√úzletemberek
Lakatos Jen√Ķ: Fontos az al√°zat √©s elk√∂telezetts√©g
ImageA F√Ķszer-Elektroprofil vezet√Ķje egy budapesti c√©g szegedi le√°nyv√°llalat√°t vezette √°t a rendszerv√°lt√°s neh√©zs√©gein, majd tette orsz√°gosan is elismertt√©. Jelenleg a nemzetk√∂zi piacokat h√≥d√≠tj√°k meg.
Nagy Attila: Tele vagyok szerencsével
Szeri István, a Tisza Volán Rt. vezérigazgatója
Bihari Vilmos, a Pick Rt. vezérigazgatója
Gell√©rt √Ākos:
T√∂rekedni kell, hogy a legjobbak legy√ľnk

Gazdas√°g
Adóinfó
Szervezeti átalakítás az APEH-nél
Magyar gazdas√°g
Er√Ķs√∂d√∂tt a forint a sv√°jci frankkal szemben
Vil√°g-gazdas√°g
Magyarorsz√°g az er√Ķs koh√©zi√≥s politik√°ban √©rdekelt
Elemzések
J√ļliusi makr√≥gazdas√°gi √©s t√Ķzsdei elemz√©sek
Programajánló
MÔŅĹjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hÔŅĹnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
14:36 
Ukr√°n v√°ls√°g - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyel√Ķit
13:44 
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Ekotómia
Magyar gazdas√°g
Tov√°bb gyeng√ľlt a forint
Ak√°r 100 milli√°rdnyi is lehet az agr√°rk√°r
Vil√°g-gazdas√°g
Magyarorsz√°g az er√Ķs koh√©zi√≥s politik√°ban √©rdekelt
Elemzések
M√°jusi makrogazdas√°gi √©s t√Ķzsdei elemz√©sek
J√ļliusi makr√≥gazdas√°gi √©s t√Ķzsdei elemz√©sek
√úzletemberek √úzletemberek
Ny√°ri S√°ndor, a Medik√©mia Szeged r√∂plabdacsapat vezetőedzője
Munkat√°rsunkt√≥l   2004 September 30, Thursday  
Image
Ny√°ri S√°ndor ma m√°r szegedinek vallja mag√°t. Nyugodtan √°ll√≠thatjuk, hogy az ő ir√°ny√≠t√°sa alatt lett igazi r√∂plabdasport Szegeden: bajnokcsapatot faragott az egykoron salakon edző NB II-es g√°rd√°b√≥l. Egy edz√©s k√∂zben arr√≥l besz√©lgett√ľnk, hogyan jutott el id√°ig.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
 

 
   
N√©vjegy 

Ny√°ri S√°ndor 1947-ben született Szolnokon. Röplabd√°zott  Szolnokon, Budapesten, Kecskem√©ten √©s Szegeden. 1978-ban elv√©gezte a TF szakedző √©s sportszervező szak√°t. 

1980-ban került Szegedre √©s az√≥ta is a szegedi röplabdasport kulcsfigur√°ja. 1988-t√≥l k√©t √©ven keresztül volt a magyar röplabda v√°logatott m√°sodedzője. 1996-ban lett szövets√©gi kapit√°ny. 

H√°romszor is megv√°lasztott√°k az √Čv edzőj√©nek: '92-ben, '95-ben √©s '96-ban. Tagja a Magyar Röplabdaszövets√©g elnöks√©g√©nek. 

 

 Hogyan került kapcsolatba a röplabd√°val? Mi volt a motiv√°ci√≥, az ind√≠ttat√°s?
A sport ind√≠ttat√°s√°t az √©desap√°mnak köszönhetem elsősorban.Ő szint√©n a TF-en v√©gzett. 9 √©ves koromban egy √©vig v√≠zilabd√°ztam Szolnokon, azt√°n p√°rbajtőr-v√≠v√≥ voltam egy √©vig. Minden sportot kipr√≥b√°ltam. 13-14 √©ves koromban ismerkedtem meg a labdaj√°t√©kokkal. Nagyon szimpatikus volt a kos√°rlabda. 17 √©ves koromban IFI v√°logatott kerettag voltam. De mivel √©desap√°m röplabdaedző volt, √©s az akkori NB II-es Szolnoki csapat kin√©zte mag√°nak a magas köz√©piskol√°s fiatal fi√ļkat, akiknek volt valamennyi ladba√©rz√©kük... Ap√°m mondta: "Seg√≠ts nekem, fiam". Abban az időben röplabd√°ztam √©s kosaraztam is egyszerre. De 18 √©ves koromban m√°r a röplabda volt a fő csap√°s az √©letemben. Ekkor a Budapest Honv√©d egyszerűen bevonultatott, kin√©ztek maguknak. √Čn pedig szerettem labd√°zni, csak tanulni ne kelljen. 2 √©vig sportoltam itt fők√©nt a junior csapatban.

