ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
JégesÔ, vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
ElképesztÔ: Pagani replika Porsche alapokon
EgĂ©szsĂ©g, egĂ©szsĂ©gĂŒgy EgĂ©szsĂ©g, egĂ©szsĂ©gĂŒgy
Nyakunkon a kullancsszezon
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2011 April 11, Monday  

Itt a tavasz, a kiråndulåsok, piknikek - és a kullancsok ideje. A kis vérszívók több betegséget terjesztenek, amelyek halålosak is lehetnek.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Itt a tavasz, a kiråndulåsok, piknikek - és a kullancsok ideje. A kis vérszívók több betegséget terjesztenek, amelyek halålosak is lehetnek. Mégsem vagyunk teljesen kiszolgåltatva nekik, íme néhåny hasznos tanåcs a parazitåk megregulåzåsåra.

A rohamlĂ©ptekben Ă©ledĂ” termĂ©szet egyĂŒtt jĂĄr a kullancsok elszaporodĂĄsĂĄval is. MielĂ”tt erdei-mezei kirĂĄndulĂĄsokat szervezĂŒnk vagy akĂĄr csak kisebb sĂ©tĂĄkat teszĂŒnk a szabadban, Ă©rdemes informĂĄlĂłdni a kullancsok ĂĄltal terjesztett betegsĂ©gekrĂ”l, a kullancscsĂ­pĂ©s megelĂ”zĂ©sĂ©rĂ”l. Az Orpheus ÁllatvĂ©dĂ” EgyesĂŒlet informĂĄciĂłs vonalaira rendszeresen Ă©rkeznek a parazitĂĄkkal kapcsolatban kĂ©rdĂ©sek, a lakosok többnyire ĂĄllat Ă©s ember kĂĄrĂĄra bekövetkezett kullancscsĂ­pĂ©s miatt kĂ©rnek tanĂĄcsokat. A melegebb, nedves közeg kedvez a kullancsok szaporodĂĄsĂĄnak, Ă­gy tavasszal sokakat Ă©rint a problĂ©ma.
A kullancsok az ĂĄllatok jĂĄrta fĂŒves, bokros, fatörzses terĂŒleteken sĂ»rĂ»bben talĂĄlhatĂłak. RejtĂ”zködĂ” Ă©letmĂłdot folytatnak, mert nem kedvelik a fĂ©nyt, a szĂĄrazsĂĄgot, a vĂ©rt viszont annĂĄl inkĂĄbb, mivel egyedfejlĂ”dĂ©sĂŒkhöz elengedhetetlen. Az ĂĄllatok vagy az emberek szervezetĂ©bĂ”l kiszĂ­vott vĂ©r azonban nem csak a kullancsot tĂĄplĂĄlja, hanem a testĂŒkben lĂ©vĂ” kĂŒlönfĂ©le kĂłrokozĂłknak is kivĂĄlĂł tĂĄptalajul szolgĂĄl az emlĂ”sök szerrvezetĂ©ben.
Kassai Veronika, megbĂ­zott megyei tisztifĂ”orvos a PĂ©csi STOP-nak elmondta: ahogyan az egĂ©sz orszĂĄgban, fĂ”leg a DunĂĄntĂșlon, Ășgy BaranyĂĄban is kullanccsal fertĂ”zöttnek szĂĄmĂ­tanak a fĂĄs Ă©s bokros terĂŒletek. A kĂ©t jellemzĂ”, kullancsok terjesztette fertĂ”zĂ©sbĂ”l BaranyĂĄban idĂ©n eddig mĂ©g nem regisztrĂĄltak. A kormĂĄnyhivatalok ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄt megelĂ”zĂ”en a tisztiorvosi szolgĂĄlat regionĂĄlis rendszerben mĂ»ködött, Ă­gy 2010-rĂ”l ilyen adatok ĂĄllnak rendelkezĂ©sre. A DĂ©l-DunĂĄntĂșlon tavaly 14 agyhĂĄrtya-gyulladĂĄsos Ă©s 210 Lyme-kĂłros esetet jelentettek az ÁNTSZ-nek.
Mi a teendÔ kullancscsípés esetén?
A lehetĂ” leghamarabb gondoskodjunk a kullancs eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄrĂłl. LehetĂ”leg kerĂŒljĂŒk a nĂ©pi hagyomĂĄnyokat, melybĂ”l nagyon sokfĂ©le verziĂł lĂ©tezik, azaz ne szĂłrjuk, hintsĂŒk, kenegessĂŒk semmivel. Modern kullancskiszedĂ” csipesszel - ez bĂĄrmelyik gyĂłgyszertĂĄrban kaphatĂł - ki lehet szedni a parazitĂĄt. CsĂ­pĂ©s utĂĄn haladĂ©ktalanul keressĂŒk meg hĂĄziorvosunkat, aki el tudja mondani a sĂŒrgĂ”s teendĂ”ket. A kullancs kiszedĂ©se utĂĄn keletkezett sebet gyĂłgyulĂĄsĂĄig rendszeresen figyeljĂŒk.
HazĂĄnkban a kullancsok ĂĄltal terjesztett betegsĂ©gek közĂŒl leggyakrabban fĂ”leg kettĂ” okoz sĂșlyos betegsĂ©get. A vĂ­rus ĂĄltal okozott vĂ­rusos agyhĂĄrtya- Ă©s agyvelĂ”gyulladĂĄs - kullancs-encefalitis - rĂ©gebb Ăłta ismert Ă©s többnyire az orszĂĄg nyugati Ă©s Ă©szaki megyĂ©iben fordul elĂ”.
A baktĂ©rium okozta betegsĂ©grĂ”l, a Lyme-kĂłrrĂłl - Lyme borreliosis - csupĂĄn az utĂłbbi idĂ”ben hallunk sokat. MĂ©ltĂĄn, mivel az elĂ”bbi betegsĂ©gnĂ©l sokkal gyakoribb Ă©s ma mĂĄr az orszĂĄg egĂ©sz terĂŒletĂ©n elĂ”fordul. Ha idĂ”ben Ă©szlelik, a Lyme-kĂłr antibiotikummal viszonylag jĂłl kezelhetĂ”.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player