ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
MadagaszkĂĄr
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
2013-ban Ă©rkezik a Vw UP! GT
Jegyzet Jegyzet
EgybecsengÔ szövegek és díjak
Pavlovits MiklĂłs   2008 October 24, Friday  

FeltĂ©telezhetĂ” az is, hogy a „Nobeli Ă­tĂ©szek” megĂ©reztek valami rettenetesen jelenlĂ©vĂ”, felismerhetĂ”en csörömpölĂ” emberi fenyegetettsĂ©get a Pamuk Ă©s ClĂ©ziĂł Ă©letmĂ»vekben. És erre akarjĂĄk figyelmeztetni a vilĂĄg mĂ©g olvasĂł tagsĂĄgĂĄt.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

„Mindent elĂ”kĂ©szĂ­tettek, mindent megĂ©rleltek, az esemĂ©nyeket Ă©ppĂșgy le lehetett olvasni a földrĂ”l, mint az ĂșjsĂĄg lapjĂĄrĂłl, kereken, mĂĄs esemĂ©nyek közĂ© besorolva, melyek fĂĄjdalmasan, rĂ©szvĂ©ttel, mĂĄs kalandokat Ă©s mĂĄs mĂ©szĂĄrlĂĄsokat foglalnak össze.
MindenĂŒtt erĂ”szak dĂŒhöngött, öklök zĂĄrultak össze, Ă©s ĂŒtöttĂ©k a mĂĄsik ember hĂșsĂĄt, ahol csak Ă©rtĂ©k. Betört orrok, kivert fogak, föltĂ©pett halĂĄntĂ©kok, Ă©s folyton folyt a vĂ©r. A bĂ”rön kĂ©k foltokat ĂŒtöttek a gumibotok, a hajakat gonosz verĂ­tĂ©k tapasztorta egybe, egy-egy mellben esztelenĂŒl vert Ă©s indulĂłt dobolt a szĂ­v. A torok elszorult, elakadt benne a levegĂ”, hideg borzongĂĄsok futkĂĄroznak a gerincben, Ă©s mintha az egĂ©sz test felpuhulna, kocsonyĂĄssĂĄ, puhĂĄnyszerĂ»vĂ© vĂĄlnĂ©k. A lĂĄbak remegnek, a karok elpegyhĂŒdnek, a koponyĂĄkban ĂŒtĂ©sek visszhangzanak, s elhalnak a gondolatok, a gondolkodĂł gĂ©p ĂŒresen jĂĄr, fanatikusan forog a semmiben, a bĂ»ntettek törtĂ©netei iszonyĂșak, mert semminek nincs Ă©rtelme többĂ©. LobogĂłk alatt összeszorĂ­tott fogĂș, forgĂł szemĂ» emberfalkĂĄk kĂłvĂĄlyognak az utcĂĄkon. Rongyok az ablakokban, hegymagas falak zĂĄrjĂĄk el a lĂĄtĂłhatĂĄrt. ÚtvesztĂ” lett a vilĂĄg, egyetlen szenvedĂ©s, egyetlen daganat. Testek, ezer Ă©s ezer test, elnyĂșlva a sĂĄrban, csonttĂĄ, bĂ”rrĂ© fogyva, a vĂ©rtĂłcsĂĄkban. FölöttĂŒk Ă”serdĂ” sarjad, tĂ©pi a földet, marja a hĂșst, Ă©lĂ” gyökerek erdeje, mind mĂ©lyebbre ĂĄssa magĂĄt a talajba, Ă©s Ă©melyĂ­tĂ” kĂ­nszagot ĂĄraszt maga körĂŒl.
MindenĂŒtt kiĂĄltĂĄsok harsannak, a halĂĄltusa visszataszĂ­tĂł Ă©nekĂ©t ĂŒtemezve. Mintha minden torok egyszerre hörögne, Ă©s nem hallani mĂĄst, csak a kĂșszĂł, harĂĄkolĂł lihegĂ©st, ahogy a roppant gödröt ĂĄtitatja. Ez hĂĄt a vilĂĄgvĂ©ge..."

