ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
A diktatĂșrĂĄrĂłl
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Jegyzet Jegyzet
Álmaik utån futnak a lånyok
KovĂĄcs M. Norbert   2007 February 10, Saturday  

BeyoncĂ© Diana Ross bĂ”rĂ©be bĂșjik, Jamie Foxx hozza a kötelezĂ”t, Eddie Murphy Ă©s a szinte teljesen ismeretlen Jennifer Hudson pedig igazolja az Oscar-jelölĂ©st. A Dreamgirls nĂ©ha tisztĂĄra olyan, mint a Ray, csak kĂ©t adaggal több benne a nyĂĄl. Kritika.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Aki lĂĄtta a Ray cĂ­mĂ» filmet, Ă©s beĂŒl a Dreamgirls-re, annak nagyjĂĄbĂłl az ötödik percben egĂ©sz biztosan eszĂ©be fog jutni a legendĂĄs Ray Charles Ă©letĂ©t bemutatĂł mozi. Nem csak azĂ©rt, mert mindkettĂ” zenĂ©s film Ă©s jĂĄtszik bennĂŒk Jamie Foxx, hanem mert az Oscar-dĂ­jas forgatĂłkönyvĂ­rĂł, Bill Condon elsĂ” rendezĂ©sĂ©ben jĂłcskĂĄn merĂ­tett a szinte teljesen azonos idĂ”ben Ă©s tĂ©rben jĂĄtszĂłdĂł Ă©letrajzi filmbĂ”l. A törtĂ©netmesĂ©lĂ©s mĂłdja, a lĂĄtvĂĄny Ă©s a hangulat is sokszor kĂ­sĂ©rtetiesen hasonlĂ­t. Csak a Dreamgirls-ben kĂ©t adaggal több a nyĂĄl. Ez viszont talĂĄn bocsĂĄnatos bĂ»n, hiszen mĂ©gis csak egy musicalrĂ”l van szĂł, Ă©s a vokalista lĂĄnyokbĂłl vilĂĄgsztĂĄrrĂĄ vĂĄlĂł Ă©nekesnĂ”k azĂ©rt mĂ©gsem lehetnek olyan tökösek, mint a heroinnal valĂł tusakodĂĄs közben zenetörtĂ©nelmet Ă­rĂł Ray Charles.

Fontos megjegyezni, hogy e sorok szerzĂ”je hatalmas zeneszeretete ellenĂ©re erĂ”sen Ăłdzkodik a musicalektĂ”l, ezt a filmet mĂ©gis sikerĂŒlt vĂ©gignĂ©znie Ășgy, hogy a közhely- Ă©s giccsparĂĄdĂ©-Ă©rzĂ©s egyszer sem fogta el komolyabban, az csak bĂĄtortalanul prĂłbĂĄlkozott nĂ©ha, de sikertelenĂŒl.
 
