ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Ma mår tudom, szeretnék olyan lenni
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Chevrolet Matiz V8: Csöpp autó nagy "szívvel"
Belpolitika Belpolitika
MÁRCIUS 15. Gyurcsåny-beszéd
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2007 March 15, Thursday  

"1848 nem forradalom volt, hanem reform".
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Ezt jelentette ki rendhagyĂł stĂ­lusĂș ĂŒnnepi beszĂ©dĂ©ben csĂŒtörtök este GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnök, a mĂĄrcius 15-i központi ĂŒnnepsĂ©gek zĂĄrĂł rendezvĂ©nyĂ©n, a budapesti MĂ»vĂ©szetek PalotĂĄjĂĄban tartott dĂ­szelĂ”adĂĄson. A kormĂĄnyfĂ” nem papĂ­rbĂłl beszĂ©lt, bĂĄr pulpitus mögött ĂĄllt, minden jel szerint nem elĂ”re megĂ­rt szöveget mondott.

"Összetartozunk, összetartozunk" - ismĂ©telte el többször is GyurcsĂĄny, tegezve a megszĂłlĂ­tott hallgatĂłt, azt igyekezve kiemelni, hogy a magyarok a magyarsĂĄg rĂ©vĂ©n összetartoznak, fĂŒggetlenĂŒl politikai nĂ©zeteiktĂ”l, gazdasĂĄgi, tĂĄrsadalmi helyzetĂŒktĂ”l, kulturĂĄlis Ă­zlĂ©sĂŒktĂ”l.

A miniszterelnök csak jelzĂ©sszerĂ»en reagĂĄlt a csĂŒtörtöki budapesti ĂŒnnepi esemĂ©nyekre, beszĂ©dekre Ă©s az utcai tĂŒntetĂ©sre. Kijelentette, hogy "sok minden felkavarĂł Ă©s elgondolkodtatĂł" törtĂ©nt Ă©s hangzott el ma. De nem foglalkozott konkrĂ©tan sem OrbĂĄn Viktor Fidesz-elnök beszĂ©dĂ©vel, sem az utcai demonstrĂĄciĂłval. De nyilvĂĄnvalĂłan ezekre reagĂĄlt, amikor azt ecsetelte, hogy "48 nem az utca forradalma volt, hanem reform".

1848-at mĂ©ltatva alĂĄhĂșzta, hogy a keresztĂ©nysĂ©g felvĂ©tele Ăłta a legnagyobb jelentĂ”sĂ©gĂ» vĂĄltozĂĄs volt MagyarorszĂĄgon. De rögtön kiemelte, hogy mĂĄrcius 15 nem utcai forradalom volt, hanem elĂ”re kidolgozott reform. "Minden, ami mĂĄrcius 15-Ă©n törtĂ©nt, mĂĄr kĂ©sz volt aznap hajnalban" - mondta GyurcsĂĄny.

"Forradalmat Ă©s szabadsĂĄgharcot mondunk, de ugye emlĂ©keznek, minden, amit nagyszerĂ»nek gondolunk 48-ban, az nem az utcĂĄn törtĂ©nt, az mĂĄrcius 15-Ă©nek hajnalĂĄn mĂĄr kĂ©szen volt. Indult a hajĂł a programmal PozsonybĂłl BĂ©csbe." - hĂșzta alĂĄ a kormĂĄnyfĂ”.

"Amit forradalomnak gondolunk, az nem az utca forradalma volt, az a törvĂ©nykezĂ©s, a törvĂ©nyhozĂĄs forradalma volt. Ma Ășgy mondanĂĄnk, hogy reform" - tette hozzĂĄ GyurcsĂĄny.

1848-ban a kormĂĄnyon lĂ©vĂ”k Ă©s az ellenzĂ©k tiszteltĂ©k egymĂĄst - hangsĂșlyozta a miniszterelnök. 1848 pĂ©dĂĄjĂĄn mĂ©ltatta, hogy akkor kormĂĄny Ă©s ellenzĂ©k között közbizalom volt. HangsĂșlyozta, hogy 1848 kĂ©t nagy hĂ”se, BatthyĂĄny Lajos, az elsĂ” miniszterelnök, Ă©s PetĂ”fi SĂĄndor akik mindketten Ă©letĂŒket adtĂĄk a hazĂĄĂ©rt, de ellenkezĂ” oldalra kerĂŒltek, "tudtĂĄk, hogy a haza nemcsak az, amit Ă”k gondolnak, hanem az is, amit a rivĂĄlisuk". "A haza több, mint ami mi vagyunk, de mi is benne vagyunk" - mondta GyurcsĂĄny

"A hazafisĂĄghoz egy dolog biztosan kell: elfogadni, hogy a haza nem Ă©n (vagyok), hanem a haza mi valamennyien vagyunk. Ez a hazafisĂĄg elsĂ” parancsa - zĂĄrta beszĂ©dĂ©t a kormĂĄnyfĂ”.. VĂ©gĂŒl a Kossuth-nĂłta refrĂ©njĂ©vel bĂșcsĂșzott el: "Éljen a magyar szabadsĂĄg, Ă©ljen a haza".

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player