ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
Halhatatlan Ôsforråsok
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Nagyon menÔ: 570 lóerÔs Lambóval jår suliba egy 15 éves låny
KĂŒlföldi hĂ­rek KĂŒlföldi hĂ­rek
Brit lap: iråni rakétagyårat bombåzott Szudånban az izraeli légierÔ
MTI   2012 October 28, Sunday  

Iråni szakemberek åltal mûködtetett rakétagyår volt az a létesítmény, amelyet a napokban légitåmadås ért a szudåni fÔvåros mellett, és az akciót az izraeli légierÔ hajtotta végre.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Iråni szakemberek åltal mûködtetett rakétagyår volt az a létesítmény, amelyet a napokban légitåmadås ért a szudåni fÔvåros mellett, és az akciót az izraeli légierÔ hajtotta végre - írta izraeli és nyugati katonai forråsait idézve a The Sunday Times.

A vezetĂ” konzervatĂ­v vasĂĄrnapi brit lap Ă©rtesĂŒlĂ©sei szerint a rajtaĂŒtĂ©s az irĂĄni atomlĂ©tesĂ­tmĂ©nyek elleni izraeli tĂĄmadĂĄsi tervek kivitelezĂ©si prĂłbĂĄjĂĄnak is tekinthetĂ”. A KartĂșm melletti JarmĂșk fegyvergyĂĄr elleni tĂĄmadĂĄsban az izraeli lĂ©gierĂ” nyolc F-15I tĂ­pusĂș harci gĂ©pe vett rĂ©szt. NĂ©gy gĂ©p egyenkĂ©nt kĂ©t egytonnĂĄs bombĂĄt szĂĄllĂ­tott, a mĂĄsik nĂ©gy pedig kĂ­sĂ©rĂ”-lĂ©gtĂ©rellenĂ”rzĂ” feladatokat lĂĄtott el.
   
A brit lap forrĂĄsai szerint a csaknem nĂ©gyezer kilomĂ©teres repĂŒlĂ©ssel jĂĄrĂł akciĂłt az osztag nĂ©gy Ăłra alatt hajtotta vĂ©gre. Az izraeli gĂ©pek a Vörös-tenger felett repĂŒltek, Ă©s a tenger felĂ”l, keleti irĂĄnybĂłl lĂ©ptek be a szudĂĄni lĂ©gtĂ©rbe, kikerĂŒlve az egyiptomi lĂ©gvĂ©delmi radarokat.
   
A The Sunday Timesnak nĂ©vtelenĂŒl nyilatkozĂł izraeli bennfentes forrĂĄs elmondta, hogy a bevetĂ©s erĂ”demonstrĂĄciĂł is volt, az izraeli lĂ©gierĂ” azonban Ă­gy is "csak a töredĂ©kĂ©t mozgĂłsĂ­totta tĂ©nyleges kapacitĂĄsainak - Ă©s annak, amire az irĂĄniak szĂĄmĂ­thatnak a tavasz közeledtĂ©vel". A brit lap szerint az izraeli katonai forrĂĄs ezzel az irĂĄni nukleĂĄris fejlesztĂ©si lĂ©tesĂ­tmĂ©nyek elleni izraeli lĂ©gicsapĂĄs lehetĂ”sĂ©gĂ©re utalt.
   
A lap ĂĄltal idĂ©zett forrĂĄsok szerint a szudĂĄni rajtaĂŒtĂ©s elĂ”kĂ©szĂŒletei kĂ©t Ă©vvel ezelĂ”tt kezdĂ”dtek, amikor az izraeli titkosszolgĂĄlat, a Moszad ĂŒgynökei Dubajban megöltĂ©k MahmĂșd Abder-RaĂșf al-MabhĂșht, a GĂĄzĂĄt irĂĄnyĂ­tĂł HamĂĄsz egyik katonai parancsnokĂĄt, aki Izrael szerint az IrĂĄnbĂłl GĂĄzĂĄba irĂĄnyulĂł fegyvercsempĂ©szet egyik kulcsfigurĂĄja volt.
   
