ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
Politikus szerepek
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
2013-ban Ă©rkezik a Vw UP! GT
KultĂșra KultĂșra
Elhunyt Starker JĂĄnos, a csellĂł koronĂĄzatlan kirĂĄlya
MTI   2013 April 28, Sunday  

Elhunyt Starker JĂĄnos vilĂĄghĂ­rĂ» magyar szĂĄrmazĂĄsĂș gordonkamĂ»vĂ©sz. Az Indianai Egyetem nagyhĂ­rĂ» gordonka tanszĂ©kĂ©nek vezetĂ”je nyolcvannyolc Ă©vesen vasĂĄrnap hajnalban az Indiana ĂĄllambeli Bloomingtonban halt meg.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Elhunyt Starker JĂĄnos vilĂĄghĂ­rĂ» magyar szĂĄrmazĂĄsĂș gordonkamĂ»vĂ©sz. Az Indianai Egyetem nagyhĂ­rĂ» gordonka tanszĂ©kĂ©nek vezetĂ”je nyolcvannyolc Ă©vesen vasĂĄrnap hajnalban az Indiana ĂĄllambeli Bloomingtonban halt meg.

    Starker csodagyereknek szĂĄmĂ­tott, hatĂ©vesen kezdett gordonkĂĄzni, nyolcĂ©vesen mĂĄr tanĂ­tvĂĄnya volt, 11 Ă©vesen pedig mĂĄr nyilvĂĄnosan koncertezett - Ă­rta rĂłla a halĂĄlhĂ­rĂ©t jelentĂ” indianapublicmedia.org amerikai internetes portĂĄl. Az 1924-ben Budapesten szĂŒletett mĂ»vĂ©sz 1948-ban telepĂŒlt ĂĄt az EgyesĂŒlt Államokba; több vilĂĄghĂ­rĂ» zenekarnak volt vezetĂ” csellistĂĄja. A 20. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©nek egyik legkivĂĄlĂłbb gordonkamĂ»vĂ©sze volt, a csellĂł koronĂĄzatlan kirĂĄlyĂĄnak tekintettĂ©k.
    Starker JĂĄnos 1924. jĂșlius 5-Ă©n szĂŒletett Budapesten Starker SĂĄndor Ă©s Margit szabĂłk gyermekekĂ©nt, kĂ©t bĂĄtyja, Tibor Ă©s Ede hegedĂ»n jĂĄtszott, Ă” hatodik szĂŒletĂ©snapjĂĄra kapott csellĂłt. Zenei tanulmĂĄnyait 11 Ă©vesen a budapesti Liszt Ferenc ZenemĂ»vĂ©szeti FĂ”iskolĂĄn kezdte. A hĂĄborĂș utĂĄn a fiatal mĂ»vĂ©sz rögtön a fĂ”vĂĄrosi OperahĂĄz Filharmonikus ZenekarĂĄba kerĂŒlt elsĂ” csellistakĂ©nt. 1948-ban a Dallasi Szimfonikus Zenekarhoz, majd egy Ă©vvel kĂ©sĂ”bb a New York-i Metropolitan Opera zenekarĂĄhoz szerzĂ”dött. Alig nĂ©hĂĄny Ă©vig volt zenekari tag: mĂĄr 1953-ban szĂłlistĂĄnak hĂ­vtĂĄk a ChicagĂłi Szimfonikus Zenekarhoz. Öt Ă©ven ĂĄt zenĂ©lt ChicagĂłban, majd 1958-ban Bloomingtonban telepedett le, s azĂłta az Indianai Egyetem csellĂłtanszĂ©kĂ©nek professzora, 1961-tĂ”l tanszĂ©kvezetĂ”je volt.
    A gordonkamĂ»vĂ©sz Bach, Frescobaldi, Brahms, Beethoven, Franck Ă©s Hindemith mĂ»veinek avatott elĂ”adĂłja volt. ZeneszerzĂ”kĂ©nt sajĂĄt mĂ»vein kĂ­vĂŒl rĂ©gebbi szerzĂ”k, pĂ©ldĂĄul Schubert Ă©s Beethoven szerzemĂ©nyeinek ĂĄtirataival is elismerĂ©st aratott; több mint 60 lemezfelvĂ©telt kĂ©szĂ­tett. VilĂĄgszerte gyakran koncertezett szĂłlistakĂ©nt is, kamaraegyĂŒttesek tagjakĂ©nt is. Budapesten is szĂĄmos hangversenyt adott, az EgyesĂŒlt Államokban magyar szerzĂ”k mĂ»veinek bemutatĂĄsĂĄval, jĂłtĂ©konysĂĄgi hangversenyekkel, hangszeradomĂĄnyokkal jĂĄrult hozzĂĄ a magyar kultĂșra terjesztĂ©sĂ©hez.
