√úzletemberek
Lakatos Jen√Ķ: Fontos az al√°zat √©s elk√∂telezetts√©g
ImageA F√Ķszer-Elektroprofil vezet√Ķje egy budapesti c√©g szegedi le√°nyv√°llalat√°t vezette √°t a rendszerv√°lt√°s neh√©zs√©gein, majd tette orsz√°gosan is elismertt√©. Jelenleg a nemzetk√∂zi piacokat h√≥d√≠tj√°k meg.
Nagy Attila: Tele vagyok szerencsével
Ny√°ri S√°ndor, a Medik√©mia Szeged r√∂plabdacsapat vezetőedzője
Szeri István, a Tisza Volán Rt. vezérigazgatója
Gell√©rt √Ākos:
T√∂rekedni kell, hogy a legjobbak legy√ľnk

Gazdas√°g
Adóinfó
Kiutal√°s el√Ķtt ellen√Ķrzi az ad√≥hat√≥s√°g a szem√©lyi j√∂vedelemad√≥ bevall√°sokat
Magyar gazdas√°g
Er√Ķs√∂d√∂tt a forint az eur√≥val √©s sv√°jci frankkal szemben
Vil√°g-gazdas√°g
Magyarorsz√°g az er√Ķs koh√©zi√≥s politik√°ban √©rdekelt
Elemzések
J√ļliusi makr√≥gazdas√°gi √©s t√Ķzsdei elemz√©sek
Programajánló
MÔŅĹjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hÔŅĹnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
14:36 
Ukr√°n v√°ls√°g - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyel√Ķit
13:44 
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Ekotómia
Magyar gazdas√°g
Tov√°bb gyeng√ľlt a forint
Negat√≠v cs√ļcson a forint a sv√°jci frankkal szemben
Vil√°g-gazdas√°g
Magyarorsz√°g az er√Ķs koh√©zi√≥s politik√°ban √©rdekelt
Elemzések
Szeptemberi makrogazdas√°gi √©s t√Ķzsdei elemz√©sek
M√°rciusi makrogazdas√°gi √©s t√Ķzsdei elemz√©sek
√úzletemberek √úzletemberek
Bihari Vilmos, a Pick Rt. vezérigazgatója
Koltay Mikl√≥s   2004 September 24, Friday  
Image
"Nem tudnám tartósan elképzelni az életemet máshol"
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF

 

- Ahogy k√©sz√ľltem a mai besz√©lget√©sre, √ļgy tűnt, meglehetősen z√°rk√≥zott. Megtudhatunk valamit a di√°k√©veiről, csal√°dj√°r√≥l?
A k√∂z√©piskol√°t a Kőr√∂si J√≥zsef k√∂zgazdas√°gi technikumban v√©geztem. Itt egy nagyon √∂sszetart√≥ csapat alakult ki. Nem csak az √∂t √©ves tal√°lkoz√≥kat tartjuk meg, hanem √©vente rendez√ľnk √∂sszej√∂vetelt. A kerek √©vekben Szegeden tartjuk, egy√©bk√©nt pedig azokban a v√°rosokban, ahov√° sz√©tsz√≥r√≥dtunk. Nagyon √©lvezem ezeket a tal√°lkoz√≥kat, mert a bar√°tok csal√°djai is r√©szt vesznek.

 

 

N √Č V J E G Y

Bihari Vilmos, a PICK SZEGED Rt. vezérigazgatója

Szegeden sz√ľletett 1946-ban, okleveles k√∂zgazd√°sz.
Nős, k√©t fia van.

Bihari Vilmos tősgy√∂keres szegedi. Itt sz√ľletett √©s egyetemi √©veitől eltekintve -amikor Budapesten k√∂zgazd√°sznak tanult- itt is √©l. Diplom√°j√°nak megszerz√©se √≥ta a PICK Szeged Rt-n√©l (illetve jogelődjein√©l) dolgozik. A rangl√©tr√°t bej√°rva √ľzemszervezőből egyre magasabb beoszt√°sokat t√∂lt be, majd 1990. √≥ta vez√©rigazgat√≥k√©nt ir√°ny√≠tja a c√©get. Ir√°ny√≠t√°sa alatt a c√©g √©s m√°rkaterm√©kei a hazai √©s nemzetk√∂zi mezőny √©lvonal√°ba ker√ľltek. √Ārbev√©teli adatok alapj√°n a PICK csoport a 30. a magyar c√©gek sorrendj√©ben. A c√©g az 1992-es privatiz√°ci√≥ √©s tőzsd√©re ker√ľl√©s √≥ta sok hazai √©s k√ľlf√∂ldi elismer√©sben r√©szes√ľlt (p√©ld√°ul Forbes ranglista 1998-ban: egyed√ľli magyark√©nt a PICK a vil√°g 300 legjobb kisv√°llalata k√∂z√∂tt; Business Central Europe 1996/97: Magyarorsz√°g legjobb v√°llalata; Euromoney 1994: legjobb magyar c√©gk√©nt Eur√≥pa legjobb v√°llalatai k√∂z√∂tt). A c√©g term√©keit hazai √©s k√ľlf√∂ldi ki√°ll√≠t√°sokon (t√∂bbek k√∂z√∂tt a Szegedi Nemzetk√∂zi V√°s√°ron is) mindig jelentős d√≠jakkal √©rt√©kelt√©k, de ma m√°r a r√©szv√©nyek is j√≥l ismertek vil√°gszerte, hiszen be vannak vezetve a londoni tőzsd√©re is. Tavaly a c√©g minős√©g ir√°nti elk√∂telezetts√©g√©nek elismer√©s√©√ľl Nemzeti Minős√©gi D√≠jat kapott.

