ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
MadagaszkĂĄr
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Díj, elismerés, rekordok Díj, elismerés, rekordok
Kubik Anna kapja idén az alternatív Kossuth-díjat
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2009 March 18, Wednesday  

"Az Ă©letemet a nemzeti szĂ­njĂĄtszĂĄsra tettem fel" - mondta Kubik Anna annak kapcsĂĄn, hogy ebben az Ă©vben a JĂĄszai Mari-dĂ­jas szĂ­nmĂ»vĂ©sz rĂ©szesĂŒl alternatĂ­v Kossuth-dĂ­jban. Az elismerĂ©st szerda este hat Ăłrakor adjĂĄk ĂĄt a budapesti PintĂ©r GalĂ©riĂĄban.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Az alternatív Kossuth-díjat 1996-ban hozta létre Balogh Gyula vållalkozó és Földvåry Györgyi. Az elismerést egy ötfÔs kuratórium ítéli oda. Az Alternatív Magyar Mûvészeti Díj Alapítvåny Kossuth-díjas tagjai: Jankovics Marcell filmrendezÔ, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobråszmûvész, Schrammel Imre keramikus, valamint SzÔnyi Erzsébet zeneszerzÔ.

Eddig tĂ­zen rĂ©szesĂŒltek alternatĂ­v Kossuth-dĂ­jban. 1996-ban HernĂĄdi Gyula Ă­rĂł, 1997-ben Bertha Bulcsu Ă­rĂł, 1998-ban MĂ©szöly DezsĂ” Ă­rĂł vehette ĂĄt az elismerĂ©st. NĂ©gy Ă©vig nem adtak ĂĄt alternatĂ­v Kossuth-dĂ­jat. 2003-ban Wass Albert Ă­rĂł posztumusz rĂ©szesĂŒlt a dĂ­jban. 2004-ben Döbrentei KornĂ©l Ă­rĂł, 2005-ben Berecz AndrĂĄs mesemondĂł, 2006-ban Szalay KĂĄroly Ă­rĂł Ă©s Nagy Ervin Ă©pĂ­tĂ©sz vehette ĂĄt az elismerĂ©st. 2007-ben Reviczky GĂĄbor szĂ­nmĂ»vĂ©sz, tavaly Medveczky ÁdĂĄm Liszt-dĂ­jas karmester rĂ©szesĂŒlt az elismerĂ©sben.

Kubik Anna a FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©gnek elmondta: a vilĂĄg- Ă©s a magyar irodalom szinte összes nagy nĂ”i szerepĂ©t eljĂĄtszhatta a mĂĄr több mint negyedszĂĄzados szĂ­nĂ©szi pĂĄlyafutĂĄsa alatt, de Ășgy Ă©rzi, ez a dĂ­j ennĂ©l sokkal többrĂ”l szĂłl. A JĂĄszai Mari-dĂ­jas, Érdemes MĂ»vĂ©sz szerint azĂ©rt Ă­tĂ©lte oda neki a kuratĂłrium a rangos elismerĂ©st, mert az egĂ©sz Ă©letĂ©t a nemzeti szĂ­njĂĄtszĂĄsra tette fel. Kubik Anna hangsĂșlyozta: a dĂ­j mĂ©ltĂłsĂĄgĂĄt a rangos nĂ©vsor, vagyis mindazok, akik mĂĄr eddig megkaptĂĄk, valamint a kurĂĄtorok szemĂ©lye adja.

Az ember nem a dĂ­jakĂ©rt dolgozik, szögezte le Kubik Anna, ugyanakkor egy elismerĂ©snek megtartĂł ereje van. A szĂ­nmĂ»vĂ©sz szerint egy Ă©rtĂ©kvesztett, kultĂșra-csökkentett vilĂĄgban Ă©lĂŒnk, ahol teljesĂ­tmĂ©ny nĂ©lkĂŒli emberekkel van tele a sajtĂł. Egyre több mĂ»vĂ©szben merĂŒl fel a kĂ©rdĂ©s, hogy van-e mĂ©g Ă©rtelme estĂ©rĂ”l-estĂ©re igazi irodalmi Ă©rtĂ©keket közvetĂ­teni a szĂ­nhĂĄzban, Ă­gy ennek a dĂ­jnak a megtartĂł ereje mellett, elĂ”revivĂ” szerepe is van - fogalmazott Kubik Anna.

Kubik Anna 1957. januĂĄr 8-ĂĄn szĂŒletett Õsiben. A SzĂ­nhĂĄz- Ă©s FilmmĂ»vĂ©szeti FĂ”iskolĂĄn 1981-ben vĂ©gzett KazimĂ­r KĂĄroly Ă©s IglĂłdi IstvĂĄn tanĂ­tvĂĄnyakĂ©nt, majd a Nemzeti SzĂ­nhĂĄzhoz szerzĂ”dött. 1991-tĂ”l a Budapesti KamaraszĂ­nhĂĄz, majd a MĂ»vĂ©sz SzĂ­nhĂĄz, vĂ©gĂŒl a ThĂĄlia SzĂ­nhĂĄz mĂ»vĂ©sze volt. 1999-tĂ”l ismĂ©t a Nemzeti SzĂ­nhĂĄzhoz szerzĂ”dött. 2000-tĂ”l a Pesti Magyar SzĂ­nhĂĄz tĂĄrsulati tagja.

Kubik Anna 1986-ban JĂĄszai Mari-dĂ­jat kapott. 1988-ban Magyar MĂ»vĂ©szetĂ©rt DĂ­jjal ismertĂ©k el szĂ­nĂ©szi munkĂĄjĂĄt. Érdemes MĂ»vĂ©sz kitĂŒntetĂ©sben 2002-ben rĂ©szesĂŒlt.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player