ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
Ki fog tanulni?
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Nagyon menÔ: 570 lóerÔs Lambóval jår suliba egy 15 éves låny
Környezet Környezet
Szennyvizek gyĂłgyszermentesĂ­tĂ©se - HĂșsz tonna gyĂłgyszer a DunĂĄban
MTI   2012 December 10, Monday  

(MTI-Press) - GyĂłgyszerfogyasztĂł nĂ©p vagyunk - tartjĂĄk. Ennek egyik nemkĂ­vĂĄnatos következmĂ©nye, hogy a szervezetĂŒnkben fel nem szĂ­vĂłdott vagy be sem vett gyĂłgyszerek nagy rĂ©sze a csatornahĂĄlĂłzatban köt ki, onnan pedig az Ă©lĂ”vizekbe ...
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI-Press) - GyĂłgyszerfogyasztĂł nĂ©p vagyunk - tartjĂĄk. Ennek egyik nemkĂ­vĂĄnatos következmĂ©nye, hogy a szervezetĂŒnkben fel nem szĂ­vĂłdott vagy be sem vett gyĂłgyszerek nagy rĂ©sze a csatornahĂĄlĂłzatban köt ki, onnan pedig az Ă©lĂ”vizekbe - Ă©s ha azokbĂłl nyerĂŒnk ivĂłvizet, vĂ©gĂŒl a csapvĂ­zbe kerĂŒl. HasonlĂł sors vĂĄr a szervezetĂŒnkben törtĂ©nĂ” gyĂłgyszerlebomlĂĄs sorĂĄn keletkezĂ” anyagokra is. Budapesten Ă©vente 20 tonna gyĂłgyszer kerĂŒl a DunĂĄba.

    
    Az elsĂ” megdöbbentĂ” Ă©szlelĂ©sek arrĂłl szĂłltak, hogy fĂ©rfi Ă©s nĂ”i hormonokat fedeztek fel a DunĂĄban, illetve a bele folyĂł szennyvizekben. A felfedezĂ©sek azĂ©rt törtĂ©nhettek meg, mert az analitikai eljĂĄrĂĄsok a korĂĄbbiaknĂĄl jĂłval Ă©rzĂ©kenyebbĂ© vĂĄltak. Így pĂ©ldĂĄul mĂĄr olyan vegyĂŒletet is ki tudnak mutatni, amelybĂ”l egy köbdecimĂ©ter vĂ­zben csupĂĄn egy milliomod gramm talĂĄlhatĂł.
    A szennyvĂ­ztisztĂ­tĂłk nem kĂ©szĂŒltek fel az ilyesfajta a szennyezĂ”dĂ©sre. KorĂĄbban azt gondoltĂĄk, hogy a gyĂłgyszermaradvĂĄnyok spontĂĄn lebomlanak, Ă©s mire a tisztĂ­tott szennyvĂ­z az Ă©lĂ”- vagy öntözĂ” vizekbe kerĂŒl, mĂĄr nem marad belĂ”lĂŒk semmi. Így ezeknek az anyagoknak az eltĂĄvolĂ­tĂĄsa nem volt szempont a szennyvĂ­ztisztĂ­tĂłk technolĂłgiĂĄi fejlesztĂ©sĂ©iben.
    
