ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
MadagaszkĂĄr
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Chevrolet Matiz V8: Csöpp autó nagy "szívvel"
EgĂ©szsĂ©g, egĂ©szsĂ©gĂŒgy EgĂ©szsĂ©g, egĂ©szsĂ©gĂŒgy
KétségbeejtÔen kritikus helyzetben van a betegszållítås az ågazat képviselÔje szerint
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2010 October 05, Tuesday  

KĂ©tsĂ©gbeejtĂ”en kritikus helyzetben van a betegszĂĄllĂ­tĂĄs - mondta BĂ­rĂł Ferenc a Nemzeti EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi TanĂĄcs (NET) keddi ĂŒlĂ©se utĂĄn.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
KĂ©tsĂ©gbeejtĂ”en kritikus helyzetben van a betegszĂĄllĂ­tĂĄs - mondta BĂ­rĂł Ferenc a Nemzeti EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi TanĂĄcs (NET) keddi ĂŒlĂ©se utĂĄn. A MentĂ”k Ă©s BetegszĂĄllĂ­tĂłk OrszĂĄgos EgyesĂŒletĂ©nek (MBOE) elnöke szerint az egĂ©sz egĂ©szsĂ©gĂŒgyre jellemzĂ” finanszĂ­rozĂĄsi hiĂĄny a betegszĂĄllĂ­tĂĄsra is Ă©rvĂ©nyes, de szerintĂŒk plusz forrĂĄsok nĂ©lkĂŒl is lehetne segĂ­teni a problĂ©mĂĄkon. PĂ©ldĂĄul az indokolatlan szĂĄllĂ­tĂĄsok megrendelĂ©sĂ©nek leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval, hatĂ©konyabb ellenĂ”rzĂ” rendszer bevezetĂ©sĂ©vel.

Az egyesĂŒlet elnöke elmondta: Ă©vente 2,4 milliĂł beteget visznek vizsgĂĄlatokra a magĂĄn betegszĂĄllĂ­tĂłk, kĂ©tszer annyit, mint az OrszĂĄgos MentĂ”szolgĂĄlat, viszont feleannyi autĂłval. Az OrszĂĄgos EgĂ©szsĂ©gbiztosĂ­tĂĄsi PĂ©nztĂĄrtĂłl 136 forintot kapnak a magĂĄnszĂĄllĂ­tĂłk egy kilomĂ©terĂ©rt, ebbĂ”l azonban valĂłjĂĄban több beteg elszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt kell megoldaniuk. BĂ­rĂł Ferenc hozzĂĄtette: a helyzet sĂșlyossĂĄgĂĄt jelzi, hogy Szolnokon a napokban ment tönkre az egyik betegszĂĄllĂ­tĂł cĂ©g, amely a vĂĄros felĂ©nek szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄĂ©rt volt felelĂ”s. TehĂĄt jelenleg kĂ©rdĂ©s, hogy ki viszi majd SzolnokrĂłl haza a vesebetegeket a dialĂ­zisrĂ”l.
BĂ­rĂł Ferenc elmondta azt is, hogy szerinte 10-20 szĂĄzalĂ©k tartalĂ©k van a rendszerben, tehĂĄt elkĂ©pzelhetĂ”, hogy plusz forrĂĄsok nĂ©lkĂŒl is segĂ­teni lehetne a betegszĂĄllĂ­tĂłkon. PĂ©ldakĂ©nt emlĂ­tette, hogy az orvosok sokszor indokolatlanul rendelik meg a betegszĂĄllĂ­tĂĄst, Ă©s sok esetben valĂłjĂĄban szociĂĄlis okokbĂłk kĂ©rik a szolgĂĄltatĂĄst. Az egyesĂŒlet elnöke szerint a gyĂłgyszerfelĂ­rĂĄshoz hasonlĂł ellenĂ”rzĂ©si rendszer bevezetĂ©sĂ©vel, az orvosok is jobban meggondolnĂĄk, hogy csak valĂłban szĂŒksĂ©ges esetekben hĂ­vjĂĄk a betegszĂĄllĂ­tĂłkat - tette hozzĂĄ.
A NET ĂŒlĂ©sĂ©n szĂł volt a vĂ©dĂ”nĂ”k helyzetĂ©rĂ”l is. CsordĂĄs Ágnes, a Magyar VĂ©dĂ”nĂ”k EgyesĂŒletĂ©nek elnöke az ĂŒlĂ©s utĂĄn elmondta: a hungaricumnak szĂĄmĂ­tĂł magyar vĂ©dĂ”nĂ”i hĂĄlĂłzat is gondokkal kĂŒzd. Az 5212 vĂ©dĂ”nĂ”i ĂĄllĂĄs közĂŒl csaknem 300 betöltetlen, Ă©s 594 körzetben helyettesĂ­teni kell. BĂĄr több mint 8 ezer nĂ”nek van vĂ©dĂ”nĂ”i kĂ©pesĂ­tĂ©se, a nehĂ©z körĂŒlmĂ©nyek miatt, a 80 maximum 120 ezer forintos nettĂł fizetĂ©s miatt sokan elhagyjĂĄk a pĂĄlyĂĄt. CsordĂĄs Ágnes szerint legalĂĄbb havi 113 milliĂł forint plusz tĂĄmogatĂĄsra lenne szĂŒksĂ©g, ezen kĂ­vĂŒl kisebb lĂ©tszĂĄmĂș körzetek kellene kapniuk a vĂ©dĂ”nĂ”knek.
A NET ĂŒlĂ©sĂ©n szĂł volt az alkotmĂĄnyelĂ”kĂ©szĂ­tĂ©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi vonatkozĂĄsairĂłl is. Gara Imre, a testĂŒlet elnöke megemlĂ­tette, hogy javaslatot kĂ©szĂ­tenek majd többek között az emberi mĂ©ltĂłsĂĄghoz valĂł joggal, a betegek jogaival Ă©s a gyerekek egĂ©szsĂ©ghez valĂł jogĂĄval kapcsolatban.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player