 Szolnok √©s Budapest ut√°n mi volt a következő √°llom√°s?
 Kecskem√©tre kerültem, mivel a katonas√°g közben felvettek a GAMF-ra. A Kecskem√©ti Vol√°nban röplabd√°ztam. M√°sf√©l √©v ut√°n matematika szigorlaton meggyőztek a tan√°rok, hogy nem nekem val√≥ a műszaki p√°lya. Volt is benne valami. Ezut√°n h√≠vott az akkori bajnokcsapat, a budapesti Csepel, melyet Buzek L√°szl√≥ neve f√©mjelzett.
Itt olyan j√≥ edzőkkel dolgoztam együtt mint Antal P√©ter Tibor vagy Havasi Gyula. √Čs ez döntötte el, hogy nekem a röplabd√°t kell csin√°lnom. Egyik dolog az volt, hogy nem minden m√©rkőz√©sen ink√°bb csak minden m√°sodikon, harmadikon kerültem p√°ly√°ra. Nagyon megtanultam küzdeni. Sok meccset l√°ttam belülről. A KEK-ben √©s BEK-ben egyar√°nt bronz√©rmesek voltunk. Olyan csapatokat l√°thattam hol a cserepadr√≥l, hol a p√°ly√°n testközelben j√°tszani, akiktől rengeteg lehetett tanulni. √Čn azt hiszem, hogy az ember milyen ind√≠ttat√°sokat kap j√°t√©koskor√°ban, az perdöntő.
Közben m√°r j√°rtam a TF-re is, 1975-ben pedig az NB I-be k√©szülő Szolnoki D√≥zs√°ba h√≠vtak j√°t√©kos-edzőnek. A TF-et 1978-ban  -  b√°r levelező tagozaton - fejezetem be. Szakedző √©s sportszervező szakon v√©geztem.
√ögy √©rzem, hogy a Szolnokon töltött 4 √©v alatt kezdett először kidomborodni a szakmai munka, saj√°t megval√≥sul√°somat √©reztem. A csapat egy√©bk√©nt az NB I als√≥ √°g√°ban j√°tszott.

 Azt√°n jött Szeged...
 Nem v√©letlenül. Amikor Szolnokon abba akartam hagyni, kaptam jobb aj√°nlatot is. A Vasashoz h√≠vtak Pestre, √©s az NB I-ben j√°tsz√≥ Duna√ļjv√°rosba h√≠vtak edzőnek. A Vasas akkoriban meghat√°roz√≥ volt a magyar röplabd√°ban. Szegedet v√°lasztottam, m√©g pedig az√©rt, mert - b√°rmennyire is nevets√©ges - a feles√©gem szegedi, nagyon sokat volt a v√°rosban. √Čdesany√°m szegedi szület√©sű, nagymam√°m Kiskundorozsm√°n √©l, rengeteget nyaraltam itt gyerekkoromban. Nagyon szerettem ezt a v√°rost. Született v√°rosi ember vagyok. Szolnok egy kicsit kev√©s volt nekem. B√°r soha nem tagadom meg a szülőv√°rosom, im√°dok hazamenni.
Amikor idejöttem NB II-ben volt a csapat 7. helyen, salakon j√°tszottak. Nagyon nehezen tudtam elk√©pzelni, hogy √ļjra salakos edző legyek. De √ļgy √©reztem, Szolnokon nem tudok igaz√°n meg√ļjulni. J√≥ csapat volt, elvoltunk. Egy j√≥ bar√°ti t√°rsas√°g volt ink√°bb.
Itt Szegeden √ļgy kezdtünk el dolgozni, hogy a Felsőv√°rosi √Āltal√°nos Iskol√°ban beind√≠tottuk az ut√°np√≥tl√°s nevel√©s√©t sportiskola rendszerben. Szegeden ma a röplabdasport a v√°ros egyik legn√©pszerűbb sport√°ga. Azt hiszem, nem t√ļlzok, hogy a k√©zilabda mellett ez a legelismertebb √©s legjobban szponzor√°lt.