Állatokra és emberekre egyarånt veszélyt jelentenek
    
    A szteroid vegyĂŒletcsalĂĄdba tartozĂł nĂ”i Ă©s fĂ©rfi hormonok veszĂ©lyt jelentenek az Ă©lĂ”vilĂĄgra. Az ilyen vegyĂŒletek ĂĄltal szennyezett vizekben Ă©lĂ” halaknĂĄl hermafroditizmust, sĂ”t feminizĂĄlĂłdĂĄst, nĂ”ivarĂșsĂĄgot is megfigyeltek hĂ­m egyedeknĂ©l. Nem kevĂ©sbĂ© veszĂ©lyes a hormonhatĂĄs a parti szĂ»rĂ©sĂ» felszĂ­ni vizekbĂ”l elÔållĂ­tott ivĂłvĂ­z fogyasztĂłi szĂĄmĂĄra, hiszen az ĂĄllatvilĂĄgban megfigyelt tĂŒnetek az embereken is jelentkezhetnek, nem is beszĂ©lve a hormontĂșladagolĂĄs rĂĄkkĂ©pzĂ” hatĂĄsairĂłl.
    A tovĂĄbbi vizsgĂĄlatok arra irĂĄnyultak, vajon az egyre divatosabb nem szteroid fĂĄjdalomcsillapĂ­tĂł Ă©s gyulladĂĄsgĂĄtlĂł gyĂłgyszerek ĂșgyszintĂ©n elĂ”fordulnak-e a szennyvĂ­zben. Az eredmĂ©ny itt is pozitĂ­v lett, az ilyen gyĂłgyszereket (amelyeket sokan marokszĂĄm szednek a tĂ©vĂ©reklĂĄmok nyomĂĄn) több orszĂĄg, közöttĂŒk BrazĂ­lia, Hollandia, Kanada, OlaszorszĂĄg, SpanyolorszĂĄg, SvĂĄjc, SzlovĂ©nia Ă©s az EgyesĂŒlt Államok kutatĂłi kimutattĂĄk a talajvĂ­zben, a folyĂłk Ă©s a tavak vizĂ©ben - NĂ©metorszĂĄgban mĂ©g a csapvĂ­zben is.
    ÉszrevettĂ©k azt is, hogy bizonyos nem szteroid tĂ­pusĂș gyulladĂĄsgĂĄtlĂłk mĂ©g ebben a csekĂ©ly koncentrĂĄciĂłban is rendellenessĂ©get okoznak pĂ©ldĂĄul a halak uszonyainak fejlĂ”dĂ©sĂ©ben. Nem hanyagolhatĂłk el az elĂ”re nem lĂĄthatĂł, Ă­gy kezelhetetlen kĂ©miai ĂĄtalakulĂĄsok sem, amelyek a kĂŒlönbözĂ” szennyezĂ”k Ă©s mĂłdosult vegyĂŒleteik között lejĂĄtszĂłdhatnak. A gyulladĂĄsgĂĄtlĂłk mellett a sejtosztĂłdĂĄst, tehĂĄt a rĂĄkos sejtek kĂ©pzĂ”dĂ©sĂ©t is gĂĄtlĂł citosztatikumok, antibiotikumok, hormonok, klĂłrfenolok Ă©s a nehĂ©zfĂ©mek Ă©rdemelnek mĂ©g kĂŒlönös figyelmet ebbĂ”l s a szempontbĂłl.
    Az EurĂłpai UniĂł több veszĂ©lyesnek minĂ”sĂ­tett vegyĂŒletcsalĂĄdnak meghatĂĄrozĂĄsĂĄt szabĂĄlyozza, amelyek közĂ© többek között a rovarirtĂłk, illĂ©kony aromĂĄs vegyĂŒletek, halogĂ©n- Ă©s foszfortartalmĂș szerves vegyĂŒletek tartoznak. Az elmĂșlt nĂ©hĂĄny Ă©v kutatĂĄsi eredmĂ©nyeinek köszönhetĂ”en valĂłszĂ­nĂ», hogy a közeljövĂ”ben ezek a vegyĂŒletcsalĂĄdok vĂ­zben maradhatĂł koncentrĂĄciĂłinak szabĂĄlyozĂĄsa is megtörtĂ©nik.
    