A film a The Dreamettes nevĂ» nĂ”i Ă©nektriĂł ĂștjĂĄt mutatja be az amatĂ”r tehetsĂ©gkutatĂłtĂłl egĂ©szen a toplistĂĄk Ă©lĂ©ig. A hĂĄrom fekte fiatal lĂĄny (BeyoncĂ© Knowles, Anika Noni Rose, Jennifer Hudson) Ă©lete gyökeres fordulatot vesz, amikor felkarolja Ă”ket egy fĂ©lĂĄllĂĄsban menedzserkĂ©nt dolgozĂł autĂłkereskedĂ” (Jamie Foxx), Ă©s elintĂ©zi nekik, hogy a helyi nagymenĂ”nek, James "Thunder" Early-nek (Eddie Murphy) vokĂĄlozhassanak. Beindul a gĂ©pezet Ă©s a gyönyörĂ», roppant tehetsĂ©ges lĂĄnyok hamarosan mĂĄr önĂĄllĂł lehetĂ”sĂ©get kapnak, Ă­gy szĂŒletik meg a mĂĄr The Dreams nevĂ» formĂĄciĂł, mellyel meg sem ĂĄllnak a csĂșcsig. TermĂ©szetesen idĂ”vel a gyorsan jött Ă©s egyre növekvĂ” nĂ©pszerĂ»sĂ©g benyĂșjtja a szĂĄmlĂĄt: az Ă©nekesnĂ”k a siker Ă©rdekĂ©ben gĂĄtlĂĄstalan menedzserĂŒk irĂĄnyĂ­tĂĄsa alatt hamar összetĂ»zĂ©sbe kerĂŒlnek egymĂĄssal, Ă©s egyikĂ”jĂŒk, az addig szĂłlistakĂ©nt szereplĂ”, kevĂ©sbĂ© csinos lĂĄny elhagyni kĂ©nyszerĂŒl a csapatot, mĂ­g a többiek Ășjra triĂłvĂĄ egĂ©szĂŒlve pörögnek tovĂĄbb. Mindeközben pedig Ă©szre sem veszik, hogy az ĂĄlomlĂĄnyoknak pont az ĂĄlmaikat kell feladniuk a biznisz Ă©rdekĂ©ben.

A történet alapjåul a The Primettes, valamint a The Supremes és Diana Ross pålyafutåsa szolgålt, tehåt igen jelentÔs részben valós eseményeket dolgoz fel a musical, melynek színpadi våltozata 25 éven åt futott sikerrel a Broadway-en.

A szĂ­nĂ©szi alakĂ­tĂĄsokat elnĂ©zve nem sok kivetnivalĂłnk lehet. Jamie Foxx hozza a kötelezĂ”t, nagyon passzolnak neki a zenei tĂ©mĂĄjĂș mozik. Eddie Murphy sem okoz csalĂłdĂĄst, vagy talĂĄn mĂ©gis, rettentĂ” pozitĂ­vat. Az ĂĄltalĂĄban limonĂĄdĂ© vĂ­gjĂĄtĂ©kaival tarolĂł szĂ­nĂ©sz juttatja eszĂŒnkbe legsĂ»rĂ»bben a filmben Foxx Ray-beli, Oscarral jutalmazott, zseniĂĄlis alakĂ­tĂĄsĂĄt, Ă©s bĂĄr olyan mĂ©lysĂ©gekig nem megy a karakter megformĂĄlĂĄsĂĄban, mint Foxx Ray Charles esetĂ©ben - hiszen nincs is rĂĄ lehetĂ”sĂ©ge -, mĂ©gis, amit elĂ”vezet a tragikus pĂĄlyĂĄjĂș Ă©s sorsĂș James "Thunder" Early szerepĂ©ben, azĂ©rt könnyen lehet, hogy nemsokĂĄra Ă”t is egy Oscar-szoborral jutalmazzĂĄk, teljesen megĂ©rdemelten.
NĂ”i fronton is elĂ©gedettek lehetĂŒnk, fĂ”leg, hogy a film nem csak a szemĂŒnknek kedvez ezen a tĂ©ren. Az eddig leginkĂĄbb a hangjĂĄval, lenyĂ»gözĂ” szĂ©psĂ©gĂ©vel Ă©s dögös tĂĄncaival a slĂĄgerlistĂĄkon tarolĂł pop-dĂ­va, BeyoncĂ© Knowles, bĂĄr rĂĄ osztottĂĄk a fĂ”bb szerepek közĂŒl a legkevesebb szĂ­nĂ©szi feladattal jĂĄrĂłt, egĂ©sz tisztessĂ©gesen alakĂ­tja a Diana Ross-rĂłl mintĂĄzott, vilĂĄgsztĂĄrrĂĄ vĂĄlĂł Deena Jones-t, amit pedig Jennifer Hudson mĂ»vel a filmben, az egyszerĂ»en egy kĂŒlön kategĂłria. RĂłla igen fontos tudni a megĂ­tĂ©lĂ©sĂ©hez, hogy az amerikai közönsĂ©g egĂ©szen mostanĂĄig nem filmekbĂ”l, hanem az American IdolbĂłl ismerhette, ami az ottani MegasztĂĄr, Ă©s aminek a döntĂ”se volt a hölgy, tehĂĄt a Dreamgirls Ă©lete elsĂ” filmszerepe. Nos, a katartikus hangĂș Ă©nekesnĂ”t kapĂĄsbĂłl Oscar-dĂ­jra jelöltĂ©k alakĂ­tĂĄsĂĄĂ©rt, Ășgyhogy jĂłl indĂ­tja a filmes pĂĄlyafutĂĄsĂĄt, Ă©s ami azt illeti, valĂłban igen meggyĂ”zĂ”en hozta a zenekarbĂłl kifĂșrt szĂłlista szerepĂ©t, akit rĂĄadĂĄsul mĂ©g egy szerelmi csalĂłdĂĄs Ă©s az egyedĂŒlĂĄllĂł anyĂĄk sorsa is sĂșjt.