 Itt Szegeden röplabd√°zott m√©g?
 M√≠g NB II-ben volt a csapat, j√°tszani akartam. 1980-ban a 3. helyen v√©geztünk az NB II-ben. Az első kettő került fel az NB I-be. A v√©gj√°t√©kban nem vehettem r√©szt, mivel spir√°l bokatör√©st szenvedtem. Felszedtem 6-8 kil√≥t. 33 √©ves voltam. Nem √≠gy akartam abbahagyni. √ögy akartam: följutunk, egy sz√©p b√ļcs√ļmeccs, √©s abbahagyom. A sors elint√©zte a dolgot. Igaz√°b√≥l √©n azt hiszem, onnant√≥l lehet sz√°m√≠tani a szegedi röplabdasport megmozdul√°s√°t. √Čs nem az√©rt, mert √©n vagyok a vezetőedző... r√°jöttem, hogy k√≠vülről sokkal haszn√°lhat√≥bb vagyok. '82-ben NB I-be jutottak n√©lkülem, √©s milyen j√≥l j√°tszottak n√©lkülem. √ögyhogy r√°jöttem nincs n√©lkülözhetetlen ember, √©s többet tudok seg√≠teni k√≠vülről, mint belülről. D√©l√©p n√©ven '84-ben m√°r 6. helyen voltunk,  '86-ban pedig bronz√©rmesek lettünk a bajnoks√°gban.

 H√°romszor volt az √©v edzője '92-ben, '95-ben √©s '96-ban.
 Igen, de nem biztos, hogy ezekben az √©vekben voltam a legjobb, ink√°bb akkor volt a legeredm√©nyesebb a csapat. A műhelymunka a leg√©rt√©kesebb. Az ember, amikor a cs√ļcsra eljut, akkor el is v√°rja, hogy elismerj√©k, de od√°ig eljutni neh√©z.

 Az egyik ilyen √©vben, 1995-ben bajnok lett a Medik√©mia Szeged. Milyen volt?
 Röplabdam√©rkőz√©sen √©n 3000 embert m√©g nem l√°ttam, ez örök eml√©k marad nekem. Azt pedig edzői cs√ļcsnak tartom, hogy azzal a csapattal bajnoks√°got tudtunk nyerni olyan Csepel ellen, ahol eur√≥pai klasszisok j√°tszottak.

 Hogyan lett szövets√©gi kapit√°ny?
 '88-ban felk√©rtek, hogy legyek a szövets√©gi kapit√°ny. Egy h√©t ut√°n azt mondtam, hogy nem v√°llalom, mivel fel kellett volna költöznöm Pestre. Nem akartam itthagyni a csal√°dot. Azt√°n megk√©rdezt√©k, hogy kit javasoln√©k, √©s mindenkire gondoltam csak az ott ülő kolleg√°ra nem. Egy h√©t m√ļlva kiderült, hogy ő lett a szövets√©gi kapit√°ny. De volt olyan √ļriember, aki egyből maga mell√© h√≠vott m√°sodedzőnek, amit eltudtam v√°llalni, havonta kellett csak felj√°rnom. '90-ben volt egy műt√©tem, ami 3-4 h√©t kies√©st jelentett egy nemzetközi torna előtt. Akkor elk√©redzkedtem, igazolt t√°voll√©ten voltam. Ut√°na pedig azt mondtam, hogy ez nem f√©r bele az időbe. Megtal√°ltam az indokot, hogy lemondjam a v√°logatottat. Nem tudtam azonosulni sok minden szakmai dologgal, ami ott volt. Az akkori edzőkolleg√°mmal sok mindenben nem √©rtettem egyet. Szakmailag egy√©bk√©nt nem √©reztem magamat gyeng√©bbnek n√°la.
Legutols√≥ felk√©r√©s tavaly előtt, '96-ban √©rt. Először Garamvölgyi M√°ty√°s kolleg√°mmal együtt csin√°ltuk, ő volt a vezetőedző. Őt egy√©bk√©nt nagyon j√≥ szakembernek tartom. √Čn √ļgy √©rzem, hogy akkor tal√°n az orsz√°g k√©t legtapasztaltabb edzője csin√°lta a v√°logatottat. F√©l √©v ut√°n a Garamvölgyi kollega kapott egy nagyon előkelő √©s p√©nzes edzői megh√≠v√°st Törökorsz√°gba. Az ő t√°voz√°s√°val k√©rdezt√©k, elv√°llalom-e. √Čn egy nap gondolkod√°si időt k√©rtem. K√©t kolleg√°t - Demeter Gyurit, a Kaposv√°r edzőj√©t √©s a csepeli Ol√°h Jancsit - k√©rdeztem meg, hogy v√°llalj√°k-e velem h√°rmasban, p√°lyaedzők√©nt. Azonnal igent mondtak, √©s √≠gy elv√°llaltam. Az√≥ta csin√°ljuk.

