Rákkeltõ lehet a sült krumpli és a burgonyaszirom
magyarhirlap.hu
2007 October 26, Friday
Az akrilamidot használják festékek, mûanyag csövek, papírok elõállításához. Ezért okozott meglepetést, amikor svéd hatóság bejelentette, hogy a mindennapi táplálékunkban is jelen van e vegyület.
|
Az Európai Unió kíváncsi arra, hogy mennyi akrilamidot eszünk meg évente, valamint hogy az elfogyasztott mennyiség kapcsolatba hozható-e a különbözõ rákos megbetegedésekkel, ezért bizottsági ajánlásban kérte a tagállamokat, hogy mérjék meg a különbözõ élelmiszerek akrilamidszintjét. Az akrilamid rákkeltõ, a magas hõfokon készülõ élelmiszerekben, a kenyérben, süteményfélékben, a sült burgonyában, a grillezett húsokban és a pörkölt kávéban is kimutatható. E vegyület az élelmiszer-alapanyagokban található aminosavak és különbözõ cukrok kölcsönhatásakor keletkezik 120 Celsius-fokos hõmérsékleten. Rákkeltõ lehet a sült krumpli és a sós burgonyaszirom >>
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!