Szegedi írók
Play: Izgalmas krimi Szincsok György tollából
Izgalmas eszmecserére hívta az érdeklődőket Balog Iván, Szincsok György: Play című „filozofikus krimijének” kapcsán a Hotel Koronába.
Bakó Krisztián
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Augusztus 2020
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
A bor elemzése
A hőskor hősei 2
Szegedi írók Szegedi írók
Üzenetek egy elsüllyedt vilából
Czuth Erika   2010 June 03, Thursday  
Image
Garzó Márk 1988-ban látta meg a napvilágot és saját elmondása szerint azóta tudja, hogy írni szeretne. Több vers, novella és könyv is született már a tollából, de az első kiadványát most foghatta a kezébe.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
„A szó elszáll, az írás megmarad." Manapság ezt az elterjedt mondást inkább úgy fordíthatnánk, hogy: „ A szó elszáll, de ha lemented a winchester-en megmarad." A mai informatikus és információs társadalomban már nem divat könyvet bújni a könyvtárban vagy költészettel foglalkozni. Ezért volt számomra olyan meglepő a hír, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán tanuló egyik hallgató saját verseskötetet adott ki múlt év decemberében, amit jelenleg a Sík Sándor könyvesboltban meg is lehet vásárolni.

Garzó Márk 1988-ban látta meg a napvilágot és saját elmondása szerint azóta tudja, hogy írni szeretne. Több vers, novella és könyv is született már a tollából, de az első kiadványát most foghatta a kezébe. Az Üzenetek egy elsüllyedt világból című verseskötetben műveit nagymamája illusztrálja, Tóbiás Klára szobrász és tűzzománc művész.  A több generációra visszamenő művészcsaládban Márk könnyen megtalálta saját hangját és hamar meg is követelte magának a figyelmet.

Három évesen már diktált édesanyjának, mióta pedig tollat ragadott csak úgy serceg a papír a hegy alatt. Legnagyobb kritikusai, azóta is az édesanyja és a nagymamája, amikor elkészül egy írással először nekik mutatja meg. A versekkel önmagát valósítja meg, az írás lételeme. Gyakran fordul elő, hogy akár utcán tör rá a késztetés, hogy papírra vessen pár gondolatot. Ilyenkor nem várja meg, hogy hazaérjen, ha elég erős a késztetés ott a helyszínen rögzíti is azokat.

Az írásban fontos tényező, hogy az ember képes legyen egy olyan pillanatot megragadni, ami új, amit még nem igazán írtak le. Verseiben így főként egy-egy adott állapot, egy érzés manifesztálódik, tehát hangulatában nem lehet egyértelműen meghatározni a kötetet. Mindenki megtalálhatja benne azt, ami épp a szívéhez közel áll.  Stílusát főleg a szimbolistákhoz közelíti. Kedvencei Ady Endre, és Petőfi Sándor, de József Attila Nagyon fáj című versét emeli ki.

Hallgassák meg Garzó Márkkal készült interjúnkat:Kérdésünkre mi szerint meg lehet-e ebből élni borúlátóan felelt, nem hiszi, hogy főállásban lehet írni. Mindenképpen kell mellé állás, de ez a szomorú tendencia nem szegi kedvét, karrierjében mindenképp látja az írást. Meglepő ezt egy ilyen korban, az ő szájából hallani, hiszen a mai fiatalok érdeklődése a művészetek iránt, nem olyan elsöprő, de Márk erre rácáfol. Kíváncsiak voltunk őt hogyan fogadják az iskolatársak és barátok. Bár elsőre meglepődnek rajta és gyakran változatos a fogadtatás, azért többnyire pozitív. Ilyenkor elmond egy két verset, vagy megmutatja, amiket szívesen fogadnak. „Ha nem lenne menő, én akkor is csinálnám."

Szeretné megmutatni a világnak, azt a kis többletet, amire úgy gondolja, hogy más is kíváncsi lehet.  Átadni magából egy darabot a publikumnak, megosztani azokat a pillanatokat, amik fontosak. Kérdésünkre, hogy mit tervez a jövőben elmondta, hogy az iskola után, a munkán kívül, természetesen az írás. Főművének tekinti, az Ankileii és Ismia című regényt, amit várhatóan a közeljövőben, már a könyvesboltok polcán is megtalálhatunk.

„[...]Kísértet lengi be a parkot,
 Elhagyottak a néma fák,
Föléjük lombkoronát tartok,
 Ujjamban feszül a világ[...]"

    /részlet: Árnyak tánca című vers/


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player