Az izraeli ĂŒgynökök szĂĄmos dokumentumot magukkal vittek MabhĂșh szĂĄllodai szobĂĄjĂĄbĂłl. Az iratok egyike a The Sunday Times hĂ­rszerzĂ©si forrĂĄsai szerint egy hadiipari megĂĄllapodĂĄs mĂĄsolata volt; az egyezmĂ©ny, amelyet mĂ©g 2008-ban kötött a szudĂĄni Ă©s az irĂĄni kormĂĄny, arrĂłl szĂłlt, hogy IrĂĄn - teljes körĂ» teherĂĄni ellenĂ”rzĂ©s alatt - fegyvergyĂĄrtĂĄsba kezd SzudĂĄnban.
   
Az izraeliek nem sokkal kĂ©sĂ”bb tudomĂĄst szereztek arrĂłl is, hogy nagyszĂĄmĂș irĂĄni mĂ»szaki szakĂ©rtĂ” Ă©rkezett a JarmĂșk fegyvergyĂĄrba, ahol az irĂĄni Forradalmi GĂĄrda felĂŒgyelete alatt a Sahab tĂ­pusĂș irĂĄni rakĂ©ta tovĂĄbbfejlesztett vĂĄltozatĂĄt gyĂĄrtottĂĄk. A brit lapnak nyilatkozĂł egyik izraeli szakĂ©rtĂ” szerint ezekkel a rakĂ©tĂĄkkal SzudĂĄnbĂłl is el lehet Ă©rni Izrael terĂŒletĂ©t.
   
A JarmĂșk elleni tĂĄmadĂĄst több hĂ©tig prĂłbĂĄltĂĄk, Ă©s elĂ”re figyelmeztettĂ©k az EgyesĂŒlt Államokat, amely be is zĂĄrta kartĂșmi diplomĂĄciai kĂ©pviseletĂ©t, tartva a megtorlĂł akciĂłktĂłl. Az F-15-ösök egy dĂ©l-izraeli tĂĄmaszpontrĂłl szĂĄlltak fel kedd Ă©jjel, de mĂĄr nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄval korĂĄbban kĂ©t CH-53-as tĂ­pusĂș izraeli helikopter is SzudĂĄn felĂ© indult, fedĂ©lzetĂŒkön egyenkĂ©nt tĂ­z kommandĂłssal, arra az esetre, ha valamelyik izraeli pilĂłtĂĄt ki kellene menteni szudĂĄni terĂŒletrĂ”l.
   
Az izraeli harci gĂ©pek egy Boeing 707-es lĂ©gi ĂŒzemanyag-utĂĄntöltĂ” repĂŒlĂ”gĂ©prĂ”l a tĂĄmadĂĄs elĂ”tt ĂŒzemanyagot vettek fel, Ă©s ezutĂĄn indultak a KartĂșm melletti gyĂĄr felĂ©. Mindeközben egy elektronikus hadviselĂ©si eszközökkel felszerelt Gulfstream repĂŒlĂ”gĂ©p megbĂ©nĂ­totta a szudĂĄni lĂ©gvĂ©delmi rendszert Ă©s a kartĂșmi repĂŒlĂ”tĂ©r radarjĂĄt, a tĂĄmadĂł osztag lĂ©gtĂ©rellenĂ”rzĂ©sre kijelölt gĂ©pei pedig a magasbĂłl azt figyeltĂ©k, hogy nem szĂĄllnak-e fel a szudĂĄni lĂ©gierĂ” MiG-jei. Ezek a gĂ©pek azonban vĂ©gig a földön maradtak.
   
Az akciĂł lebonyolĂ­tĂĄsĂĄrĂłl az osztag parancsnoka kĂłdolt ĂŒzenetben tĂĄjĂ©koztatta az izraeli hadvezetĂ©st, a vezĂ©rkari fĂ”nök pedig telefonon Ă©rtesĂ­tette BenjĂĄmin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a rajtaĂŒtĂ©s sikerĂ©rĂ”l - ĂĄll a The Sunday Times beszĂĄmolĂłjĂĄban.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player