(Ford: Rónay György)

Ez a szöveg 1969-ben Ă­rĂłdott. SzerzĂ”je egy fiatal, akkor mĂ©g csak hĂșszegynĂ©hĂĄny Ă©vesen feltĂ»nt francia Ă­rĂł. ElbeszĂ©lĂ©sĂ©nek cĂ­me: A lĂĄz.
A novella törtĂ©nete csekĂ©lyke bonyodalmat hoz magĂĄval. A fĂ”szereplĂ”je, bizonyos Monsieur Roch, mĂłdfelett szenved a vĂĄrost sĂșjtĂł hĂ”sĂ©gtĂ”l. HĂ»sĂ­tĂ” fĂŒrdĂ”t vesz a tengerben, majd hazamegy, s elfogyasztja a felesĂ©ge ĂĄltal föltĂĄlalt ebĂ©det. Nem Ă©rzi jĂłl magĂĄt, ĂĄm mĂ©gis elindul munkahelyĂ©re. Útközben egy felkapott kĂ”vel bezĂșzza egy nagy utazĂĄsi iroda kirakatĂĄt.
Megriadva tettĂ©nek következmĂ©nyeitĂ”l, hazarohan, Ă©s zavaros ĂĄlmokba merĂŒl. VĂ©gĂŒl egy lĂĄzat Ă©s lĂĄtomĂĄsokat csillapĂ­tĂł ismĂ©telt tengerparti fĂŒrdĂ”zĂ©s zĂĄrja a cselekmĂ©nyt.

#

„Arra gondoltam, hogy mi mindannyian, akik ebben a kivilĂĄgĂ­tott, fagyos hangulatĂș Ă©tteremben ĂŒlĂŒnk, Ă©s esszĂŒk levesĂŒnket, valĂłjĂĄban egy, halĂĄlba tartĂł, ismeretlen hajĂł utasai vagyunk...
A televĂ­ziĂł kĂ©pernyĂ”jĂ©n annyi verekedĂ©st, annyi betört ajtĂłt, kirakatot, ablakot, annyi szakadĂ©kba zuhant autĂłt, annyi Ă©gre szökĂ” lĂĄngoszlopot, annyi tĂ»zvĂ©szben elpusztult hĂĄzat, annyi hadsereget, boldog csalĂĄdot, szerelmes levelet, felhĂ”karcolĂłt, hamuvĂĄ Ă©gĂ” bankjegyeket lĂĄtunk. SebekbĂ”l ömlĂ” vĂ©rt, lĂĄtunk összevert arcokat, kettĂ©vĂĄgott fejeket, vĂ©gtelen hosszĂșsĂĄgĂș ĂŒldözĂ©si jeleneteket, melyekben sok szĂĄz, sok ezer autĂł kergette egymĂĄst, a kocsik teljes sebessĂ©ggel szĂĄguldva Ă©rkeztek meg a kanyarokba Ă©s ĂștkeresztezĂ”dĂ©sekbe, ahol aztĂĄn nagy gyönyörĂ»sĂ©ggel ĂŒtköztek össze a többi autĂłval. LĂĄttunk több ezer desperĂĄdot, fĂ©rfiakat Ă©s nĂ”ket, kĂŒlföldieket Ă©s hazaiakat, bajusszal vagy a nĂ©lkĂŒl, akik megĂĄllĂĄs nĂ©lkĂŒl tĂŒzeltek fegyvereikkel..."

(Ford: TakĂĄcs M. JĂłzsef.)