    1972-ben George Washington-dĂ­jjal, 1986-ban Toscanini-dĂ­jjal tĂŒntettĂ©k ki; a magyar kulturĂĄlis kormĂĄnyzat 1983-ban KodĂĄly Érem, 1992-ben Pro Cultura Hungarica EmlĂ©kplakett kitĂŒntetĂ©sben rĂ©szesĂ­tette. 1998-ban Bach-szĂłlĂłfelvĂ©teleiĂ©rt Grammy-dĂ­jat kapott. 2009-ben tiszteletbeli professzorĂĄvĂĄ vĂĄlasztotta a budapesti Liszt Ferenc ZenemĂ»vĂ©szeti Egyetem.
    Egy interjĂșban, amelyet 2009-ben adott a Fidelio.hu-nak, Starker JĂĄnos azt mondta, hogy Weiner LeĂłtĂłl tanulta a legtöbbet. "Õ megtanĂ­tott minket hallani: hogy meghalljuk a hangsĂșlyokat, a dallamĂ­veket, a csĂșcspontokat, a ritmus lĂŒktetĂ©sĂ©t. Megkövetelte a szerzĂ”k ĂștmutatĂĄsainak tiszteletben tartĂĄsĂĄt, a tiszta hangzĂĄst, a kifejezĂ©s egyszerĂ»sĂ©gĂ©t, a zenei szerkezet kiegyensĂșlyozottsĂĄgĂĄt" - mondta.
    "Starker JĂĄnos a Pablo Casals utĂĄni gordonkamĂ»vĂ©sz nemzedĂ©k egyik legnagyobb csellistĂĄja volt, a mi generĂĄciĂłnk Ășgy tekintett rĂĄ, mint legnagyobb pĂ©ldakĂ©pĂ©re" - mondta az MTI-nek Devich JĂĄnos gordonkamĂ»vĂ©sz, a Liszt Ferenc ZenemĂ»vĂ©szeti Egyetem professor emeritusa. HozzĂĄtette: Starker nemcsak mint szĂłlista, hanem mint pedagĂłgus is hatalmas Ă©letmĂ»vet hagyott hĂĄtra, az Indianai Egyetem professzorakĂ©nt szĂĄmtalan kivĂĄlĂł csellistĂĄt indĂ­tott el a muzsikus pĂĄlyĂĄn. Õ maga mĂ©g Pablo CasalsnĂĄl is tanult, tĂ”le leshette el a szakmai titkokat. Starker nevĂ©t a vilĂĄgon mindenhol ismerik, Ă©s sajnĂĄlatos, hogy viszonylag keveset jĂĄrt MagyarorszĂĄgon.
    Devich JĂĄnos szerint Starkernek hatalmas munkabĂ­rĂĄsa volt, ezzel Ă©s nagy tehetsĂ©gĂ©vel emelkedett ki pĂĄlyatĂĄrsai közĂŒl. CsellĂłjĂĄtĂ©kĂĄt rendkĂ­vĂŒli cizellĂĄltsĂĄg, pontossĂĄg Ă©s Ă©rzelemgazdagsĂĄg jellemzi. "NevĂ©hez fĂ»zĂ”dik többek között KodĂĄly ZoltĂĄn SzĂłlĂłszonĂĄtĂĄjĂĄnak lemezfelvĂ©tele, amelyet a csellistĂĄk a mai napig etalonnak tartanak. Sok ĂĄtiratot is kĂ©szĂ­tett hangszerĂ©re, fĂ”leg a hegedĂ»irodalombĂłl, ezzel is sokat tett a gordonka nĂ©pszerĂ»sĂ­tĂ©sĂ©Ă©rt" - hangsĂșlyozta a gordonkamĂ»vĂ©sz.
    Az Indianai Egyetem elnöke, Michael McRobbie "a valaha is élt egyik legnagyobb csellistaként", "az egyetem igazi mûvészóriåsaiak egyikeként" méltatta az elhunyt tanszékvezetÔt.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player