Úton
A haragos zöld honåban
ImageA Dolomitok között a nyĂĄr közepĂ©n is minden haragos zöld. Az esĂ” szinte mindennapos, a közel kĂ©tezres csĂșcsok között hamar összegyĂ»lnek a felhĂ”k. NĂ©gy napig viszont kĂĄnikula uralkodott Forni Avoltriban.
Filmes csereprogram LengyelorszĂĄgban
Madeirai beszĂĄmolĂł II.
Madeirai beszĂĄmolĂł I.
Juharlevelek KanadĂĄbĂłl
Eger – jelenben Ă©s mĂșltban
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
SzĂ­nikĂ­nĂĄlat
GyĂŒjtemĂ©ny
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyû ma dékånnak lenni
KissnĂ© NovĂĄk Éva: Az ember nem magĂĄnyra szĂŒletett
FilmleĂ­rĂĄsok
Intim vallomĂĄsok
Mese
BundavĂĄsĂĄr
Úton Úton
OroszorszĂĄgbĂłl szeretettel
GrĂłf RĂłza   2007 June 20, Wednesday  
Image
A Webrådió utazóbrigådja most Oroszorszågot, itt is Szent Pétervårt -a régi rendszerben nevelkedettek szåmåra: Leningrådot- tåmadja. Nézze meg milyennek låtjåk kollegåink 30 év utån ismét a vårost.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

2007. jĂșnius 18.
Oroszorszåg - a lehetÔségek hazåja!

Igen, bizony, ez a trendi lĂłzung ma OroszorszĂĄgban! Hol vannak a ma mĂĄr klasszikusnak szĂĄmitĂł "A mi avantgardunk - a leninizmus!"-szerĂ» graffitik! HĂĄt kĂ©rem, eltĂ»ntek, de van helyettĂŒk ez a fenti! Ki gondolta volna 32 Ă©vvel ezelĂ”tt!
Igen, 32 Ă©vvel ezelĂ”tt jĂĄrtam itt utoljĂĄra, s nem is vĂĄgyakoztam ide visszatĂ©rni. MĂ©g akkor sem, ha LeningrĂĄd mar akkor is kiemelt helyet foglalt el Oroszhonban. HĂĄt meg most, SzentpĂ©tervĂĄrkĂ©nt! LĂĄthatĂł, ma eredeti, rĂ©gi fĂ©nyĂ©t, pompĂĄjĂĄt akarja visszaszerezni. IgazĂĄn Ă©s Ășjra Észak VelencĂ©je akar lenni!
Igaz, a Pulkovo-i repĂŒlĂ”tĂ©rrĂ”l a City felĂ© tartva autĂłval inkĂĄbb a 30 Ă©vvel ezelĂ”tti kĂ©pek jönnek elĂ”. Akkor is ilyen ĂŒres, kopott Ă©s szegĂ©nyes volt a környĂ©k, de meg emberek lakta. Most elhagyatott lakĂłhĂĄzak, koszos, mĂĄllĂł vakolatĂș gyĂĄrak Ă©s ĂŒzemek ĂĄllnak az Ășt kĂ©t oldalĂĄn Ă©s a jĂłl ismert, vacak, kĂĄtyĂșkkal az otthoninĂĄl is jobban ellĂĄtott utakon döcögunk. A koszlĂł hĂĄzfalak mindegyike jelzi, melyik rezsimben Ă©pĂŒlt. A neosztĂĄlin Ă©pĂŒletek sora mellett haladva a mindenĂŒtt jelenlevĂ” ĂłriĂĄsposzterek Ă©s a sok-sok latinbetĂ» jelzi a mai valĂłsĂĄgot. A reklĂĄmok Ă©pp oly szĂ­nesek Ă©s Ă©pp oly ostobĂĄk mint otthon vagy bĂĄrhol EurĂłpĂĄban. Nem is beszelve arrĂłl, hogy olyan termeket hirdetnek, melyek messze nem az alapvetĂ” szĂŒksĂ©gleteket elĂ©gĂ­tik ki, melyek kĂ­vĂĄnĂĄsa a Földnek ezen a rĂ©szĂ©n nĂ©hĂĄny Ă©vtizede meg hatalmas bĂ»nnek Ă©s az Ă©pĂŒlĂ”fĂ©lben maradt kommunizmus elleni merĂ©nyletnek szĂĄmĂ­tott. A city-felĂ© haladva a lepusztultsĂĄg lĂĄtszata csökken, elĂ”-elĂ” tĂ»nnek a 18.sz. vĂ©gĂ©n Ă©s a 19.sz.-ban Ă©pĂ­tett hĂĄzak Ă©s egyre több az ember is. Egy trolibusz megĂĄllĂłban a vĂĄrakozĂł balĂĄstyĂĄnyi tömeg is a rĂ©gmĂșltat idĂ©zi bennem Ă©s az akkori döbbenetem, mekkora ez az orszĂĄg Ă©s mennyi itt az ember!
Most is inkĂĄbb gyalogolok vagy hajĂłzom, mert az kevĂ©sbe nĂ©pszerĂ» a bennszĂŒlöttek között -döntöm el gyorsan. Van persze, a metrĂł is, de ott is hatalmas az emberĂĄradat vagy legutĂłbb mĂ©g az volt. Ez sokat nem vĂĄltozhatott, hisz ma kb. 5 milliĂłra tehetĂ” a lakosok szĂĄma.

