WebKozmo
Kecse-Nagy Helga: a játék a legnagyobb élmény
ImageHálás vagyok a szüleimnek, mert mindenben segítettek, hogy a legjobbat tudjam kihozni magamból. Nemcsak anyagi értelemben. Lelkileg és erkölcsileg is mindig velem voltak, támogattak - engem és a húgomat is. Szeretnék én is ilyen őszintén jó és megbízható, szilárd támasza lenni a gyerekeimnek.
Pelle Anita: egyszerre vagyok boldog és fáradt
Árvai Mara: Harmóniára vágyom
Janik Gabriella:Tudni kell kompromisszumokat kötni
Zolnay Kriszta: Megfogalmazhatatlan a szeretet...
Kaczvinszky Emilia: a nők nem mernek nők lenni
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Január 2022
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
A férfi földrajza
A hőskor hősei 2
Filmleírások
Intim vallomások
WebKozmo WebKozmo
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Munkatársunktól   2006 June 27, Tuesday  
Image
Égető Mária 1976 óta zenetanár és folyamatosan koncertezik, vívja "harcát" az orgonákkal és önmagával. Nem tartja magát orgonaművésznek. Ő "csak" a Dóm orgonistája. Nagyon szerényen, visszafogottan vall magáról.
  Hozzászólások 1 Nyomtat E-mail PDF

Olvasás közben hallgasson bele Égető Mária és Gregor József koncertjébe!

 - Sokan azt gondolják, pólyás korom óta zenei pályára készültem. Pedig nem.
Az egész az óvónő hibája, aki a zene felé terelgetett. Az életem egyébként a zene felé irányítás és az ezzel való ellenkezésem jegyében telt. Ma már úgylátom, minden embernek megvan a maga kijelölt útja. Ha elfogadja és teljesíti azt az utat, harmóniában tud élni önmagával és az emberekkel. Így lesz meg a lelki békéje, a kiegyensúlyozottsága. Az önazonossága. Ez számomra nagyon fontos, és szerencsémre a hivatásom ezt megadja nekem.

 -A lelki harmóniámat köszönhetem a családomnak is. A férjem ugyan biológus, az MTA Szegedi Biológiai kutatójában dolgozik, de maga is zenél Klarinéton játszik, így nem ismeretlen számára a koncert  előtti feszültség és izgalom. Át tudja élni az én lelki és idegi állapotomat. A gyermekeim is boldogsággal töltenek el. Őket is megfertőzte a mi művészetek iránti fogékonyságunk.

Fiunk Sándor Mátyás, 26 éves. Rendez, színházat csinál és nagyon jól érzi magát ebben a közegben. A lányunk, Cecília Mária zenész. Most diplomázott zongora tanszakon és nagyon büszkék voltunk diploma-koncertjét hallgatva. Bízom benne, hogy élvezni fogja, amit csinál és boldog lesz.

- Otthon egyébként mindenki teszi a dolgát. Mindenkinek megvan a saját feladata. Segítjük egymást, mert csakis így megy, együtt. Nem vagyunk a napi gondok rabjai, mert praktikusan szervezzük a házimunkát is. Vannak főzőnapjaim, ilyenkor előre vásárolok, főzök és fagyasztom az ételeket. Azt hiszem, a nyugodt családi légkör, az önmagunkra és a másikra való odafigyelésen és a kölcsönös támogatáson alapul

- Szeretek koncertezni. Ez kihívás számomra. Azt vallom, minden koncert egy-egy küzdelem, harc. Harc köztem és az orgona között, amit meg kell vívnunk, hogy aztán egymásba kiteljesüljünk. Sohasem gondoltam, hogy orgonista leszek. Az Egyetemi Énekkar tagja voltam, mikor is Szécsi Jóska bácsi az egyik németországi koncert előtt szépen elmondta, hogy hogyan és miként kezeljem a lábpedálokat, a billentyűket, mert én fogok orgonálni. Aztán mégis csak a Zeneművészetin kötöttem ki, ahová 14-en felvételiztünk, s hármunkat vettek fel. 4 évig tanultam. Megérte. Élvezem a játék minden percét.
 Minden orgona egy-egy egyéniség. Ahogy az ember is. Mindegy hová érkezem, hallgatagon fogad, s aztán átadjuk, megadjuk magunkat egymásnak.

- Szeretem a zenei kalandozásokat, szeretem kipróbálni a különböző stílusokat, de soha nem öncélúan. A Szent Martin-koncert is így jött létre. Jótékony koncert volt ez is, a Dóm-orgona javára. Minden évben egyszer szervezek egy ilyet. Volt már vendégem Gulyás Dénes, Szecsődi Ferenc, Eperjes Károly, legutóbb Pitti Katalin! Szent Márton Imrét azért választottam, mer ő nagyon népszerű a fiatalok körében, így vele őket is becsalogattam a Dómba. Nem ment egyszerűen a felkészülés, de végül sikerült a stílus-egyeztetés és végül 4 klasszikust együtt játszottunk. Schubert, Albignoni és sikerre vittük a műveiket.

- A magyarországi síposorgonák riasztó állapotban vannak. A Dóm orgonája is vészesen romlik. 1930-an szentelték föl, s azóta szerkezeti felépítés nem történt. Pedig Klebelsberg és Glattfelder mindent megtettek, hogy a Szegedi Dóm orgonája világszínvonalú legyen. Még abban a nehéz történelmi korban is.
Mi most fenntartani sem tudjuk, nem hogy fejleszteni.

- Az életemmel elégedett vagyok. Örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek. Örülök a gyermekeimnek, s boldog vagyok, hogy még velünk van   legnagyobb kritikusom, az édesanyám is. Ő 70 éves, de örökifjú. Otthon van a világban, s mindig figyelemmel kíséri a munkámat meg a család történéseit.

 -Vannak céljaim. Vonzanak a meditációs zenék, szeretnék ebben elmélyülni. Mindent megteszek továbbra is a Dóm-orgona szerkezeti felújításáért, melyhez 100-120 millió forint szükséges. Szeretném megérni az új hangzást. Folytatom a tanítást is, mert szeretem. Most 14 tanítványom van. A korábbiak közt van profi orgonista is, kántor is. Szeretnék még sok-sok fiatalnak kedvet csinálni az orgonáláshoz.
De valójában az időutazás izgat engem. Az tetszene nekem. Utazgatni, nézelődni különböző korokban. Nos, vannak hát terveim! De a legfontosabb mind közül harmóniában élni és dolgozni!

Gróf Róza


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

Égető Mária Magdolna 2013 February 22, Friday, 11:29:31

Már tőbb ször probáltam kapcsolatott létre hozni őnnel de soha nem tudtam mindig el siklotunk egymás mellet a tel számom 06205377835 budepesten élek bövebben ha választ kapok nagyon szeretném meg ismerni várom válaszát Marika

Hozzászólások száma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player