H√°rom √©vig tagja volt a Budapesti √Črt√©ktőzsde Tan√°cs√°nak, egy ideig pedig a Magyar Gazdas√°gi Kamara aleln√∂ke. A k√∂zelm√ļltban a d√©l-alf√∂ldi r√©gi√≥ √©rdek√©ben kifejtett munk√°j√°√©rt Pro Regio kit√ľntet√©sben r√©szes√ľlt. Mag√°nemberk√©nt a szegedi Rotary klub tagjak√©nt is tev√©kenykedik.

Szegedhez k√∂t√∂tt az elm√ļlt, bő √∂tven √©v. Ez√©rt ha elhagyom a v√°rost, akkor az csak √°tmeneti lehet. Egyed√ľl a K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi Egyetemen elt√∂lt√∂tt idő alatt voltam t√°vol hozamosabb ideig.

Nyaranta nagyon szeretek kimenni a Tisz√°ra, √©s k√∂rny√©k√©re kir√°ndulni. Ha szellemi munk√°t v√©gez az ember, nagy sz√ľks√©ge van ilyen fajta kikapcsol√≥d√°sra. E mellett otthon a kis kondi-szob√°mban edzek egy f√©l √≥r√°t. A feles√©gemmel minden este megtesz√ľnk egy h√©t kilom√©teres s√©t√°t. Ennek az√©rt √∂r√ľl√∂k, mert ez idő alatt meg tudjuk besz√©lni a napi dolgokat, √©s egy kellemes egy√ľttl√©tet jelent a levegőn. Az√©rt is j√≥ a napi s√©ta, mert nem j√∂v√∂k akkor sem zavarba, ha elmegyek egy h√©tre s√≠elni. Ha lehetős√©gem van r√°, minden t√©len elutazunk k√©tszer, esetleg h√°romszor s√≠elni, amiben az a nagyon kellemes, hogy akt√≠van tudunk pihenni.
Nagy szerencs√©m van, a feles√©gem rendk√≠v√ľl meleg csal√°di h√°tteret tud biztos√≠tani a napi stressz old√°s√°ra. K√©t fiam van, huszon√∂t √©vesek, az √Člelmiszeripari Főiskol√°t v√©gezt√©k el. Az egyik fiam jelenleg a JATE m√°soddiplom√°s k√∂zgazdas√°gi szak√°ra j√°r, a m√°sik pedig az √Člelmiszeripari egyetemre j√°r, emellett a rekl√°m szakm√°ban dolgozik.
Nagyon szeretek a szegedi Rotary Klubban is tev√©kenykedni. Nem gondolom, hogy z√°rk√≥zott lenn√©k, ink√°bb feladat- orient√°lt: itt is nagyon sok ismerős√∂m, bar√°tom van. K√∂zel √∂tvenen vesz√ľnk r√©szt a Forr√°s Sz√°ll√≥ban hetente megrendezett előad√°sokon. A klub √°ltal rendezett kir√°ndul√°sokra is a csal√°dost√≥l j√∂nnek a tagok.

- Hogyan ker√ľlt a Pickhez?
A Pickn√©l t√∂lt√∂ttem a ny√°ri gyakorlataimat, itt √≠rtam a diplomamunk√°mat. Az egyetem elv√©gz√©se ut√°n, 1969-ben visszaj√∂ttem Szegedre √©s az √ľzemszervez√©sre vettek fel. R√∂vid idő, h√°rom √©v alatt oszt√°lyvezető lettem. Ezt k√∂vett√©k a tov√°bbi előrel√©p√©sek, majd 1986-ban kineveztek gazdas√°gi igazgat√≥v√°. 1990-ben p√°ly√°zaton nyertem el a vez√©rigazgat√≥i tisztet, az√≥ta vagyok ezen a helyen √©s pr√≥b√°lok megfelelni az elv√°r√°soknak.

