ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
Halhatatlan Ôsforråsok
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Brutålis: Jöhet az 1600 lóerÔs Veyron Super?
Egészség Egészség
Influenza-riadĂł
MunkatĂĄrsunktĂłl   2009 January 19, Monday  

TĂ”lĂŒnk nyugatra, pontosabban AusztriĂĄban, mĂĄr orszĂĄgos influenzajĂĄrvĂĄnyrĂłl szĂłlnak a hĂ­rek. BizonyĂĄra a magyar lakossĂĄg sem fogja megĂșszni. Ideje megfogadni a szakember tanĂĄcsĂĄt. Tartsuk be a prevenciĂł szabĂĄlyait.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Az influenza vĂ­rus fehĂ©rje köpenye vĂĄltozĂ©kony. IdĂ”rĂ”l-idĂ”re kialakulnak olyan vĂ­rus mutĂĄciĂłk, amilyenek addig nem voltak. Mivel az immunitĂĄs mindig a vĂ­rusfehĂ©rje ellen alakul ki, a mutĂĄnsok ellen azok is vĂ©dtelenek, akik akĂĄr a közelmĂșltban estek ĂĄt mĂĄs genetikĂĄjĂș vĂ­rus okozta influenzĂĄn.

Az influenza annĂĄl inkĂĄbb meg tudja betegĂ­teni a szervezetĂŒnket, minĂ©l gyengĂ©bb az immunrendszerĂŒnk. A tĂ©li idĂ”szakban, a vitaminban Ă©s növĂ©nyi tĂ©nyezĂ”kben szegĂ©nyesebb tĂĄplĂĄlkozĂĄsunk inkĂĄbb kedvez az immunrendszer gyengĂŒlĂ©sĂ©hez, mint fordĂ­tva, ezĂ©rt nagyobb a fertĂ”zĂ©sekkel szembeni fogĂ©konysĂĄgunk is. MĂ©gis a megelĂ”zĂ©s egyik alaptĂ©nyezĂ”je a vitamindĂșs tĂĄplĂĄlkozĂĄs.

Ismert, hogy az immunrendszert nagymĂ©rtĂ©kben gyengĂ­ti a stresszes Ă©letmĂłd, az ennek megfelelĂ” Ă©letkörĂŒlmĂ©nyek. Ha lehet, prĂłbĂĄljunk az idegrendszerĂŒnk feszĂŒltsĂ©geitĂ”l szabadulni.

A dohĂĄnyzĂĄs kifejezetten csökkenti a vĂ©dĂ”sejtek C-vitamin tartalmĂĄt, ezzel gyengĂ­tve azok vĂ©dĂ” kĂ©pessĂ©gĂ©t. Ha valaki dohĂĄnyzik, a C-vitamin szĂŒksĂ©glete kĂ©t-hĂĄromszor akkora, mint a nem dohĂĄnyzĂł embernek.

A vĂ­rusos influenza emberrĂ”l - emberre terjed, mĂ©gpedig cseppfertĂ”zĂ©s rĂ©vĂ©n. A fertĂ”zĂ” cseppek a lĂ©gutakba jutnak, ahonnan aztĂĄn a szervezet vĂ©rĂĄramĂĄba kerĂŒl a vĂ­rus, Ă©s ott kezd szaporodni, lĂ©trehozva a „vĂ­rusvĂ©rĂ»sĂ©get". AmĂ­g ez a stĂĄdium tart, addig a beteg maga is fertĂ”zĂ”kĂ©pes, mert a lĂ©gutakbĂłl a vĂ­rusok a kiĂŒrĂŒlĂ” cseppekkel tĂĄvoznak, hogy szaporodĂĄsukhoz Ășj szervezetet „talĂĄljanak".

A cseppfertĂ”zĂ©s ellen Ășgy vĂ©dekezhetĂŒnk legjobban, ha elkerĂŒljĂŒk azokat a helyeket, ahol sok ember fordul meg. Ez gyakorlatilag lehetetlen, mert: utazni kell, iskolĂĄba jĂĄrni kell, munkĂĄba menni kell, a boltban bevĂĄsĂĄrolni kell. Moziba, szĂ­nhĂĄzba, koncertre, mĂĄs szĂłrakozĂł helyre azonban nem kötelezĂ” jĂĄrni. VĂ©dekezĂ©sĂŒl hordhatunk mĂ©g maszkot, vagy azĂ©rt, hogy mĂĄsoknak ne adjuk tovĂĄbb a vĂ­rusokat, vagy azĂ©rt, hogy ne kaphassuk el a fertĂ”zĂ©st. Ez kicsit kellemetlen, de hasznos mĂłdja a vĂ©dekezĂ©snek.

Munkahelyen, iskolĂĄkban feltĂ©tlenĂŒl gyakran szellĂ”ztessĂŒnk, hogy minĂ©l kisebbre csökkentsĂŒk a lĂ©gĂști fertĂ”zĂ”dĂ©s lehetĂ”sĂ©gĂ©t. És azt se feledjĂŒk, hogy csak zsebkendĂ”be köhögjĂŒnk, tĂŒsszentsĂŒnk, s ha vĂ©letlenĂŒl beszennyeztĂŒk nyĂĄlkĂĄnkkal a kezĂŒnket, lehetĂ”leg mossuk is meg.

A legfontosabb szabĂĄly, hogy aki megbetegedett, - mert amĂșgy is lĂĄzas, levert,  fĂĄjnak az izmai, köhög, tĂŒsszög, nĂĄthĂĄs, megy a hasa, sĂ”t hĂĄnyhat is - maradjon otthon. A betegsĂ©g lekĂŒzdĂ©sĂ©nek legjobb mĂłdja az otthoni ĂĄgynyugalom, Ă©s alvĂĄs, amely segĂ­ti az immun-vĂ©dekezĂ©s erĂ”re kapĂĄsĂĄt.

Önmagunkat lehetĂ”leg ne gyĂłgyszerezzĂŒk, bĂĄrmennyire is erre sarkallnak bennĂŒnket, a csodĂĄs gyĂłgyulĂĄsokat bemutatĂł tv-reklĂĄmok. Minden gyĂłgyszernĂ©l többet Ă©r, ha bĂ”ven fogyasztunk folyadĂ©kot: vizet, teĂĄt, gyĂŒmölcsleveket, C-vitaminban gazdag gyĂŒmölcsöket, fĂ”leg relatĂ­ve friss dĂ©li gyĂŒmölcsöket. Ha Ășgy Ă©rezzĂŒk, hogy gyĂłgyszerre van szĂŒksĂ©gĂŒnk, inkĂĄbb orvosunkat keressĂŒk fel, mint gyĂłgyszerĂ©szĂŒnket.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player