 

 

 

2007. jĂșnius 23. 
IdĂ©zetek a mĂșltbĂłl                                          

A NĂ©va TĂ©li Palota felĂ”li oldalĂĄrĂłl csodaszĂ©p lĂĄtvĂĄny a PĂ©ter-PĂĄl erĂ”d karcsĂș tornya. Ideje közelebbrĂ”l is megnĂ©znem -gondoltam, s Ăștnak is eredtem. IgazĂĄn nincs
messze a belvĂĄrostĂłl. Gyalog indultam. ÁtsĂ©tĂĄltam a Dvarcovij hidon, elhaladtam a TĂ”zsde mĂ©ltĂłsĂĄgteljes Ă©pĂŒlete elott. KözelrĂ”l megszemlĂ©ltem a Vaszilij sziget vilĂĄgĂ­tĂł tornyait Ă©s ĂĄtballagatam a Birzsevoj hĂ­don. KörĂŒlöttem mindenhol turistĂĄk raja, az erĂ”döt tĂ»ztĂ©k ki uticĂ©lul, csakĂșgy mint Ă©n. MĂĄr a Mirtinynszkaja rakpart elejĂ©n ĂștkorlĂĄtozĂĄsok, lezĂĄrt jĂĄrdaszigetek jeleztĂ©k, komoly Ă©pĂ­tĂ©si munkĂĄlatok folynak itt. EzĂ©rt csak figyelmesen a lĂĄbam elĂ© nĂ©zve tudtam nĂ©ha-nĂ©ha felpillantani a lĂĄtnivalĂłkra. Az egyik legĂ©rdekesebb egy egĂ©szen Ășjnak lĂĄtszĂł hajĂł. Mint kiderĂŒlt az orrĂĄn lĂ©vĂ” Ă©vszĂĄmbĂłl, valĂłban Ășj, hisz 2004-ben gyĂĄrtottĂĄk nem is akĂĄrmilyen cĂ©llal. EgyrĂ©szt elegĂĄns Ă©tterem, mĂĄsrĂ©szt viszont konditeremkĂ©nt is szolgĂĄl a NĂ©vĂĄra nĂ©zĂ” hatalmas ablakokkal, melyeken keresztĂŒl lĂĄtni lehetett, a nagyszĂĄmĂș fogyni, vagy Ă©pp erĂ”södni akarĂł fĂ©rfiakat Ă©s nĂ”ket amint napi adagjaikat nyomatjĂĄk. Nem tudom, mennyire enyhĂ­theti a bent kĂŒzdĂ”k kĂ­nszenvedĂ©seit a NĂ©va közelsĂ©ge Ă©s lĂĄtvĂĄnya, de Ă­gy kintrĂ”l szemlĂ©lve nagyon kellemes helynek tĂ»nt az egĂ©sz. MĂĄs hajĂłk is ĂĄllnak itt persze, azok is Ășjak Ă©s a Barakuda-tol BolygĂł Hollandiig mind az enni-inni vĂĄgyĂłk kĂ­vĂĄnalmait szolgĂĄljĂĄk ki. Mondanom sem kell, a ciril betĂ»k megint megzavartak, alig tudtam megĂ©rteni mit is tesz a barakuda, a bolygo hollandi mĂ©g csak-csak. Na, vĂ©gĂŒl elbukdĂĄcsoltam az erĂ”dig. A kasszĂĄnĂĄl ki is derĂŒlt, hogy ĂĄtĂ©pĂ­tĂ©sek vannak, s emiatt csak a Templom lĂĄtogathatĂł. Nem lehetett bemenni, sem a PĂ©nzverdĂ©be, sem PĂ©ter csĂłnakhĂĄzĂĄba, sem a parancsnoki hĂĄzba. De a NyĂșl-sziget korabeli tĂ©rkepeit szemlĂ©lve teljessĂ©ggel kivehetĂ” volt az erĂ”d hatszögletĂ» alaprajza, s jĂłl lĂĄthatĂłak a kĂŒlönbözĂ” feladatokkal felruhĂĄzott Ă©pĂŒletek rajzai is. Szinte hihetetlen, hogy 1703-ban itt mar ĂĄllt egy faerĂ”d, amit