- V√©gigj√°rta a c√©gn√©l a rangl√©tr√°t. Hozz√°j√°rul tekint√©ly√©hez, hogy az itt dolgoz√≥k √°ltal r√©g ismert ember ker√ľlt a Pick √©l√©re?
Annak idej√©n nagy k√©rd√©s volt egy egyetemet v√©gzett ember sz√°m√°ra, hogy ha elhelyezkedik valahol, akkor ott milyen gyors az előremenetel. Sokan v√°lasztott√°k azt, hogy p√°r √©ven bel√ľl t√∂bb munkahelyen dolgoztak, √©s √≠gy gyorsabban tudtak előrejutni. Az egy√ľtt v√©gzett koll√©g√°k k√∂z√ľl sokan voltak olyanok, akik akkor "lek√∂r√∂ztek". √Čn egy kitart√≥ t√≠pus vagyok, maradtam egy helyen. Hozz√° kell tenni, hogy nagyon √©rdekes volt sz√°momra a munka; mindig √ļj feladatokat kaptam, √©s l√°ttam azt, hogy lehet fejlődni. Amikor gazdas√°gi igazgat√≥nak neveztek ki, akkor lett lehetős√©g az √∂n√°ll√≥ gazd√°lkod√°sra. Igyekeztem megszerezni a c√©gnek, amit lehetett. √ögy gondolom, val√≥ban elismernek a koll√©g√°im, egy√ľtt fejlődtem a c√©ggel. Az elm√ļlt t√≠z √©vben, mi√≥ta vez√©rigazgat√≥i megb√≠zat√°st viselem, az √°rbev√©tel a hat √©s f√©lmilli√°rd forintr√≥l √∂tvenk√©tmilli√°rd forintra nőtt. Siker√ľlt az √©vek alatt egy c√©gcsoportot kialak√≠tanom √ļgy, hogy a Budapesten, Győrben, Kapuv√°rban l√©vő egys√©gek ir√°ny√≠t√°sa is Szegedről t√∂rt√©nik.

- Botr√°nyokt√≥l mentesen siker√ľlt a c√©get a tőzsd√©re vinni, √©s az√≥ta t√∂retlen az Rt. fejlőd√©se, bőv√ľl√©se. Mi a Pick sikerek titka?
Azt tűztem ki c√©lul, hogy mint elsősz√°m√ļ vezetőnek meg kell pr√≥b√°lnom a legjobban gazd√°lkodni. Nagyon szigor√ļan bent tartottunk minden vagyont a c√©gben. √ögy gondoltam, leghelyesebb az lesz, ha a tőzsd√©n kereszt√ľl t√∂rt√©nik meg a privatiz√°ci√≥. Ez nagyon neh√©z volt, hiszen nem l√°ttuk előre, hogy a c√©g tud-e kellő eredm√©nyt felmutatni √©s fejlődni, hiszen itt nem csak a h√ļsipari c√©gekkel kellett versenyezn√ľnk, hanem az √∂sszes tőzsd√©n l√©vő c√©ggel. Nagy √©rdememnek tartom, hogy egy ir√°nyba h√ļz√≥ csapatot siker√ľlt kialak√≠tani. √ćgy siker√ľlt egyben tartanunk a vagyont √©s a befektetőkben bizalmat tudtunk √©breszteni. Ennek k√∂sz√∂nhető, hogy tőzsd√©re ker√ľl√©s√ľnk √≥ta k√©tszer emelt√ľnk tők√©t √©s mintegy 7,8 milli√°rd forintot vontunk be Szegedre. V√°rosunkon kereszt√ľl t√∂rt√©nik a megv√°s√°rolt, nem szegedi c√©gek ir√°ny√≠t√°sa is, √≠gy ennek eredm√©nye r√©szben itt csap√≥dik le. √ögy √©rzem, ha beker√ľl√ľnk majd az Eur√≥pai Uni√≥ba, akkor is meg fogjuk √°llni a hely√ľnket.

