Jog
Demonstråciót tartanak a volt Malév alkalmazottak
(MTI) - DemonstrĂĄciĂłt hirdettek a MalĂ©v egykori munkavĂĄllalĂłi mĂĄrcius 29-re, a MalĂ©v 68. szĂŒletĂ©snapjĂĄra - közölte a MalĂ©v MunkavĂĄllalĂłk ÉrdekvĂ©delmi Szervezetei az MTI-vel szerdĂĄn.
Jogszabålyvåltozåsok - Mårciustól fél szocpol tåmogatås jår a fiataloknak hasznålt lakås våsårlåsra
Paksi erĂ”mĂ» - A magyar kormĂĄny tavaly decemberben tĂĄjĂ©koztatta BrĂŒsszelt a paksi bĂ”vĂ­tĂ©srĂ”l
ElkĂ©szĂŒlt az elektronikus anyakönyvezĂ©s bevezetĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ges jogszabĂĄlytervezet
Könnyebb lesz elkobozni Európåban a bûnözÔk vagyonåt
Vådemelés egy férfi ellen, aki zaklatta a Budapest Pride résztvevÔit
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Jacenyuk az orosz erĂ”k visszavonĂĄsĂĄt sĂŒrgeti
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Jog Jog
Devizahitelek - DarĂĄk PĂ©ter: a KĂșria nem tehetett többet
MTI   2013 December 18, Wednesday  

(MTI) - A KĂșria mindazt megtette, amit a legfelsĂ”bb bĂ­rĂłi fĂłrum a rendelkezĂ©sĂ©re ĂĄllĂł eszközökkel egy jogĂĄllamban megtehet a bajba jutott devizaadĂłsokĂ©rt, ennek a sĂșlyos tĂĄrsadalmi, gazdasĂĄgi problĂ©mĂĄnak az ĂĄtfogĂł kezelĂ©sĂ©hez azonban a ...
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A KĂșria mindazt megtette, amit a legfelsĂ”bb bĂ­rĂłi fĂłrum a rendelkezĂ©sĂ©re ĂĄllĂł eszközökkel egy jogĂĄllamban megtehet a bajba jutott devizaadĂłsokĂ©rt, ennek a sĂșlyos tĂĄrsadalmi, gazdasĂĄgi problĂ©mĂĄnak az ĂĄtfogĂł kezelĂ©sĂ©hez azonban a bĂ­rĂłsĂĄgoknak nincsenek eszközei - mondta a KĂșria elnöke az MTI-nek a hĂ©tfĂ”n meghozott jogegysĂ©gi döntĂ©s kapcsĂĄn.

    A kĂ©rdĂ©s az, hogy a szerzĂ”dĂ©ses terhek radikĂĄlis eltolĂłdĂĄsĂĄval mit lehet kezdeni. Mindenki ĂĄtĂ©rzi, hogy mĂ©ltĂĄnytalan, esetenkĂ©nt rendkĂ­vĂŒl nehĂ©z helyzetbe kerĂŒltek a devizahitelesek, elsĂ”sorban az ĂĄrfolyamkockĂĄzat miatt. A kialakult helyzetre a jog elsĂ”sorban a szerzĂ”dĂ©smĂłdosĂ­tĂĄs lehetĂ”sĂ©gĂ©t kĂ­nĂĄlja, aminek alapvetĂ”en hĂĄromfĂ©le mĂłdja lehet: a felek, azaz a hitelezĂ”k Ă©s az adĂłsok közötti megegyezĂ©s, a bĂ­rĂłi Ășt Ă©s a jogszabĂĄlyalkotĂĄs - fejtette ki DarĂĄk PĂ©ter.
    A jogegységi hatårozat egyértelmûen leszögezi: a bírói szerzÔdésmódosítåsnak az a rendeltetése, hogy egy-egy konkrét szerzÔdés esetében orvosolja a felek között a szerzÔdéskötés utån bekövetkezett kedvezÔtlen våltozåsok hatåsait, åm arra nem alkalmas, hogy szerzÔdések tömegénél csak az egyik fél szåmåra håtrånyosan avatkozzanak be.
    Daråk Péter elmondta: az utólagos szerzÔdésmódosítås egy måsik módja a jogszabålyalkotås, és az azzal jåró politikai felelÔség vållalåsa, és a harmadik lehetÔségre - a felek közti megegyezésre - is vannak példåk a fejlett jogållamok gyakorlatåban.
