Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztõ nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A hordó
A pohár
Gasztro
Receptek
Tésztaételek
Kóstoló Kommandó
Torkos Csütörtök: Együnk féláron!
Gasztro-folklór
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Munkatársunktól   2006 May 18, Thursday  

Ha a mai 22 borvidéket összevetjük a történeti listával, egyrészt megértjük a borászatot (is) sujtó megszakított fejlõdés mibenlétét, másrészt pedig alkalmunk adódik arra, hogy jó mélyen belenézzünk a történelem mély kútjába. Azután pedig a poharunkba.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Mivel Magyarország egész mai és történelmi területén évezredek óta ismert volt a szõlõkultúra, s mert Szent István óta az elsõ adókörbe vont tétel volt a bor értékesítésébõl származó jövedelem, nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy bizonyos bortermõ vidékek önmagukat történelminek (tehát nemesebbnek?) nevezik - mások kárára. Különösen a három alföldi borvidék, a Csongrádi, a Kunsági és a Hajós-Bajai húzza a rövidebbet, ha Eger vagy Sopron magasából néznek le rá.
Nyitásként vessünk egy pillantást erre a problémára.
A történeti Magyarország területének nagyobbik része mindenkor kedvezõ feltételeket kínált a szõlõtermesztéshez. A Kárpátok vonulatainak kivételével - melyek egyúttal a bortermesztés északi klimatikus határát is képezik - jóformán az egész ország területén megteremhetett a szõlõ. A középkor folyamán a szõlõkultúra valóban meg is honosodott szinte mindenütt. Ezt bizonyítja, hogy Békés vármegye kivételével minden vármegyében létezett hegyközség, ami az önigazgató demokrácia alapja volt, bármíly furcsán is hangzik.
Nem kétséges azonban, hogy az ökológiai adottságok nem voltak mindenhol egyformán kedvezõek. Már a 11-13. századra körvonalazódtak azok a vidékek, amelyek kiváló minõségû borokat teremtek. A Kis- és Nagy-Küküllõ vidékét, valamint a Szászföldet, ahol Erdély legjobb borai teremtek, Honterus János például 1566-ban készített térképén Wein-landnak, vagyis „borvidék"-nek nevezte. A több települést magukban foglaló kisebb-nagyobb tájegységeket, melyek évszázadok óta híresek voltak jó boraikról, történeti borvidékeknek nevezzük, de mint jeleztem, nem árt óvatosnak lenni ezzel a kifejezéssel. Márcsak azért sem, mert az Alföldrõl mint bortermõ helyrõl 1075-bõl, I. Géza aláírásával emlékezik meg egy adományozási okirat.
A legrégibb és leghíresebb bortermelõ táj a Szerémség volt. A szerémi bort az egész középkoron át a legjobbnak tartották. Nemcsak az ország területén kereskedtek vele, hanem külföldre is szállították. A szerémi bor kereskedésében szegedi polgárok jártak az élen. Hírét-nevét még a 18. században is legendák övezték. Utána következtek a somogyi, baranyai, pozsonyi, soproni, budai, egri, borsodi, nógrádi, majd a veszprémi és zalai, végül pedig az erdélyi borok. Borvidékeinknek ezt az elsõ felsorolását (mely egyúttal rangsort is jelentett a maga korában) Oláh Miklós váradi püspök hagyta ránk 16. század elején írott munkájában. A régebbi és újabb keletû elbeszélõ források, amelyek Magyarország borbõségérõl írtak, szinte kivétel nélkül megemlékeztek arról is, hogy milyen bámulatosan sokfélék az itt termett borok. A kortárs szerzõ úgy látta, hogy ahány borvidék, annyiféle a bor karaktere: „Nemes, erõs, tüzes, édes, könnyû, középszerû borok minden válfajban elõfordulnak" - írta a püspök.

Lapozzon a cikk folytatásához!



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player