- Hogyan l√°tja Szegedet? Mi az, amire a v√°rosnak a legnagyobb sz√ľks√©g lenne, √©s mi a legnagyobb előnye?
Az√©rt maradtam Szegeden, mert tetszik a v√°ros. Nagyon sokfel√© voltam a vil√°gban, de nem tudn√°m tart√≥san elk√©pzelni az √©letemet m√°shol. Ami hi√°nyzik innen, √©s nagy probl√©m√°t okoz, az az, hogy nem √©r el id√°ig az aut√≥p√°lya. Emiatt kies√ľnk a gazdas√°gi v√©rkering√©sből. Ennek is a k√∂vetkezm√©nye, hogy termelő jellegű beruh√°z√°sra - ami jelentős foglalkoztatotts√°got biztos√≠tana - az ut√≥bbi √©vekben nem volt p√©lda. E mellett pezsgőbb√© kellene tenni az √©letet. J√≥ lenne, ha a n√©h√°ny √©vente idel√°togat√≥ vend√©geinknek mindig tudn√°nk √ļjdons√°got mutatni a v√°rosban.
Előnyei k√∂z√© olyan dolgok tartoznak, amiket mi, itt √©lők szinte √©szre sem vesz√ľnk. A Rotary Klub keret√©ben egy alkalommal n√©pes k√ľld√∂tts√©g j√∂tt Cambridge-ből Szegedre. Amikor megl√°tt√°k a belv√°rosi √©p√ľleteket, nem győztek f√©nyk√©pezni. B√≠zom abban, hogy a hat√°r k√∂zels√©ge okozta h√°tr√°ny ellen√©re is az orsz√°gnak ez az √©kk√∂ve a r√©gi√≥ k√∂zpontj√°v√° fogja kinőni mag√°t. Hozz√°j√°rulhat ehhez az egyetem √°ltal ny√ļjtott tudom√°nyos h√°tt√©r. A sikeres gazdas√°gi v√°llalkoz√°sokb√≥l sajnos nem sokat tudunk felsorakoztatni, de rem√©lem, az aut√≥p√°lya meg√©p√ľl√©se ut√°n nőni fog a sz√°muk.

- Mire a legb√ľszk√©bb, amit a c√©g a v√°ros kult√ļr√°j√°√©rt tett?
Nagyon j√≥ kezdem√©nyez√©s volt h√°rom √©ve az operag√°la műsor. Egy h√©ten kereszt√ľl k√ľl√∂nb√∂ző t√°rsulatokat h√≠vtunk meg √≥ri√°si √©rdeklőd√©s mellett. Az√©rt volt fontos, mert f√∂lfigyeltek Szegedre, mint kultur√°lis k√∂zpontra √©s az itteni t√°rsulat is t√∂bb megh√≠v√°st kapott.
Szabadt√©ri t√°mogat√°sa mellett az√©rt d√∂nt√∂tt√ľnk, mert vonzza a vend√©geket k√ľlf√∂ldről is, √≠gy a Pick nevet is messzire viszi. Ugyanilyen meggondol√°sb√≥l berendezt√ľnk egy szal√°mi √©s paprikam√ļzeumot is. Ha m√°s megcsin√°lta volna, sz√≠vesen adunk relikvi√°kat, de mivel nem akadt v√°llalkoz√≥, √©s helyet sem tudtunk e c√©lra a v√°rost√≥l kapni, √≠gy a gy√°r ter√ľlet√©ből szak√≠tottunk ki egy r√©szt a sok szempontb√≥l egyed√ľl√°ll√≥ ritkas√°gok bemutat√°s√°ra.

- Hogyan √©rt√©keli a Szeged√©rt Alap√≠tv√°ny főd√≠j√°t? Kor√°bban ezt műv√©szek tud√≥sok kaptak meg, √Ėn az első gazdas√°gi szakember, akinek oda√≠t√©lik.
Val√≥ban nagyon b√ľszke vagyok erre a d√≠jra, hiszen az előd√∂k nevei, akik kor√°bban megkapt√°k, igazi rangot adnak. √ögy gondolom, hogy ezzel a d√∂nt√©ssel azt a munk√°t √©s azon √©rt√©keket k√≠v√°nt√°k elismerni, amiket a re√°lszf√©ra hoz l√©tre. √ćgy esett a v√°laszt√°s r√°m, ennek nagyon √∂r√ľl√∂k. Gazdas√°gi vezetők√©nt √ļgy tehetem tov√°bbra is a legt√∂bbet a v√°ros√©rt, ha j√≥l vezetem a r√°m b√≠zott c√©get.

Koltay Miklós
2000. m√°rcius 20.

 

 

 

 

 

 


HozzÔŅĹszÔŅĹlÔŅĹsok Kedves OlvasÔŅĹ! Jelentkezzen be ÔŅĹs akkor hozzÔŅĹszÔŅĹlhat a tÔŅĹmÔŅĹhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszÔŅĹgos ÔŅĹs sport hÔŅĹrek a nap 24 ÔŅĹrÔŅĹjÔŅĹban!:H√≠rek arrow EkoContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player