    HollandiĂĄban egy, az 1980-as Ă©vekben kidolgozott befektetĂ©si konstrukciĂł ĂłriĂĄsi tĂĄrsadalmi Ă©s pĂ©nzĂŒgyi problĂ©mĂĄkhoz vezetett a 2000-es Ă©vek közepĂ©re. A jelentĂ”s hozamokkal kecsegtetĂ” pĂ©nzĂŒgyi szolgĂĄltatĂĄsoknĂĄl ugyanis a hozamok nagy rĂ©sze a költsĂ©gekre, pĂ©ldĂĄul magas dĂ­jtĂ©teleket alkalmazĂł befektetĂ©si biztosĂ­tĂĄsokra ment el. A tĂĄrsadalmi felhĂĄborodĂĄst Ă©rzĂ©kelve azonban az ombudsman fellĂ©pĂ©se nyomĂĄn a fogyasztĂłk Ă©rdekvĂ©delmi szervezeteinek Ă©s a pĂ©nzĂŒgyi szolgĂĄltatĂłknak sikerĂŒlt egyezsĂ©get kötniĂŒk Ă©s a felmerĂŒlĂ” költsĂ©geket igazsĂĄgosan, mindkĂ©t oldal szĂĄmĂĄra elfogadhatĂłan megosztaniuk - fĂ»zte hozzĂĄ.
    Ehhez nyilvĂĄn konszenzuskeresĂ”, kompromisszumkĂ©sz tĂĄrsadalmi, közĂ©leti közegre van szĂŒksĂ©g, ahol az ilyen mechanizmusoknak mĂĄr jĂłl bejĂĄratott gyakorlata van, az abban rĂ©szt vevĂ” intĂ©zmĂ©nyekben pedig bĂ­zik a tĂĄrsadalom. A hazai közĂ©letben is felvetĂ”dtek mĂĄr olyan vĂ©lemĂ©nyek, hogy a balul sikerĂŒlt devizahitelezĂ©s nyomĂĄn felmerĂŒlĂ” terheket meg kellene osztani a bankok, az ĂŒgyfelek Ă©s a kormĂĄny között. A bĂ­rĂłsĂĄg azonban nem jogosult semmifĂ©le ilyen jellegĂ» döntĂ©s meghozatalĂĄra, ez nem annyira jogi problĂ©mĂĄk bĂ­rĂłi megoldĂĄsĂĄt, hanem sokkal inkĂĄbb tĂĄrsadalmi problĂ©mĂĄk politikai kezelĂ©sĂ©t kĂ­vĂĄnja meg - mutatott rĂĄ DarĂĄk PĂ©ter.
    HozzĂĄtette: jelenleg MagyarorszĂĄgon hiĂĄnyoznak a jogi eszközök, nemcsak a jogszabĂĄlyok, de mĂ©g a bĂ­rĂłi gyakorlat is. Devizahitelekkel kapcsolatos korĂĄbbi magyar Ă­tĂ©lkezĂ©si gyakorlat alig van, de a fejlett jogĂĄllamok bĂ­rĂłsĂĄgai sem igazĂĄn talĂĄlkoztak ezzel a problĂ©makörrel, hiszen ez a pĂ©nzĂŒgyi termĂ©k Nyugat-EurĂłpĂĄban sokkal szĂ»kebb körben terjedt el, mint MagyarorszĂĄgon. KivĂ©tel talĂĄn Ausztria, ahol azonban rövid idĂ” utĂĄn kivezettĂ©k a pĂ©nzĂŒgyi szolgĂĄltatĂĄsok piacĂĄrĂłl jogalkotĂĄsi, hatĂłsĂĄgi eszközökkel.
    A KĂșria hĂ©tfĂ”n mindazt megtette, amit jelen helyzetben egy jogegysĂ©gi eljĂĄrĂĄs keretei között meg lehetett tenni, Ă©s nagyon tudatos volt a tekintetben, hogy mi az, amirĂ”l nem hatĂĄroz - hangsĂșlyozta az elnök.
    A KĂșria azokkal az elvi kĂ©rdĂ©sekkel foglalkozott, amelyek az egyes ĂŒgyek vizsgĂĄlata nĂ©lkĂŒl megvĂĄlaszolhatĂłk, "elĂ”kĂ©rdĂ©sĂ©t" jelentik a konkrĂ©t perek eldöntĂ©sĂ©nek. A jogegysĂ©gi döntĂ©s cĂ©lja az volt, hogy a konkrĂ©t ĂŒgyeket tĂĄrgyalĂł bĂ­rĂĄk szĂĄmĂĄra segĂ­tsĂ©get nyĂșjtson elsĂ”sorban az Ă©rvĂ©nytelensĂ©g kĂ©rdĂ©skörĂ©ben, tovĂĄbbĂĄ bizonyos mĂ©rtĂ©kig annak jogkövetkezmĂ©nyeire nĂ©zve. Az egyes ĂŒgyek jelenleg mĂ©g többnyire az Ă©rvĂ©nytelensĂ©g, illetve a devizahitel mibenlĂ©tĂ©nek kĂ©rdĂ©se körĂŒl forognak, pĂ©ldĂĄul hogy forint vagy devizaalapĂș kölcsönrĂ”l van-e egyĂĄltalĂĄn szĂł.

