Szabadegyetem - Szeged
Tóth Ágota egyetemi docens előadása
ImageTóth Ágota, a SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai Tanszékének docense "Önszerveződő kémiai rendszerek: kémiai hullámok" címmel tartotta meg előadását a Szabadegyetem - Szeged sorozatban.
Gallé László professzor előadása
Ábrahám György professzor előadása
Párducz Árpád egyetemi tanár előadása
Szalay István főiskolai tanár előadása
Molnár Imre professor emeritus előadása
Könyv
Modellek
Leila
Történelmi évfordulók
Trianon
Somogyi-könyvtár könyvajánlója
Marton Mária: Tájképre nincs idő
Szegedi írók
Play: Izgalmas krimi Szincsok György tollából
Színielőadások
Mandragóra
Filmleírások
Ilyen az élet
Hírlevél
Hírlevél
Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
Úton
A haragos zöld honában
Kipróbáltuk
Szegedi autósiskolák a neten
Programajánló
December 2018
H K S C P S V
26272829301 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Relax
Futballmeccsen
Vidám képek
Szabadegyetem - Szeged Szabadegyetem - Szeged
Stachó László egyetemi tanársegéd előadása
Munkatársunktól   2007 October 24, Wednesday  

SZTE ZMK Zeneelmélet Tanszék munkatársa a Mindentudás Egyeteme Szeged V. szemeszterében Zenébe rejtett jelentések: bevezetés a zene lélektanába címmel tartotta meg előadását.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Ízlések és pofonok különböznek, az azonban, hogy miért és hogyan szeretünk (vagy miért nem szeretünk) egy-egy zenét, tudományos kutatás tárgya lehet. Erre vállalkozik a zenei észlelést és képességet vizsgáló tudomány, a zenepszichológia, amely egyaránt kíváncsi a botfülű és a profi zenehallgatóra; elméleti és kísérleti kutatások révén kíván választ adni arra, mi történik a fejünkben, amikor zenét hallgatunk vagy állítunk elő. A zenélés, zenehallgatás központi mozzanata az értelemadás: a zene szeretetét és élvezetét a zene személyes megértésén keresztül értelmezhetjük. A zene hallgatása, olvasása, komponálása vagy előadása közben valamennyien jelentéseket keresünk vagy közlünk.
A zenehallgató elméjében az asszociációk, a mozgásos képzetek vagy a narratív-drámai tartalom kibontása párhuzamosan zajlik a zene belső szerkezetének megfejtésével. A muzsika élvezete ennek a bonyolult folyamatnak a végeredménye. A jelentésadás vizsgálatából kiindulva azonban nem csupán lélektani, hanem esztétikai kérdéseket is megközelíthetünk: mitől zseniális vagy középszerű, jó vagy rossz egy zenedarab; és fogódzókat találhatunk a könnyű- és komolyzene kényes vitájában. Előadásomban a jelentésadás kérdéskörét összekapcsolom kedvenc kutatási területemmel is, a kifejező zenei előadás empirikus kutatásával, választ keresve arra, hogyan és mennyire segíti (vagy akadályozza) a hallgatót a kiváló, a fárasztó vagy az unalmas előadóművész a jelentéskeresés útvesztőjében.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player