nem majd, hanem most.


Dr. Csenke LĂĄszlĂł BĂĄsthy GĂĄbor
ĂŒgyvezetĂ” tanĂĄcsadĂł okl. gĂ©pĂ©szmĂ©rnök
Master in Social Medicine and Public Health/WHO ĂŒgyvezetĂ” igazgatĂł
korĂĄbban korĂĄbban
CsongrĂĄd MEP orvos-igazgatĂłja Szeged MJ VĂĄros gazdasĂĄgi alpolgĂĄrmestere
illetve
Szeged MJ Våros népjóléti alpolgårmestere



Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!

csl 2008 June 13, Friday, 19:16:08

ha nem lennĂ©l szoci, te mit csinĂĄlnĂĄ e tĂ©mĂĄban, szeretnĂ©m mĂĄr hallani, ehelyett csak skatulĂĄsdit lĂĄtok, Ăłh szent egy ĂŒgyĂ»sĂ©g

csl 2008 June 13, Friday, 18:57:37

gratulålok a felismerés terjedelméhez Nevet

hTibi 2008 June 11, Wednesday, 14:55:32

Miért a Webrådió nem szoci? Nagyon boldog

BĂĄsthy GĂĄbor 2008 June 09, Monday, 12:16:32

Ha ez szoci lenne, akkor nem itt jelenne meg elĂ”ször. Nagyon civil. Nem kezdemĂ©nyezĂ©s, hanem vitairat. Nagyon boldog lennĂ©k, ha a tartalmĂĄrĂłl folyna itt eszmecsere, nem pedig arrĂłl, hogy kik Ă­rtĂĄk. Meg talĂĄn azon is tĂșl kĂ©ne lĂ©pni, hogy van szoci, fideszes, emdĂ©efes, kĂĄdĂ©enpĂ©s, stb. egĂ©szsĂ©gĂŒgyi politika.

csl 2008 June 09, Monday, 09:35:43

ahogy tetszik: civil, tudhatĂł, de nem megtett, lĂ©nyeges stb., egyetĂ©rtĂŒnk - vagy nem, kinek Ă­zlĂ©se szerint

okos 2008 June 09, Monday, 00:08:16

Mi ebben az ĂșjdonsĂĄg? Mindenki tudja, hogy nagyjĂĄbĂłl ezt kellene csinĂĄlni. A kĂ©rdĂ©s inkĂĄbb az, hogy ki Ă©s hogyan csinĂĄlja mĂĄr meg?! Hûvös vagy dögös

rigĂł 2008 June 08, Sunday, 15:32:14

Úgy lĂĄtom elkaptad a lĂ©nyeget. Nagyon boldog

civil 2008 June 08, Sunday, 13:29:27

Ez egy civilnek ålcåzott szoci kezdeményezés? Kacsint

Hozzïżœszïżœlïżœsok szïżœma: 8 


Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player