Szakszervezetek
Adócsalási vád - Civilek tüntettek az áfacsalások ellen Budapesten
Civil szervezetek tüntetésen követelték a "nagy adózók által elkövetett áfacsalások" kivizsgálását szombaton a fõvárosban.
A betiltott Magyar Gárda alapítására emlékeztek Budapesten
Demonstráció az Astoriánál - Befejezõdött a forgalomakadályozó megmozdulás
Demonstráció az Astoriánál - Áll a forgalom
Fidesz-székház - Panaszt tesznek az ügyészségnél a márciusi demonstráció résztvevõi
A Szeviép Zrt. egykori alvállalkozói demonstráltak Szegeden
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületébõl adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erõk visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Szakszervezetek Szakszervezetek
Flashmob a rasszista megnyilvánulások és a Szabadság térre tervezett emlékmû ellen
MTI   2014 February 01, Saturday  

Flashmobbal tiltakoztak civilek és a baloldali összefogás pártjai a fõvárosi Szabadság térre tervezett német megszállás emlékmûve és a szélsõséges, rasszista megnyilvánulások ellen szombaton, a volt tv-székház elõtt.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Flashmobbal tiltakoztak civilek és a baloldali összefogás pártjai a fõvárosi Szabadság térre tervezett német megszállás emlékmûve és a szélsõséges, rasszista megnyilvánulások ellen szombaton, a volt tv-székház elõtt.

    A demonstráción több százan vettek részt, az épület elõtti füves területen állók magasba tartott tábláin egyebek között a "Történelemhamisítás", "Szellemi kútmérgezés", "Hogyan juthattatok idáig?", "Fidesz, benyaltál a Jobbiknak?" felirat volt olvasható.
    A megmozdulást Magyar Fruzsina dramaturg és a Radnóti- és Tolerancia-díjas Tolerancia Facebook-csoport szervezte azzal a céllal, hogy a kormány ne engedélyezze több szélsõjobboldali szervezet február 8-i megemlékezését a "becsület napjáról", és vonja vissza a német megszállás emlékmûvének engedélyét.
    Az egybegyûltek elõtt a szocialista Hiller István hangsúlyozta: azért vannak itt, mert normális, békés, nyugodt Magyarországot szeretnének. Megfogalmazása szerint ma a szabadságnak nem bõvül, hanem szûkül a tere. Az ország náci megszállásának 70. évfordulóján nem az a megemlékezés módja, hogy emlékmûvet állítanak a Szabadság téren - mutatott rá. "Mi nem akarjuk ezt az emlékmûvet" - jelentette ki.
    A Hazatérés templomának elõterében felavatott Horthy-szoborra célozva úgy fogalmazott: nem akarják, hogy az emlékmûvön álló birodalmi sas "a tér sarkában megbúvó Horthyval" ismét "összekacsintson". Együtt és határozottan ki kell jelenteni, hogy a deportálás, az deportálás, és a holokauszt része volt - rögzítette, hozzátéve: akik a holokausztot elkövették, aljas gyilkosok, s ezt nem szépíteni, nem relativizálni kell, hanem szembenézni vele.
    Véleménye szerint ma Magyarországon a közelmúlt történelmének elõre megfontolt, tudatos átírása zajlik.
    Vadai Ágnes, a DK alelnöke a "gombamód szaporodó" Horthy-szobrokról, kormánypárti képviselõk asszisztálásával "éledezõ" Horthy-korszakról beszélt, majd kritizálta a Nemzeti alaptantervet, amelyben nemzeti-konzervatív íróként szerepel Wass Albert, Nyirõ József és Szabó Dezsõ.
    Azt mondta: a kormány olyan szobrot terveztet az V. kerület polgármesterének asszisztálásával, amely nemcsak felmentést ad azoknak, akik "részt vettek honfitársaink kiirtásában", hanem súlyosan sérti az áldozatok emlékét is.
    Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa a mai Magyarország legnagyobb bajának nevezte, hogy nincs világos választóvonal a politikai jobboldalon belül a szélsõjobb és a jobbközép között. Már nincs is jobbközép - vélekedett. Szerinte a tervezett emlékmûvel "el akarják hazudni" a 20. századot.
    Popper Gábor a Magyar Liberális Párt képviseletében arról beszélt, hogy szeretné, ha gyermekei és unokái olyan világban nõnének fel, ahol nem kell félnie senkinek származása, bõrszíne, vallása, identitása, politikai nézetei miatt.
    A rendezvény végén a résztvevõk átvonultak a tér sarkába, a német megszállás emlékmûvének tervezett helyéhez. Sebõ Gábor, a Tiszta Kezek Mozgalom aktivistája azt kérte, hogy a következõ napokban a résztvevõk a korszakot felidézõ fotókkal, emléktárgyakkal járuljanak hozzá egy, a téren rendezendõ történeti emlékkiállításhoz.
    A tüntetésen jelen volt mások mellett Kovács László, Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, Bauer Tamás, a DK politikusa és Mécs Imre, egykori szabaddemokrata, késõbb szocialista képviselõ. A résztvevõk között sárga csillagot viselve megjelent Bach Szilvia humorista is. Volt, aki áthúzott horogkeresztes jelvényt viselt tiltakozása jeléül.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player