A rendszeres csokoládé fogyasztás segíthet a karcsúság megõrzésében
MTI
2012 March 27, Tuesday
(MTI) - A rendszeres csokoládé fogyasztás segíthet megõrizni a karcsú vonalakat - derült ki egy új tanulmányból.
|
(MTI) - A rendszeres csokoládé fogyasztás segíthet megõrizni a karcsú vonalakat - derült ki egy új tanulmányból.
Az Archives of Internal Medicine címû folyóiratban közölt eredmények egy korábbi tanulmány adataira támaszkodnak, amely ezer ember bevonásával készült, és a résztvevõk táplálkozási szokásait, kalóriabevitelét, és az elhízás mérésére szolgáló testtömeg index (BMI) értékét vizsgálta. Az eredmények szerint, akik hetente több alkalommal fogyasztottak csokoládét, átlagosan vékonyabbak voltak, mint azok, akik csak alkalmanként engedtek az édes csábításnak. A kutatók úgy vélik, hogy magas kalóriatartalma ellenére, a csokoládé olyan összetevõket is tartalmaz, amelyek inkább a súlyvesztésnek, mintsem a zsírszintézisnek kedveznek. A tanulmány szerint a megnövekedett kalóriabevitel ellenére a rendszeres csokoládé fogyasztás alacsonyabb testtömeg index értékekkel párosult. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, amikor a résztvevõk fizikai aktivitásához hasonló tényezõket is számításba vettek. A tanulmány rávilágított, hogy a csokoládé fogyasztás jótékony hatását tekintve nem a mennyiségen, hanem a rendszerességen van a hangsúly - olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgálató internetes oldalán (www.bbc.co.uk). A San Diegó-i Kalifornia Egyetemen dolgozó Beatrice Golomb, a tanulmány vezetõje kiemelte: "Eredményeink azt sugallják, hogy nem csupán a bevitt kalóriák mennyisége, hanem az összetétele is jelentõsen befolyásolja, hogy végül milyen hatással lesz az ember súlyára". Nem ez az elsõ tudományos vizsgálat, amely a csokoládé egészségügyi szempontból jótékony hatását sugallja. Más tanulmányok szerint az édesség jó hatással lehet a szívre. Bizonyos típusú csokoládék fogyasztását pedig összefüggésbe hozták már a vérnyomás, az inzulin érzékenység és a koleszterinszint kapcsán jelentkezõ kedvezõ változásokkal. Különösen az étcsokoládé olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek felszabadítani az ártalmas szabadgyököket: azokat a labilis molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket. Golomb és kollégái szerint a katekin nevû antioxidánsok segíthetik a sovány izomtömeg épülését, és a súlyvesztést - legalábbis a rágcsálókkal készített vizsgálatok ezt sugallják. A tizenöt napon keresztül - az étcsokoládéban található - epikatekinnel táplált egerek megnövekedett fizikai aktivitást, és megváltozott izomösszetételt mutattak. A szakemberek szerint klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak bizonyítására, hogy a jótékony hatás az emberek esetében is fennáll-e. A végsõ bizonyítékok megszerzéséig a kutatók azonban óva intenek mindenkit az otthoni csokoládéautomata beszerelésétõl, mivel az édesség gyakran túl sok cukrot és zsírt tartalmaz.
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!