Leir király
Pavlovits Miklós
2007 October 29, Monday
A vízválasztó a szünet volt. A korszerûségre fogékony fiatal nézõk olyan csivitáló sorokban sorakoztak a ruhatár elõtt, mintha a tragédia már végképp kiteljesedett volna. Akik viszont maradtunk - kemény magot alkottunk. Mindennek dacára is.
|
1. lap. �sszesen 3. Valóban, miért is nem szeretjük?... Itt, most 2007. év õszén, Szegedében? Egészen pontosan a Kisszínházban, Zsótér Sándor rendezésében? Ez itt a kérdés, amelynek megválaszolása igencsak aktualitás mostanában a Tisza partján. A közbeszéd szerint ugyanis a város kultúra szeretõ sznobjai és megszállottai, tanszékek meghatározói személyiségei és jogi doktornõk, irodalomtanárok és elõadói széplelkek egyaránt elutasítják. Vélhetõen a város szellemi rezdüléseit oly érzékenyen követõ kulturális bizottság tagjainak véleménye sem kérdéses, - ám hozzá tehetjük, bár csak lennének õk azok a jeles személyek, akik minden jelentõsebb megmozduláson ott találtatnak, autentikus ítéletet, továbbítva e város kultúrára oly érzékeny vezetõi felé. Lehet, ezért van még mindig mûsoron az elõadás. De jó is lenne. Mármint, ha egy szellemi-mûvészi produkció botránya színházba járásra és termékeny szellemi vitára ösztönözné Szeged meghatározó személyiségeit.
- Nos, miért nem szerethetjük Leir királyt? Talán, ambivalens érzéseket kelt elemzõ megközelítése? Éppen, mert gondolatgazdag valóságtükröt tart elénk? Netán túl mélyen merít a modern színjátszás eszköz- és kelléktárából? Vagy, mert szokatlan reflektorfénybe helyezi a megbolonduló öreg király portréját? Avagy, pusztán csak azért, mert mindennapi történelmünket rögzítõ napilapunk megírta: nézõi otthagyják a többre hívatott szegedi Shakespeare elõadást V.ö. Lear király utolsó vacsorája. Na tessék, micsoda skandalum. Pedig volt már ilyen. És szegedi direktor általi kiosztott kritikusi pofon is. Késõbb viszont, ugyanezen újság alapos részletességgel számol be a folyamatos színpadi evés-ivás gasztronómiai fordulatairól, - melyik vendéglõ szállítja a csirkét, a z ízes kolbászt, dús hidegtálat és cérnametéltes húslevest a forgószínpadi asztal dús étkei közé. V.ö. Ehetõ kellékek. #
|< Kezd�
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utols� >|
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!