 Miben m√°s a v√°logatottban zajl√≥ munka?
 Neh√©z √ļgy kezelni embereket, hogy nemcsak a saj√°t klubodbeli j√°t√©kosokat kezeled. Azt hiszem, a magyar sportol√≥ kudarckerülő t√≠pus. A magyar labdaj√°t√©kosok l√°sd v√≠zilabd√°sok megbotlottak a c√©l előtt, √©s előtte ragyog√≥an j√°tszottak; k√©zilabd√°sok √°lland√≥an ott vannak a vil√°gbajnoki tűzközelben. A magyar sportol√≥ nem sikerorient√°lt, hanem kudarckerülő t√≠pus. Amikor igaz√°n nagy a feladat, akkor mindenki egy picit a m√°sikra v√°r, elkerülik a felelőss√©get, nem v√°llalj√°k az √©les helyzeteket. √Čs ebből k√©ne felr√°zna a magyar röplabd√°sokat is, r√©szben ez sikerült is az eny√©mekkel, √©s ezt szeretn√©m el√©rni a v√°logatottal is. √Črtsük meg, hogy a magyar f√©rfi röplabda v√°logatottnak Eur√≥pa 12-j√©ben ott van a helye. √Āll√≠tom, hogy ott van a helye j√°t√©ktud√°sban, csak szeml√©letben, mentalit√°sban m√©g mindig nyuszik vagyunk. Nagyon szeretn√©m meg√©lni a v√°logatottal azt, amit most sikerült a klubcsapatommal, Eur√≥pa elitj√©be jutottunk √©s ott j√°tszhattunk, √©s nem is szerepeltünk rosszul.

 Mit szeret csin√°lni szabadidej√©ben?
 Im√°dom a sz√≠nh√°zat. Rengeteget j√°rtam sz√≠nh√°zba abban a 10 √©vben, m√≠g Pesten √©ltem. Szeretem a sz√≠nh√°zat a ma napig is, hogyha fennvagyok edzői tov√°bbk√©pz√©sen, amiket m√°r √°ltal√°ban √©n tartok a TF-en, √©s ha ott tudok aludni Pesten, egy Mad√°ch Kamara mindig benne van. Ez az, ami egy kicsit hi√°nyzik.
Ha több időm lenne √©s nem sz√≥l√≠tana haza a lelkiismeretem, akkor minden v√≠zilabda, k√©zilabda √©s kos√°rlabdameccsen ott lenn√©k. A labdar√ļg√°st egy kicsit megut√°ltatt√°k velem mostan√°ban a magyar labdar√ļg√≥k. De nemcsak velem, mindenkivel. Sajn√°lom, mert a j√≥ futballt nagyon szerettem. B√≠zom benne, ez is v√°ltozni fog.

 Csal√°dra hogy van idő?
 Nagyfiam 24 √©ves, nem ig√©nyli annyira, hogy babusgassam, ink√°bb a tan√°csaimat k√©ri ki. A l√°nyom otthon van, felv√©telire k√©szül, tanul. Azt hiszem, nagyon szeretnek engem, √©n is nagyon szeretem őket, t√ļls√°gosan is. A feles√©gem azt mondja: majomszeretet. Nem tudod őket büntetni, csak dajk√°lni. -  mondja. √Čn ilyen vagyok. √Čdesany√°m √≠gy nevelt. Ő m√©g √©l h√°la Istennek, √©desap√°m  60 √©ves kor√°ban elhunyt. Az √©desany√°m Szolnokon √©l, √©s minden Kar√°csonyt √©s H√ļsv√©tot itt tölti. √ögy teljes a csal√°d, hogy mindenki, aki √©l, együtt van.HozzÔŅĹszÔŅĹlÔŅĹsok Kedves OlvasÔŅĹ! Jelentkezzen be ÔŅĹs akkor hozzÔŅĹszÔŅĹlhat a tÔŅĹmÔŅĹhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszÔŅĹgos ÔŅĹs sport hÔŅĹrek a nap 24 ÔŅĹrÔŅĹjÔŅĹban!:H√≠rek arrow EkoContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player