(MTI) - A jĂł idõjárásnak köszönhetõen napokon belĂĽl megkezdõdik az idei dinnyeszezon, a termĂ©s kiválĂł minõsĂ©gĂ»nek ĂgĂ©rkezik - közölte a Magyar DinnyeszövetsĂ©g elnöke hĂ©tfõn az MTI Ă©rdeklõdĂ©sĂ©re.
Simonka György tájĂ©koztatása szerint ebben az Ă©vben országosan több mint ötezer hektáron termesztenek dinnyĂ©t a gazdák, a várhatĂł termĂ©s 50-60 százalĂ©ka DĂ©l-BĂ©kĂ©sbõl fog kikerĂĽlni.    Az elnök, aki a tĂ©rsĂ©g fideszes országgyĂ»lĂ©si kĂ©pviselõje is, elmondta: köszönhetõen a jĂł idõjárásnak, a kiválĂł minõsĂ©gĂ» termõtalajnak Ă©s az alkalmazott korszerĂ» technolĂłgiának, az idĂ©n édesebb Ă©s jobb minõsĂ©gĂ» termĂ©s várhatĂł, mint tavaly. BecslĂ©se szerint ezĂ©rt elkĂ©pzelhetõ, hogy országosan ismĂ©t 150 ezer tonna dinnye terem, hasonlĂłan a 2009-es Ă©vhez, amikor mĂ©g csaknem hĂ©tezer hektárrĂłl szedtĂ©k le a dinnyĂ©t.    A piaci kilátások kapcsán jelezte, hogy a termelõk a dinnye nagyobb rĂ©szĂ©t általában kĂĽlföldön, elsõsorban NĂ©metországban, Lengyelországban Ă©s Csehországban Ă©rtĂ©kesĂtik. A hazai piacon pedig minden attĂłl fĂĽgg, hogyan viszonyulnak a magyar dinnyĂ©hez a multinacionális áruházláncok - jegyezte meg.    Az elnök elmondta: egyelõre azt tapasztalja, hogy a kĂĽlföldi nagykereskedõk a felvásárlási ár leszorĂtásában Ă©rdekeltek, valamint abban, hogy a SpanyolországbĂłl, illetve GörögországbĂłl származĂł termĂ©ssel törjĂ©k le a hazai árakat.    Simonka György szerint viszont a magyar fogyasztĂł egyre tudatosabb, Ă©s remĂ©lhetõen a megbĂzhatĂłan jĂł minõsĂ©gĂ» magyar dinnyĂ©t fogja választani.    "Mindehhez azonban szĂĽksĂ©ges, hogy a magyar termelõk Ă©s kereskedõk is tartsák be a szakmai Ărott Ă©s Ăratlan szabályait" - tette hozzá.
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!