Új technológiák

    Az Ășj kihĂ­vĂĄsra reagĂĄltak a kutatĂłk Ă©s a szennyvĂ­ztisztĂ­tĂĄssal foglalkozĂł vĂĄllalatok is.
    A Szegedi TudomĂĄnyegyetem Szervetlen Ă©s Analitikai KĂ©miai TanszĂ©kĂ©n mĂ»ködĂ” környezetkĂ©miai kutatĂłcsoport a nem szteroid gyulladĂĄsgĂĄtlĂł Ă©s fĂĄjdalomcsillapĂ­tĂł gyĂłgyszerek közĂ© tartozĂł ketoprofennel vĂ©geztek kĂ­sĂ©rleteket. Ezt a gyĂłgyszercsalĂĄdot enyhe Ă©s közĂ©psĂșlyos reumĂĄs-, izom-, fej-, fogfĂĄjĂĄs esetĂ©n alkalmazzĂĄk. A kutatĂłk e vegyĂŒletek lebontĂĄsĂĄval kapcsolatban vĂ©geztek vizsgĂĄlatokat. MĂłdszereik többek között az Ăłzon, illetve az ultraibolya sugĂĄrzĂĄs bontĂł hatĂĄsĂĄn alapulnak. A szennyvĂ­z ezeknek a sugaraknak a hatĂĄsĂĄra megszabadulhat a nem kĂ­vĂĄnt gyĂłgyszerektĂ”l.
    MĂĄs utat követtek a nyĂ­regyhĂĄzi szĂ©khelyĂ» NyĂ­rsĂ©gvĂ­z, NyĂ­regyhĂĄza Ă©s TĂ©rsĂ©ge VĂ­z- Ă©s CsatornamĂ» Zrt. szakemberei. Õk a mikrobiolĂłgiai mĂłdszereket vĂĄlasztottĂĄk a helyi fĂ”iskola kutatĂłinak közremĂ»ködĂ©sĂ©vel. MegvizsgĂĄltĂĄk a nem szteroid gyulladĂĄs- Ă©s fĂĄjdalomcsillapĂ­tĂł hatĂłanyagok mikrobiĂĄlis lebontĂĄsi lehetĂ”sĂ©geit, Ă©s azok beillesztĂ©sĂ©t a modern, Ășgynevezett eleven iszapos szennyvĂ­ztisztĂ­tĂĄsi technolĂłgiĂĄkba. A mĂłdszer lĂ©nyege, hogy olyan mikrobĂĄkat juttatnak el a szennyvĂ­ztisztĂ­tĂł mĂ»ben keringetett szennyvĂ­zbe, amelyek kĂ©pesek az adott vegyĂŒletcsoport lebontĂĄsĂĄra. Az elĂ”bb laboratĂłriumban, majd fĂ©lĂŒzemi mĂ©retekben elvĂ©gzett kĂ­sĂ©rletek azt mutattĂĄk, hogy a mikroorganizmusokkal beoltott szennyvĂ­zben nĂ©hĂĄny nap alatt drasztikusan apadt a megcĂ©lzott vegyĂŒletek mennyisĂ©ge. A folyamat vĂ©gĂ©n azok koncentrĂĄciĂłja annyira lecsökkent, hogy gyakorlatilag nem jelentenek veszĂ©ly a felszĂ­ni vizek szĂĄmĂĄra. RĂĄadĂĄsul - mint ez mĂĄr a Levelek nevĂ» közsĂ©g szennyvĂ­ztisztĂ­tĂłjĂĄban vĂ©gzett kĂ­sĂ©rletek utĂĄn kiderĂŒlt - az eljĂĄrĂĄs beilleszthetĂ” a hagyomĂĄnyos szennyvĂ­zkezelĂ©s technolĂłgiai folyamatĂĄba is.
    A kidolgozott mĂłdszerrel megpĂĄlyĂĄztĂĄk azt a regionĂĄlis innovĂĄciĂłs dĂ­jat, amelyet a hĂĄrom megye terĂŒletĂ©t összefogĂł Debreceni AkadĂ©miai BizottsĂĄg, illetve a Borsod-AbaĂșj-ZemplĂ©n, a HajdĂș-Bihar Ă©s a Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg megyei kereskedelmi Ă©s iparkamarĂĄk alapĂ­tottak. Az eredmĂ©nyeket a zsĂ»ri is elismerte, Ă©s a Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg megyei kereskedelmi Ă©s iparkamara terĂŒletĂ©n az idĂ©n a NyĂ­rsĂ©gvĂ­z Zrt. kapta meg az innovĂĄciĂłs dĂ­jat.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player