aztĂĄn 1706-ban kĂ”bĂ”l ĂșjraĂ©pĂ­tettek. HĂșszezer ember robotolt itt, hogy 1740-re felĂ©pĂŒljön az elkĂ©pzelt erĂ”d Ă©s mĂ©g tovĂĄbbi 40 Ă©ven ĂĄt, hogy a grĂĄnitborĂ­tĂĄs is elkĂ©szĂŒlhessen a NĂ©vĂĄra nĂ©zĂ” falakon. Azt gondolom, nem volt hiĂĄbavalĂł ennyi ember munkĂĄja, mert maradandĂł mĂ»vet hoztak lĂ©tre. Olyan alkotĂĄst, amely emblematikus jelkĂ©pĂ©vĂ© vĂĄlt a vĂĄrosnak.  
VisszafelĂ© is gyalogolok. NĂ©zelĂ”dök, fagyizok, de nem az igazi orosz marozsenojĂ©t vĂĄlasztom, hanem a NestlĂ© jĂłlismert termĂ©keit. A marozsenoje nekem tĂșl Ă©des Ă©s tĂșl gyĂŒmölcsös. Pirogot is ehetnĂ©k, de annyira rosszak a 30 Ă©vvel ezelĂ”tti emlĂ©keim, hogy egyĂĄltalĂĄn nem akarom kiprĂłbĂĄlni. A könyvesboltok viszont ma is Ă©rdekelnek, csakĂșgy mint egykor, Ă©s most is legalĂĄbb nĂ©gy jut belĂ”lĂŒk egy-egy Ăștszakaszra. Ez nagyon jĂł, mert azt jelentheti, hogy van rĂĄ kereslet. Be is lĂ©pek egy-kettĂ”be. JĂł lĂĄtni, hogy szinte minden itt van az eurĂłpai kinĂĄlatbĂłl! És frissek! Coelho pĂ©ldĂĄul több regĂ©nyĂ©vel van jelen, Ă©s Marquez is hasonlĂłan. SĂ”t, a ParfĂŒm Ă©ppĂșgy kaphatĂł mint otthon, nyilvĂĄn akkor a film is jĂĄrt mĂĄr itt! Most is rengeteg a kĂ©pzĂ”mĂ»vĂ©szeti album -a klasszikusok remekei Ă©ppĂșgy, mint a modernekĂ©. A fotogrĂĄfia is kedvelt mĂ»faj lehet, hisz temĂ©rdek az  album, orosz Ă©s kĂŒlföldi egyarĂĄnt. SĂ”t, a 20-30-as,  meg az 50-es Ă©vek plakĂĄtmĂ»veszete is ĂșjravirĂĄgzik. Ez izgalmas, ĂĄltalam alig ismert terĂŒlet. Kicsiben- nagyban kaphatĂł. Oh, nagyon tetszenek ezek a finoman ismeret- Ă©s tudatĂĄtalakĂ­tĂł plakĂĄtok a friss proletariĂĄtusnak! Olvass, ne fecsegj, ne gyĂ»jtogess, viszont dolgozz, gyĂ”zd le az imperialistĂĄkat Ă©s tĂ©gy meg mindent FöldedĂ©rt, AnyĂĄcskĂĄdĂ©rt, a HazĂĄdĂ©rt. Es ez persze sokkal jobban hangzik, Ă©s sokkal több Ă©rzelmi hĂșrt penget meg oroszul mint magyarul! De azĂ©rt szĂĄmunkra sem ismeretlen! SĂ”t! Szerintem a "Ne igyĂĄl metilalkoholt!" szövegĂ» plakĂĄt nĂĄlunk tĂĄn mĂ©g ma sem vesztette aktualitĂĄsĂĄt egyes Szeged környĂ©ki telepĂŒlĂ©seken! Nemde?      
Folyt.köv.



Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow GyĂ»jtemĂ©ny



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player