ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Van ilyen
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Bugatti EB110 SS gumifĂŒstölĂ©s
Szegedi hĂ­rek Szegedi hĂ­rek
Õszi bormustra a szegedi DĂłm tĂ©ren
MTI   2012 September 17, Monday  

SzerdĂĄtĂłl Ă”szi bormustrĂĄra vĂĄrjĂĄk a vendĂ©geket a szegedi DĂłm tĂ©ren, ahol öt napon keresztĂŒl több mint hatvan termelĂ” mutatja be remekeit - közölte LicsicsĂĄnyi Ilona, a szervezĂ” Szegedi VĂĄroskĂ©p Kft. ĂŒgyvezetĂ”je hĂ©tfĂ”n a helyszĂ­nen.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - SzerdĂĄtĂłl Ă”szi bormustrĂĄra vĂĄrjĂĄk a vendĂ©geket a szegedi DĂłm tĂ©ren, ahol öt napon keresztĂŒl több mint hatvan termelĂ” mutatja be remekeit - közölte LicsicsĂĄnyi Ilona, a szervezĂ” Szegedi VĂĄroskĂ©p Kft. ĂŒgyvezetĂ”je hĂ©tfĂ”n a helyszĂ­nen.

A Bor tér nevet viselÔ gasztronómiai fesztivålt tavaly szervezték meg elÔször a Tisza-parti vårosban. A tapasztalatok azt mutattåk, hogy a szegediek és a vårosba låtogató turiståk kedvezÔen fogadtåk a kulturålt borfogyasztåst népszerûsítÔ rendezvényt - mondta a szakember az eseményt bemutató sajtótåjékoztatón. Hozzåtette: a Dömötör-torony, a Fogadalmi templom és a Dóm tér årkådjai kivåló környezetet teremtettek a borok kóstolåsåhoz.
    
Szeged napjĂĄhoz kapcsolĂłdva mĂĄjusban rendszeresen szerveznek borfesztivĂĄlt a csongrĂĄdi megyeszĂ©khelyen, a SzĂ©chenyi tĂ©ren, a tavaszi seregszemle a vidĂ©k legnagyobb ilyen rendezvĂ©nye. A szegedi borfesztivĂĄlok törtĂ©nete azonban sokkal rĂ©gebbre nyĂșlik vissza, a vĂĄrosban 1910-ben Ă©s 1912-ben orszĂĄgos mezĂ”gazdasĂĄgi Ă©s szĂ”lĂ©szeti kiĂĄllĂ­tĂĄst rendeztek. A korabeli beszĂĄmolĂłk szerint e vĂĄsĂĄr volt az elsĂ”, amikor a minĂ”sĂ­tĂ©st vĂ©gzĂ” szakemberekbĂ”l ĂĄllĂł zsĂ»ri mellett a nagyközönsĂ©g is megkĂłstolhatta a termelĂ”k borait.
    
A DĂłm tĂ©ren több mint hatvan borĂĄszat kĂ­nĂĄlja majd jobbnĂĄl jobb remekeit. A tĂ©r oldalĂĄn felĂĄllĂ­tott asztalokon pedig hĂșsz kĂ©zmĂ»ves - szappankĂ©szĂ­tĂ”k, szĂ»csök, kovĂĄcsok mutatkoznak be.
    
A lĂĄtogatĂłkat kĂ©t kiĂĄllĂ­tĂĄs is vĂĄrja. A tĂ©ren felĂĄllĂ­tott tablĂłkon elsĂ” vilĂĄghĂĄborĂș elĂ”tti boros cĂ­mkĂ©k segĂ­tsĂ©gĂ©vel a törtĂ©nelmi MagyarorszĂĄg huszonkĂ©t borvidĂ©kĂ©t mutatjĂĄk be RuszttĂłl a SzerĂ©msĂ©gig. A tĂĄrlaton Haraszthy ÁgostonrĂłl, a kaliforniai szĂ”lĂ”termesztĂ©s Ă©s borĂĄszat megalapĂ­tĂłjĂĄrĂłl is megemlĂ©keznek, akinek Ă©desapja Szegeden szĂŒletett.
    
A tĂ©r egyik fahĂĄzĂĄban kĂ©t kiĂĄllĂ­tĂĄs is berendeztek. Az egyik a 19. Ă©s 20. szĂĄzad fordulĂłjĂĄnak Szeged környĂ©ki boros kamrĂĄit idĂ©zi meg. Az Alföldön ugyanis ĂĄltalĂĄban nem földalatti pincĂ©kben, hanem csupĂĄn nĂ©hĂĄny lĂ©pcsĂ”nyire a talajszint alatti kamrĂĄkban tĂĄroltĂĄk a bort Ă©s a kezelĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ges eszközöket. A mĂĄsik tĂĄrlat rĂ©gi bĂștordarabok Ă©s berendezĂ©si tĂĄrgyak segĂ­tsĂ©gĂ©vel a mĂșlt szĂĄzad eleji borkimĂ©rĂ©sek Ă©s kiskocsmĂĄk vilĂĄgĂĄt elevenĂ­ti föl.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player