TermĂ©szetesen a film egyik legjelentĂ”sebb rĂ©sze a zene, amelyre sok panaszunk szintĂ©n nem lehet. TalĂĄn csak kicsit sok a vĂ©gĂ©re mĂĄr a teli torokbĂłl szakadĂł Ă©rzelem, de hĂĄt ez a musicalek sajĂĄtossĂĄga Ă©s szerencsĂ©re azĂ©rt a kĂ©szĂ­tĂ”knek sikerĂŒlt megmaradniuk a mĂ©g tĂ»rhetĂ” szinten. ArrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy ettĂ”l fĂŒggetlenĂŒl az egyes szĂĄmok zenei minĂ”sĂ©ge kifogĂĄstalan. E cikk szerzĂ”je imĂĄdja a fekete zenĂ©t, a soul-Ă©nekesnĂ”ket, Ășgyhogy lehet ez tette elviselhetĂ”vĂ© szĂĄmĂĄra a musical mĂ»faj amĂșgy nem szeretett jellegzetessĂ©geit, szĂłval, aki sem a musicaleket sem a fekete zenĂ©t nem kedveli, az azĂ©rt gondolkozzon el rajta, hogy akarja-e lĂĄtni az ĂĄlomlĂĄnyok kalandjait. FĂ”leg, mert több mint kĂ©t ĂłrĂĄs Ă©s ebbĂ”l több mint kĂ©t Ăłra zene.
 
ÖsszessĂ©gĂ©ben kellemes Ă©lmĂ©ny a Dreamgirls, a fent emlĂ­tetteket figyelembe vĂ©ve ajĂĄnlott a megtekintĂ©se, mĂĄr csak azĂ©rt is, mert ĂĄltala megtudhatjuk, milyen napjainkban az a mozifilm, amelyet nyolc Oscar-dĂ­jra jelölnek. Ez a szĂĄm pedig igen sokat elĂĄrul, mĂ©g akkor is, ha tudjuk, hogy jelölĂ©seibĂ”l hĂĄrmat ugyanabban a kategĂłriĂĄban kapta a film (legjobb betĂ©tdal) Ă©s a legfontosabb dĂ­j elnyerĂ©sĂ©re sincs esĂ©lye az ĂĄlomlĂĄnyoknak, hiszen a mezĂ”nyben - többek között - jĂłval erĂ”sebb tĂĄrsadalmi mondanivalĂłjĂș alkotĂĄsok is szerepeltek, Ă­gy a legjobb filmnek jĂĄrĂł aranyszoborra vĂ©gĂŒl nem jelöltĂ©k Ă”ket.
Persze azĂ©rt, ami a mondanivalĂłt illeti, olyan a Dreamgirls-ben is akad, ha picit odafigyelĂŒnk, a hangszĂĄlszaggatĂĄsokbĂłl felsejlik, hogy a rendkĂ­vĂŒl kedvelt szabadsĂĄg-tĂ©mĂĄrĂłl van szĂł benne.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player