Van Dlusztusunk hozzá |
---|
Jártában-keltĂ©ben az ember azt látja, hogy a fĂĽllesztõ nyári melegben a teraszokon rozĂ©bort isznak a szomjazĂłk. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borfĂ©lesĂ©get nem restek ásványvĂzzel higĂtani. | |
| |
| |
|
Gasztro |
---|
| Receptek |
| | KĂłstolĂł KommandĂł |
| | Gasztro-folklĂłr |
|
Törzsasztal |
---|
Frankóságok |
---|
Frank Sándor mesterszakács Ă©s Ferenczi Dezsõ sĂĽllõfilĂ©t kĂ©szĂt sĂĽlt zöldsĂ©g körettel. | Gasztro-folklĂłr |
---|
Barta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél. |
|
Sztárinterjúk |
---|
Gyömbér László mesél életérõl... |
| |
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Munkatársunktól
2006 May 18, Thursday
Ha a mai 22 borvidĂ©ket összevetjĂĽk a törtĂ©neti listával, egyrĂ©szt megĂ©rtjĂĽk a borászatot (is) sujtĂł megszakĂtott fejlõdĂ©s mibenlĂ©tĂ©t, másrĂ©szt pedig alkalmunk adĂłdik arra, hogy jĂł mĂ©lyen belenĂ©zzĂĽnk a törtĂ©nelem mĂ©ly kĂştjába. Azután pedig a poharunkba.
|
1. lap. ďż˝sszesen 2. Mivel Magyarország egĂ©sz mai Ă©s törtĂ©nelmi terĂĽletĂ©n Ă©vezredek Ăłta ismert volt a szõlõkultĂşra, s mert Szent István Ăłta az elsõ adĂłkörbe vont tĂ©tel volt a bor Ă©rtĂ©kesĂtĂ©sĂ©bõl származĂł jövedelem, nehĂ©z szĂł nĂ©lkĂĽl elmenni amellett, hogy bizonyos bortermõ vidĂ©kek önmagukat törtĂ©nelminek (tehát nemesebbnek?) nevezik - mások kárára. KĂĽlönösen a három alföldi borvidĂ©k, a Csongrádi, a Kunsági Ă©s a HajĂłs-Bajai hĂşzza a rövidebbet, ha Eger vagy Sopron magasábĂłl nĂ©znek le rá. NyitáskĂ©nt vessĂĽnk egy pillantást erre a problĂ©mára. A törtĂ©neti Magyarország terĂĽletĂ©nek nagyobbik rĂ©sze mindenkor kedvezõ feltĂ©teleket kĂnált a szõlõtermesztĂ©shez. A Kárpátok vonulatainak kivĂ©telĂ©vel - melyek egyĂşttal a bortermesztĂ©s Ă©szaki klimatikus határát is kĂ©pezik - jĂłformán az egĂ©sz ország terĂĽletĂ©n megteremhetett a szõlõ. A közĂ©pkor folyamán a szõlõkultĂşra valĂłban meg is honosodott szinte mindenĂĽtt. Ezt bizonyĂtja, hogy BĂ©kĂ©s vármegye kivĂ©telĂ©vel minden vármegyĂ©ben lĂ©tezett hegyközsĂ©g, ami az önigazgatĂł demokrácia alapja volt, bármĂly furcsán is hangzik. Nem kĂ©tsĂ©ges azonban, hogy az ökolĂłgiai adottságok nem voltak mindenhol egyformán kedvezõek. Már a 11-13. századra körvonalazĂłdtak azok a vidĂ©kek, amelyek kiválĂł minõsĂ©gĂ» borokat teremtek. A Kis- Ă©s Nagy-KĂĽkĂĽllõ vidĂ©kĂ©t, valamint a Szászföldet, ahol ErdĂ©ly legjobb borai teremtek, Honterus János pĂ©ldául 1566-ban kĂ©szĂtett tĂ©rkĂ©pĂ©n Wein-landnak, vagyis „borvidĂ©k"-nek nevezte. A több telepĂĽlĂ©st magukban foglalĂł kisebb-nagyobb tájegysĂ©geket, melyek Ă©vszázadok Ăłta hĂresek voltak jĂł boraikrĂłl, törtĂ©neti borvidĂ©keknek nevezzĂĽk, de mint jeleztem, nem árt Ăłvatosnak lenni ezzel a kifejezĂ©ssel. Márcsak azĂ©rt sem, mert az Alföldrõl mint bortermõ helyrõl 1075-bõl, I. GĂ©za aláĂrásával emlĂ©kezik meg egy adományozási okirat. A legrĂ©gibb Ă©s leghĂresebb bortermelõ táj a SzerĂ©msĂ©g volt. A szerĂ©mi bort az egĂ©sz közĂ©pkoron át a legjobbnak tartották. Nemcsak az ország terĂĽletĂ©n kereskedtek vele, hanem kĂĽlföldre is szállĂtották. A szerĂ©mi bor kereskedĂ©sĂ©ben szegedi polgárok jártak az Ă©len. HĂrĂ©t-nevĂ©t mĂ©g a 18. században is legendák öveztĂ©k. Utána következtek a somogyi, baranyai, pozsonyi, soproni, budai, egri, borsodi, nĂłgrádi, majd a veszprĂ©mi Ă©s zalai, vĂ©gĂĽl pedig az erdĂ©lyi borok. BorvidĂ©keinknek ezt az elsõ felsorolását (mely egyĂşttal rangsort is jelentett a maga korában) Oláh MiklĂłs váradi pĂĽspök hagyta ránk 16. század elejĂ©n Ărott munkájában. A rĂ©gebbi Ă©s Ăşjabb keletĂ» elbeszĂ©lõ források, amelyek Magyarország borbõsĂ©gĂ©rõl Ărtak, szinte kivĂ©tel nĂ©lkĂĽl megemlĂ©keztek arrĂłl is, hogy milyen bámulatosan sokfĂ©lĂ©k az itt termett borok. A kortárs szerzõ Ăşgy látta, hogy ahány borvidĂ©k, annyifĂ©le a bor karaktere: „Nemes, erõs, tĂĽzes, Ă©des, könnyĂ», közĂ©pszerĂ» borok minden válfajban elõfordulnak" - Ărta a pĂĽspök. Lapozzon a cikk folytatásához!
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t. |
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!