ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
Halhatatlan Ôsforråsok
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
SEMA: 600+ lóerÔs Elantra GT a Bisimototól
SzTE hĂ­rek SzTE hĂ­rek
TöbbĂ© nem melegszik tĂșl a processzor?
MunkatĂĄrsunktĂłl   2010 March 17, Wednesday  

A vilĂĄg egyik legjobb hĂ”vezetĂ”jĂ©nek tartott szĂ©nnanocsövek gyakorlati alkalmazĂĄsi lehetĂ”sĂ©geit vizsgĂĄlja több vilĂĄghĂ­rĂ» kĂŒlföldi egyetem partnerekĂ©nt a Szegedi TudomĂĄnyegyetem kutatĂłcsoportja.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A vilĂĄg egyik legjobb hĂ”vezetĂ”jĂ©nek tartott szĂ©nnanocsövek gyakorlati alkalmazĂĄsi lehetĂ”sĂ©geit vizsgĂĄlja több vilĂĄghĂ­rĂ» kĂŒlföldi egyetem partnerekĂ©nt a Szegedi TudomĂĄnyegyetem kutatĂłcsoportja. A siker ĂłriĂĄsi lendĂŒletet adna a mikroelektronikai iparnak, hiszen a szegmens egyik legnagyobb problĂ©mĂĄja, hogy termĂ©keik - chipek, memĂłriĂĄk, processzorok, LED-es fĂ©nyforrĂĄsok tĂĄpegysĂ©gei - a mĂ©retĂŒk csökkenĂ©se miatt egyre több hĂ”t termelnek, ami gĂĄtolja a hatĂ©kony mĂ»ködĂ©st. A nemzetközi projektben rĂ©szt vevĂ” kutatĂłk a felesleges hĂ” elvezetĂ©sĂ©t a drĂĄga hagyomĂĄnyos hĂ»tĂ©si megoldĂĄsok helyett szĂ©nnanocsövekkel kĂ­vĂĄnjĂĄk helyettesĂ­teni.

A Szegedi Tudomånyegyetem Természettudomånyi- és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai tanszéke finn, svéd, belga és spanyol egyetemek, valamint kutatóintézetek partnereként vesz részt az Európai Unió Thermal Management with CNT Architectures (THEMA-CNT) elnevezésû projektjében. A nemzetközi kutatås célja a vilåg egyik legjobb hÔvezetÔjének tartott szénnanocsövek alkalmazåsåval a félvezetÔ ipar mai technológiåihoz könnyen illeszthetÔ és ipari méretekben is megvalósítható hûtési módszerek kidolgozåsa.

„ElmĂ©letileg a szĂ©nnanocsövek a vilĂĄgon ma lĂ©tezĂ” legjobb hĂ”vezetĂ”k közĂ© tartoznak, a gyakorlatban ugyanakkor mĂ©g nincsenek olyan mĂ»ködĂ” mĂłdszerek, melyek ezt a kivĂĄlĂł tulajdonsĂĄgot hasznosĂ­tani tudnĂĄk. A mikroelektronikai iparnak azonban Ă©getĂ” szĂŒksĂ©ge lenne a technolĂłgia gyakorlati alkalmazĂĄsĂĄra, hiszen a chipeket, memĂłriĂĄkat, processzorokat, LED-es fĂ©nyforrĂĄsokat gyĂĄrtĂł ĂĄgazat egyik legnagyobb problĂ©mĂĄja, hogy az eszközök - mĂ©retĂŒk csökkenĂ©se miatt - egyre több hĂ”t termelnek, ami gĂĄtolja a hatĂ©kony mĂ»ködĂ©st. A hagyomĂĄnyos hĂ»tĂ©si megoldĂĄsok, Ă­gy pĂ©ldĂĄul a rĂ©z hĂ»tĂ”bordĂĄk pedig drĂĄgĂĄk Ă©s bizonyos teljesĂ­tmĂ©nysĂ»rĂ»sĂ©g fölött kevĂ©sbĂ© hatĂ©konyak" - magyarĂĄzza Dr. Kukovecz Ákos, az SZTE egyetemi docense, a kutatĂĄs egyik vezetĂ”je.

A THEMA-CNT projekt egyik rĂ©sztvevĂ”je az ON Semiconductor, a vilĂĄg egyik vezetĂ” fĂ©lvezetĂ”gyĂĄrtĂłja, Ă­gy a projekt eredmĂ©nyei gyorsan eljuthatnak majd az alkalmazĂĄsi fĂĄzisba: a kutatĂłk szerint az elsĂ” szĂ©nnanocsöves hĂ»tĂ©sĂ» rendszerek a nagy teljesĂ­tmĂ©nyĂ» kapcsolĂłelemek, tĂĄpegysĂ©gek, szabĂĄlyozĂłk körĂ©bĂ”l fognak kikerĂŒlni, melyeket leginkĂĄbb a jĂĄrmĂ»gyĂĄrtĂĄs, a vilĂĄgĂ­tĂĄstechnika Ă©s telekommunikĂĄciĂłs ĂĄgazatok hasznĂĄlnak.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player