 DarĂĄk PĂ©ter megjegyezte: a hĂ©tfĂ”i döntĂ©s elsĂ” sajtĂłvisszhangjaiban kisebb figyelmet kapott az a lĂ©nyeges momentum, hogy a KĂșria a devizahiteles szerzĂ”dĂ©sek Ă©rvĂ©nytelensĂ©gĂ©t egy bizonyos megközelĂ­tĂ©sben vetette el. Azt mondta ki, hogy ez a szerzĂ”dĂ©stĂ­pus önmagĂĄban az adĂłst terhelĂ” ĂĄrfolyamkockĂĄzat miatt nem tekinthetĂ” jogszabĂĄlyba vagy jĂł erkölcsbe ĂŒtközĂ”nek, illetve uzsorĂĄs vagy szĂ­nlelt szerzĂ”dĂ©snek.

    A fĂ”bĂ­rĂł kiemelte: a jogegysĂ©gi döntĂ©s nem tette okafogyottĂĄ a sok ezernyi konkrĂ©t pert, melyek jelentĂ”s rĂ©sze az Ă©rvĂ©nytelensĂ©g kĂ©rdĂ©sĂ©t veti fel, hiszen több tucatnyi pĂ©nzintĂ©zet ĂĄltal kidolgozott több mint szĂĄz kĂŒlönfĂ©le szerzĂ”dĂ©stĂ­pusrĂłl van szĂł, melyekben eltĂ©rĂ” feltĂ©telek, kikötĂ©sek szerepelnek kĂŒlönfĂ©le jogi szĂ­nvonalon megfogalmazva, kidolgozva, ezĂ©rt azok megĂ­tĂ©lĂ©se is eltĂ©rĂ” lehet akĂĄr az Ă©rvĂ©nytelensĂ©g kĂ©rdĂ©skörĂ©ben is.
    SzĂĄmos kereset alapszik pĂ©ldĂĄul a hitelintĂ©zeti törvĂ©ny azon rendelkezĂ©sein, melyek szerint semmis az a szerzĂ”dĂ©s, mely nem tartalmazza a hozzĂĄ kapcsolĂłdĂł költsĂ©geket, az Ă©ves szĂĄzalĂ©kban kifejezett teljeshiteldĂ­j-mutatĂłt, illetve azon feltĂ©telek, körĂŒlmĂ©nyek rĂ©szletes meghatĂĄrozĂĄsĂĄt, melyek fennĂĄllĂĄsa esetĂ©n a hiteldĂ­j megvĂĄltoztathatĂł, illetve egyĂĄltalĂĄn, hogy mi a tĂĄrgya szerzĂ”dĂ©snek. Az MTI Ă©rdeklĂ”dĂ©sĂ©re, hogy ezekben a perekben milyen irĂĄnymutatĂĄst ad a jogegysĂ©gi hatĂĄrozat, DarĂĄk PĂ©ter hangsĂșlyozta, hogy ezek a jogvitĂĄk csak a konkrĂ©t ĂŒgyben vitatott szerzĂ”dĂ©s vizsgĂĄlatĂĄval dönthetĂ”k el, csakĂșgy mint a pĂ©nzintĂ©zetek tĂĄjĂ©koztatĂĄsi kötelezettsĂ©gĂ©nek elmulasztĂĄsĂĄra hivatkozĂł keresetek, hiszen e tĂ©ren is nagyon eltĂ©rĂ” gyakorlatot folytattak az egyes pĂ©nzintĂ©zetek. TovĂĄbbĂĄ a jogegysĂ©gi hatĂĄrozat utĂĄn is nyitott kĂ©rdĂ©s marad az az uniĂł luxembourgi szĂ©khelyĂ» EurĂłpai BĂ­rĂłsĂĄgon a KĂșria megkeresĂ©se alapjĂĄn eldöntĂ©sre vĂĄrĂł kĂ©rdĂ©s, mely kihatĂĄssal lehet az egyoldalĂș szerzĂ”dĂ©smĂłdosĂ­tĂĄsok tisztessĂ©gessĂ©gĂ©nek megĂ­tĂ©lĂ©sĂ©re.
