(MTI) - NĂ©hĂĄny egyszerĂ» vĂĄltoztatĂĄssal megoldhatĂł, hogy a nyĂĄri estĂ©k grillpartijain elkĂ©szĂtett Ă©s elfogyasztott Ă©telek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekrĂ”l mĂĄr kiderĂŒlt, hogy növelik a rĂĄk kialakulĂĄsĂĄnak kockĂĄzatĂĄt - idĂ©zte a HealthDay cĂmĂ» ismeretterjesztĂ” portĂĄl (www.healthday.com) egy amerikai szakĂ©rtĂ” tanĂĄcsait.
    Alice Bander, az Amerikai RĂĄkkutatĂł IntĂ©zet munkatĂĄrsa szerint Ă©rdemes vĂĄltoztatni azon, hogy mit sĂŒtögetĂŒnk a szabadban, Ă©s azon is, hogy mikĂ©nt tesszĂŒk ezt. A nagy adag vörös hĂșsok, a feldolgozott hĂșstermĂ©kek Ă©s a tĂșlpörkölt, megĂ©gett Ă©tel egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kockĂĄzatot hordoz hosszabb tĂĄvon. Ahol a hĂșs megszenesedik a grillen, ott heterociklikus aminok (HCA vegyĂŒletek) Ă©s policiklusos aromĂĄs szĂ©nhidrogĂ©nek (PAH vegyĂŒletek) kĂ©pzĂ”dnek, amelyekrĂ”l mĂĄr több tanulmĂĄny kimutatta, hogy rĂĄkkeltĂ” hatĂĄsĂșak.
    Bander az alåbbi våltoztatåsokat javasolja a biztonsågosabb grillezés érdekében:
    - Kevesebb vörös hĂșs kerĂŒljön a rĂĄcsra, viszont jĂłval több szĂnes zöldsĂ©g Ă©s gyĂŒmölcs, amelyekkel Ă©rtĂ©kes fitovegyĂŒleteket veszĂŒnk magunkhoz, ezek a termĂ©szetes növĂ©nyi összetevĂ”k ugyanis vĂ©dĂ” hatĂĄsĂșak a rĂĄk ellen. Ărdemes kiprĂłbĂĄlni a spĂĄrga, hagyma, gomba, cukkini, padlizsĂĄn vagy a kukorica grillezett vĂĄltozatĂĄt. A gyĂŒmölcsöket bekenhetjĂŒk vĂ©konyan növĂ©nyi olajjal, mielĂ”tt a grillrĂĄcsra tesszĂŒk, a legjobb ĂĄllag elĂ©rĂ©sĂ©Ă©rt pedig kissĂ© Ă©retlen vagy közepesen Ă©rett ĂĄllapotban lĂ©vĂ”ket vĂĄlasszunk!
    - A vörös hĂșsok egy rĂ©szĂ©t Ă©rdemes kivĂĄltanunk fehĂ©r hĂșsokkal (pĂ©ldĂĄul csirkĂ©vel) Ă©s hallal.
    - Az elĂ”pĂĄcolt hĂșsokban kevesebb HCA vegyĂŒlet keletkezik sĂŒtĂ©skor, ezĂ©rt Ă©rdemes legalĂĄbb 30 percig citromlĂ©ben vagy fĂ»szerezett ecetben pĂĄcolni a szeleteket.
    - Ha rĂ©szlegesen elĂ”pĂĄroljuk a hĂșst, akkor kevesebb ideig tesszĂŒk ki a grillezĂ©s alatt olyan magas hĂ”mĂ©rsĂ©kletnek, amelyen a kĂĄros anyagok keletkeznek. Ezt a mĂ»veletet azonban közvetlenĂŒl a grillen valĂł sĂŒtĂ©s elĂ”tt kell elvĂ©gezni, a hĂșs nem ĂĄllhat hosszabb ideig az elĂ”pĂĄrolĂĄs Ă©s a sĂŒtĂ©s között.
    - Kisebb lĂĄngon, lassan is megsĂŒl a hĂșs. Ăgy kevesebb HCA Ă©s PAH vegyĂŒlet keletkezik, ezĂ©rt szĂĄnjunk inkĂĄbb hosszabb idĂ”t a grillezĂ©sre!
    A hĂșsok elĂ”kĂ©szĂtĂ©sekor a zsĂrdarabokat nemcsak kalĂłriatartalmuk miatt Ă©rdemes eltĂĄvolĂtani, hanem azĂ©rt is, mert a tĂ»zbe csöpögve a lĂĄng fellobbanĂĄsĂĄt okozza, amely Ăgy tĂșlsĂĄgosan megpörköli a hĂșst. A mindezek ellenĂ©re megĂ©gett, egĂ©szsĂ©gre kĂĄros anyagokat tartalmazĂł darabokat kĂ©ssel tĂĄvolĂthatjuk el a hĂșsszeletrĂ”l.
Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!