(MTI) - Több mint kétszáz mázsa élõ halat készítettek elõ a 16. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra, melyet szeptember elsõ hétvégéjén rendeznek Szegeden.
A jövõ pénteken kezdõdõ gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról - mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervezõ az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.
A fesztivált annak idején azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerûsítsék a halfogyasztást, emellett azonban a halfõzés, -sütés titkait is elsajátíthatják a vállalkozó kedvû vendégek - közölte a mesterszakács.
A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdõdõ rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdõn amatõr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfõzõ tudományukat. Eddig százharminc csapat nevezett, de az indulók száma elérheti majd a kétszázat is.
A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfõzõ címet és az elismeréssel járó gyémántszemû ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Az indulók közül sokan a díj átvétele után is folytatják a halfõzést, így az idei nevezések alapján lesz olyan szakács is, aki másodszorra kaphatja meg az elismerést.
A Partfürdõn a kisebb-nagyobb bográcsok mellett gulyáságyúban is fõ majd a hallé a városban rendezett ejtõernyõs célbaugróverseny résztvevõinek, a Magyar Honvédségnek a nemzetközi szakácsolimpián induló csapata pedig bemutatja, hogyan készítik a katonák a halételeket.
A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervezõ halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti el hallét. Az óriásbográcsot a várhatóan jópárszor tele kell majd fõzni ahhoz, hogy minden vendég jóllakjon. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllõvel, keszeggel, haltepertõvel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A Huszár Mátyás rakpart Tisza felõli oldalán pedig borászatok és pálinkaházak kínálják a halételekhez illõ italokat.
Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz, idén a közgyûjtemény dokumentumaiból fotók, újságcikkek segítségekkel mutatják be a Szegedhez és a halételek kapcsolódó emlékeket, valamint a rendezvény történetét. A közönséget könnyû- és népzenei koncertek, szépségkirálynõ választás, gyermekprogramok és tûzijáték szórakoztatja.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!