    A KĂșriĂĄnak a kĂ©sĂ”bbiekben is lehet mĂ©g feladata a deviza alapĂș hitelekkel kapcsolatos perekben az egysĂ©ges bĂ­rĂłsĂĄgi gyakorlat alakĂ­tĂĄsa terĂ©n, rĂ©szben az Ă©rvĂ©nytelensĂ©gi jogkövetkezmĂ©nyekkel összefĂŒggĂ©sben, rĂ©szben pedig a luxembourgi bĂ­rĂłsĂĄg majdani hatĂĄrozata nyomĂĄn.
    A hĂ©tfĂ”i jogegysĂ©gi hatĂĄrozat a jogkövetkezmĂ©nyeket tekintve arra az ĂĄllĂĄspontra helyezkedik, hogy amennyiben valamilyen okbĂłl mĂ©gis Ă©rvĂ©nytelen egy devizahiteles szerzĂ”dĂ©s, az Ă©rvĂ©nytelensĂ©g elsĂ”dleges jogkövetkezmĂ©nye - ha ez lehetsĂ©ges - a szerzĂ”dĂ©s Ă©rvĂ©nytelen elemeinek kikĂŒszöbölĂ©se ĂștjĂĄn a szerzĂ”dĂ©s Ă©rvĂ©nyessĂ© nyilvĂĄnĂ­tĂĄsa. Csak ha ez nem lehetsĂ©ges, akkor merĂŒlhetnek fel az Ă©rvĂ©nytelensĂ©g mĂĄs jogkövetkezmĂ©nyei.
    DarĂĄk PĂ©ter kitĂ©rt arra is, hogy a szaksajtĂłban olvashatĂł becslĂ©sek szerint az ĂĄrfolyamkockĂĄzattal összefĂŒggĂ©sben a hĂ©tfĂ”i jogegysĂ©gi döntĂ©s a devizahiteles tĂ”keösszeghez mĂ©rten is jelentĂ”s nagysĂĄgrendĂ» összeget illetĂ”en lehet döntĂ”. Az egyoldalĂș szerzĂ”dĂ©smĂłdosĂ­tĂĄs tisztessĂ©gtelensĂ©gĂ©nek kĂ©rdĂ©se - mellyel összefĂŒggĂ©sben az EurĂłpai BĂ­rĂłsĂĄg dönt majd - jogi Ă©rtelemben ugyan nagy jelentĂ”s elvi kĂ©rdĂ©s, pĂ©nzĂŒgyi hatĂĄsait tekintve azonban kisebb sĂșlyĂș mint az ĂĄrfolyamkockĂĄzat.
    Arra a felvetĂ©sre, hogy sokak szerint ellentmondĂł Ă­tĂ©letek szĂŒlettek a devizahiteles perekben, DarĂĄk PĂ©ter kiemelte: ez javarĂ©szt alaptalan felvetĂ©s. A hĂ©tfĂ”i az elsĂ” olyan jogegysĂ©gi hatĂĄrozat, amely alapvetĂ”en a joggyakorlat tovĂĄbbfejlesztĂ©se cĂ©ljĂĄbĂłl szĂŒletett, Ă©s nem azĂ©rt, mert ellentmondĂł lett volna a bĂ­rĂłi gyakorlat. Igaz, ugyan, hogy a bĂ­rĂĄk hol az adĂłsok, hol a hitelezĂ”k javĂĄra Ă­tĂ©ltek, de többnyire egysĂ©ges jogelvek, Ă©rtelmezĂ©s alapjĂĄn jĂĄrtak el. Az eltĂ©rĂ” döntĂ©sek oka javarĂ©szt az volt, hogy eltĂ©rĂ”ek voltak az adott ĂŒgy körĂŒlmĂ©nyei, Ă­gy pĂ©ldĂĄul a vitatott szerzĂ”dĂ©s tartalma.
    DarĂĄk PĂ©ter az MTI kĂ©rdĂ©sĂ©re nem kĂ­vĂĄnta kommentĂĄlni a pĂĄrtreagĂĄlĂĄsokat, Ă­gy többek között azokat sem, amelyek szerint a KĂșria a bankok oldalĂĄra ĂĄllt, illetve amelyek egyenesen visszautasĂ­tottĂĄk a KĂșria jogegysĂ©gi hatĂĄrozatĂĄt.



Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player