Ez a szöveg 1994-ben Ă­rĂłdott. SzerzĂ”je egy közĂ©pkorĂș, akkor mĂ©g csak ötven körĂŒli török Ă­rĂł, akit Ă­rĂĄsai miatt elĂ©g kemĂ©nyen tĂĄmadtak hazĂĄjĂĄban.
KönyvĂ©nek cĂ­me: Az Ășj Ă©let.
A regĂ©ny törtĂ©nete elĂ©g bonyolult. ElsĂ” szĂĄm elsĂ” szemĂ©lyben megjelenĂ” fĂ”hĂ”sĂ©nek szĂĄmos bonyodalommal jĂĄrĂł, valĂłs Ă©s szĂŒrrealista elemekben bĂ”velkedĂ” utazĂĄsĂĄnak leĂ­rĂĄsa.

   #

Miért e két szöveg  közös kontextusba helyezése?
ÍrĂłdĂĄsuk kora, szerzĂ”ik nemzetisĂ©ge, de mĂ©g a helyszĂ­nek sem hasonlĂ­tanak egymĂĄsra... Csak egyvalami cseng egybe a kĂ©t szövegben. A mĂ©diumok ĂĄltal közvetĂ­tett tudathasadĂĄsos informĂĄciĂł-özönt kĂ­sĂ©rĂ” közĂ©rzet. A vilĂĄgot egybe tapasztĂł, mĂ©rtĂ©ktelen erĂ”szak, kĂĄosz Ă©s zĂ»rzavar beteges vĂ­ziĂłja.
VĂ©gĂŒl is, ez sem lenne oly meglepĂ”. Nem Ă”k ketten a kizĂĄrĂłlagos prĂłzaĂ­rĂłk vilĂĄgszerte, akik mĂ»veikben sajĂĄtos egybeesĂ©seket mutatnak. InkĂĄbb az, hogy akad mĂ©g mĂĄs, talĂĄn feltĂ»nĂ”bb közös vonĂĄs is az emlĂ­tett szerzĂ”kben.
Nevezetesen: a mindkettejĂŒk ĂĄltal kiĂ©rdemelt Nobel dĂ­j.
A török szĂĄrmazĂĄsĂș Orhan Pamuk irodalmi elismerĂ©se 2006-ban keltett meglepetĂ©st. A jĂł kĂ©t Ă©vtizeddel idĂ”sebb francia Ă­rĂł nevĂ©t kĂ©t Ă©vre rĂĄ, kapta föl a vilĂĄgsajtĂł. Az idĂ©n ugyanis J. M. ClĂ©zio kapta meg a SvĂ©d KirĂĄlyi AkadĂ©mia dĂ­jĂĄt.

KettĂ”jĂŒk szövegĂ©nek egybecsengĂ©sĂ©t mondjuk abszolĂșt vĂ©letlennek.
LĂ©tezik, hogy ha a nem is mindig vitathatatlan Ă­tĂ©leteirĂ”l ismert, ĂĄm rangos grĂ©mium mostanĂĄban ilyenfajta vilĂĄglĂĄtĂĄsokat rĂ©szesĂ­t elĂ”nyben? MiĂ©rt is ne gondolhatnĂĄnk? Merthogy, mint minden irodalmi szöveg, e kĂ©t idĂ©zet is bonyolultabb összefĂŒggĂ©sek vilĂĄgrendjĂ©nek eseti töredĂ©ke. TalĂĄn csak a jegyzetĂ­rĂł ĂĄltali önkĂ©nyes kiemelĂ©s.
Ám ugyanennyi okkal feltĂ©telezhetĂ” az is, hogy a „Nobeli Ă­tĂ©szek" mĂ©gis megĂ©reztek valami rettenetesen jelenlĂ©vĂ”, felismerhetĂ”en csörömpölĂ” emberi fenyegetettsĂ©get a Pamuk Ă©s ClĂ©ziĂł Ă©letmĂ»vekben.
És erre akarjĂĄk figyelmeztetni a vilĂĄg mĂ©g olvasĂł tagsĂĄgĂĄt.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player